fbpx

A hónap témája: természet – bemutatkoznak a nagyköveteink

Márciusi témánk az évszakváltással adta magát, ebben a hónapban a természeten lesz a hangsúly. Célunk, hogy a minket körülölelő élővilág különböző szegmenseit járjuk körbe, amelyek óhatatlanul minket, embereket is érintenek.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ebben nemcsak a Kollektív Magazin szerkesztői, vendégszerzői járják körbe a témakört, hanem úgynevezett nagyköveteink is velünk tartanak. Ismerjétek meg őket, és hogy ők mit jelent számukra a természet.

Földi Barbara (ReCreativity, Tinyecoambassadors, DekaDeli)
társadalmi vállalkozó

Nehezen teszem magam egy skatulyába, mert nagyon széles skálán mozog a tevékenységem. Ha mégis „címkével” szeretném illetni magam, akkor társadalmi vállalkozó vagyok. 2013-ban hoztam létre a ReCreativity társadalmi vállalkozást és ugyan akkor többen voltunk, ma már csak egyedül vagyok tulajdonosa és szakmai vezetője a cégnek – biztosítva a fenntarthatóságot céges szinte is. A fő szakterületem – diploma (andragógia) szerint is – az oktatás, azon belül is a nem formális oktatás. LXD – Learning Expereince Designer-ként szeretem leírni amivel foglalkozom és tudom ez is nehezen emészthető sokak számára, de most itt van rá a remek lehetőség, hogy akkor bemutathassam, mit is csinálok. A nem formális oktatás egy módja a tanulásnak ahol a hangsúlyban az egyéni tanulási folyamatok és a kíváncsiság áll és a cél a készségek fejlesztése

Fotó: Schreiber Nikolett (Natural Sentiments)

Hogyan jön mindehhez a fenntarthatóság? A módszertan amivel dolgozom (kreatív újrahasznosítás) olyan eszközöket használ, amik nagy részben újrahasznosított anyagból való alkotás során jutunk el a készségfejlesztésig. A mindennapokban és minden háztartásban megtalálható hulladékból dolgozunk és készítünk egyszerű, hasznos tárgyakat, amik az alkotás után beépülnek a mindennapjainkba, akárcsak a tudás, amit a folyamat során elsajátítanak. Mindezt főleg nemzetközi szinten csinálom angol nyelven.

Emellett a fenntarthatóság bekúszott a mindennapjaimba és megszületett a ZeroWaste BootCamp, ahol rövidebb műhelymunkák vagy egy-egy hétvége keretében mutatom meg, hogyan lehet a háztartást vagy épp a személyes higiéniát kemikáliamentesen, természetes alapanyagokkal kivitelezni. A blogomon (Tinyecoambassadors) is sok receptet lehet találni és igyekszem népszerűsíteni a fenntarthatóságra való nevelés fontosságát. Tervezek és készítek táskákat is hulladék anyagból (molinókból), amit Cimbi néven értékesítek cégekkel együttműködve. Legutóbb pedig társtulajdonosként szálltam be egy új budapesti csomagolásmentes bolt megnyitásába, ahol a közösségi programokért és közösségépítésben vállaltam feladatot. A Deka Deli bolt egy hónapja nyílt a 16.kerületben és Leányvári Anett és férje Barathi Peti a tulajdonostársak.

A természet szeretete még gyerekkoromból fakad. Igyekszem megélni a mindennapjaimban is városlakóként, és továbbadni a szeretet mellett a tisztelet fontosságát is a gyerekeimnek.

Máthé Szabina (Slow Flow Walks)
Természetfacilitátor, life coach, turisztikai szakember

Turizmus és rendezvényszervezés területen tevékenykedtem korábban, de azon belül mindig is érdekeltek a fenntartható megoldások és témák. Első körben testi-lelki- spirituális jóllétem kezdett jobban foglalkoztatni, de ezzel összefüggésben a természet állapota is egyre inkább hangsúlyt kapott. A saját egyéni környezetvédelmi törekvéseim és az önismereti utamon való fejlődéssel, lépkedéssel eljutottam oda, hogy komolyabban is szeretném érteni az emberi elme és lélek, illetve a természeti rendszerek összefüggéseit. Az ökopszichológiai és life coaching tanulmányaim során rájöttem, hogy az ember testi-lelki jólléte és a természet állapota szoros összefüggésben állnak egymással.

Így kezdtem el egyre jobban elmerülni abba, hogy látom, hogyan érzékelem magam körül a természetet, mit tudok tanulni tőle önmagamról, egy teljesen új perspektívából tekintve erre az összetett és dinamikusan változó élő rendszerre. De talán ami a kulcs, hogy ezzel a rendszerszintű, komplex észleléssel sikerült igazán megérteni és megérezni, hogy az emberi létünk a természetbe illeszkedik, akkor is, amikor megfeledkezünk róla. Így számomra a természet több, mint egy rekreációs helyszín, az ember pedig több, mint a test, a gondolatok, az érzések. A kettő szoros összefüggésben van egymással. Ezt az észlelést szeretném fejleszteni a Slow Flow Walks erdei élménysétáin, workshopjain, coaching programjain.

Vanyolai Réka (Julka)
piackutató

Miután jártam egyiptológiára, illetve a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára is, végül a Külkeren kötöttem ki és szereztem diplomát közgazdászként. Szakirányom a piackutatás, évekig ebben a témában mozogtam, míg életem egyik legmeghatározóbb eseményének, a Földhangoló Ökotábornak köszönhetően – ottani ismertség kapcsán a Julka csapatba kerültem. Alapvetően egy kis falusi gyerek vagyok, aki szerencsét próbált a fővárosban, de mindvégig bennem lüktetett az elvágyódás, az, hogy egy kis kertet művelhessek, alkothassak, kétkezi munkát is végezhessek. 10 évnyi budapesti élet után tavaly sikerült egy kertes házba költöznünk az agglomerációban, úgy, hogy én évek óta ezzel az álommal keltem és feküdtem.

Hogy mit jelent számomra a természet? Egy idézettel hadd kezdjem a választ: Egy házam van annak az égbolt a teteje – Akkezdet Phiai. Nem lehet elvonatkoztatni magunkat a természettől, nincsen olyan, hogy vagyunk mi, és valahol másutt létezik a természet. 

Létszükségletem a napi szintű kapcsolat a természettel, a kertemmel. Próbálok egy ritmusban mozogni vele: tavasszal indul a szezon a magvetéssel, palántázással (ezt egyébként a harmadik emeleti zuglói lakásban is megoldottam); élednek a hagymás virágok, a gyümölcsfák, jön a szamóca-szezon, a nyári bőség-hőség, az őszi szüret és végül a befelé fordulós tél. A hideg hónapokban inkább a benti alkotói tevékenységekben merülök el: szeretek festeni, varrni, horgolni, kötni – itt is kardinális a különböző anyagok használata, a gyapjú melegsége és illata, minél természetesebb matériákkal érintkezni és persze mindezekkel a gyerekeimet is megismertetni. Emellett szeretek kirándulni, túrázni, a Kéktúrába is belefogtam pár éve, de még sok-sok km hátra van belőle. Szerintem a gyönyörű országunk megismerésének az egyik legjobb módja végiggyalogolni ezen az 1118 km-en, és közben rácsodálkozni a minket körülvevő flórára és faunára.

Gréczi Vivien (Erdőkerülők)
szarvasgombász, gombaszakellenőr

Az Erdőkerülőt családilag csináljuk, én már 6 éve foglalkozom szarvasgombászattal, 4 éve pedig gombaszakellenőr is vagyok. Miklóssal már 3 éve dolgozunk közösen az Erdőkerülőn, immáron kiegészülve a fél éves kislányunkkal. A gyűjtött gombákat exportáljuk, éttermeknek szállítjuk, piacon is áruljuk és termékeket készítünk. Ezen kívül, a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) gyűjtési szezonjában az érdeklődőknek szarvasgomba gyűjtő túrákat szervezünk, egyelőre a Balaton-felvidéken. A munkánkat 6 imádott kutyánk segíti. Huba, a magyar vizsla, Vackor és Csipke, mudik, Luna és Bella, lagotto (lagoto romagnolo, olasz fajta) nővérek és Gombóc, akivel a túrákon lehet főleg találkozni,ő lagottó keverék. A kutyáinkat magunk képeztük ki, mindegyik nagyon ügyes, bár nem mindenben egyformán. Gombóc például szívesen összeszed minden tudományosan érdekes apróbb föld alatti gombafajt, amiből eddig 120 fajtát fedeztek fel a Kárpát medencében. Huba pedig kitartóan ás, akár 30-40 cm mélységben is, ha érzi, hogy ott a gomba. 

Fotó: Szuromi Judit

Rengeteg tervünk van még, szeretnénk, ha minél többen ismernék meg a szarvasgombák világát, így több helyszínen túrákat tervezünk idén is. Illetve régi vágyunk egy ültetvénybe belekezdeni, ami terveink szerint inkább egy természetes erdő lenne, különböző fajú és életkorú fákkal, holt faanyaggal és természetes diverz élővilággal is.

Mit jelent számunkra a természet? A természet maga az élet és az emberiség legnagyobb kincse a Földön. Hiszünk benne, hogy kötelességünk megóvni a következő generációk számára, és visszafordítani a már bekövetkezett természetkárosítást, amennyire csak lehetséges.

Erdész Dávid, Konkoly Niki és Nosek Mimma (Green Guide)

Mindhárman más-más területekről érkeztünk, de a fenntarthatóság, az ételek és a természet iránt táplált szeretetünk összeköt minket. Ebből a szenvedélyből született meg 2019-ben a Green Guide Budapest nevű zöld térkép is, amit aztán folyamatos online szemléletformáló tartalmak követtek, 2021 végén pedig elstartolt komplex fenntarthatósági platformunk is, a Green Guide Online, ahol egy csokorba gyűjtjük a hazai fenntartható vállalkozásokat, zöld eseményeket és bolygóbarát inspirációt.

Fotó: Rácmolnár Milán

Missziónknak érezzük, hogy zöld iránytűként segítséget nyújtsunk a város emberének abban, hogyan tud zöldebb, természetközelibb életformát kialakítani a város nyüzsgésében, legyen szó foghíjtelkeken megbúvó, burjánzó közösségi kertekről, vagy éppen egy permakultúráról szóló előadásról a programajánlónkban. 

Hiszen a természet kötelék, utolsó mentsvár és kapaszkodó egy egyensúlyi ökológiai rendszerhez; otthon, amiben régen az ember megtalálta a helyét. Reméljük, újra eljöhet az idő, mikor tudatosabban tudunk hozzá kapcsolódni, tisztelni és nagyobb szimbiózisban élni vele.

Hamarosan nagyköveteink tartalmait is olvashatjátok, kövess minket, ha nem akarsz róluk lemaradni!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek