fbpx

“Segítünk elrugaszkodni a valóságtól, és bárhol, bármikor, bármilyen szertartást levezénylünk” – interjú Horváthné Kovács Mercédesz szertartásvezetővel

Merci gyerekkora óta rajong az esküvőkért, talán nem meglepő, hogy szertartásvezetőként kezdett el dolgozni. Ismerjétek meg őt és a motivációit.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett partneri együttműködés

Mesélj, mivel telnek a napjaid?

Jelenleg GYED-en vagyok itthon a kisfiammal. Egy ideje már keresgélem a saját utamat, és mostanra az írás és a szertartásvezetés lett az a két tevékenység, ami igazán elkezdett foglalkoztatni, és úgy érzem, nekem való.

Hogyan jött a szertartásvezetés gondolata?

Már kiskoromban nagy lázban tartottak az esküvők. Van a Jóbarátokban az a rész, amikor Monica előveszi a nagy paksamétáját, benne az éveken át összegyűjtött esküvős dolgokkal. Titkon nekem is volt egy ilyen. (nevet) Mindig követtem az aktuális trendeket, előre tudtam, hogy milyen lesz az én menyasszonyi ruhám. Így jött, hogy belecsöppentem az esküvők világába. 

Milyen képesítésre van szüksége egy szertartásvezetőnek?

Én kifejezetten egy szertartás vezetői képzést végeztem el a Prestige Oktatási Stúdióban. Ez egy pár hetes tanfolyam, aminek van gyakorlati képzése is. Ennek keretein belül elsajátítottuk a megfelelő beszédkészséget, előadásmódot. Emelett szertartásvezető, anyakönyvvezető is tartott nekünk előadást, és volt szó mindennek a jogi oldaláról. A vizsgán saját magunk által írt szertartásvezető szöveget kellett előadni.

Bár egyre felkapottabb a szertartás egy esküvőn, a fejekben még mindig nem teljesen tiszta, hogy mi is ez valójában.

A szertartásvezető hivatalosan nem esket párokat, az az anyakönyvvezető dolga. A szertartásvezető célja, hogy minél rugalmasabban és minél inkább a párra szabva tartsa meg a megálmodott nagy napot. Egyedi szöveget állítunk össze, és olvassuk fel a szertartás során. Ha a pár úgy kívánja, akár augusztus 20-án vagy szilveszterkor éjfélben is tarthatunk nekik szertartást. Mi segítünk elrugaszkodni a valóságtól, és bárhol, bármikor, bármilyen szertartást levezénylünk. Például jogi okokból vizeken, hajón nem lehet hivatalosan esküvőt tartani, de szertartást már igen. Sőt, hallottam már olyan extrém esetet is, hogy repülőgépből kiugráskor mondták ki a boldogító igent. 

Hogyan zajlik maga a folyamat?

Miután kapunk egy felkérést, elküldjük az árajánlatot és a referenciamunkát. Amennyiben ezek megfelelnek, akkor jön a párral egy személyes találkozó. Ennek keretein belül megismerjük őket, az elvárásaikat, megbeszéljük a ceremónia részleteit. Sokan nincsenek tisztában a lehetőségekkel, én ebben szoktam segíteni, hiszen határ a csillagos ég. Van például lakat ceremónia, homoköntés, közös bor öntés vagy faültetés. Közösen kitaláljuk, hogy mi az igazán hozzájuk illő. Megbeszéljük még az őket bemutató szöveget. Végigvesszük magát a szertartást, majd az esküvő előtt 2 héttel találkozunk ismét, amikor véglegesítjük a részleteket. A következő állomás pedig már az esküvő. 

Szerinted miért fontos egy szertartás, mit tud hozzáadni a nagy naphoz?

Nekem két évvel ezelőtt volt az esküvőm. Ha tudtam volna, hogy van egy ilyen lehetőség, biztosan személyesebbé és maradandóbbá tették volna a nagy napunkat. Emlékszem, hogy sírtam a boldogságtól, örültem az esküvőmön, viszont magából a szertartás szövegéből nem maradt meg semmi. Azt gondolom, ha egy hozzáértő beszél és számodra meghatározó és fontos dolgokat mond el neked az esküvődön – amikor amúgy is milliónyi pillangó van a gyomrodban és felváltva vagy ideges és boldog -, akkor sokkal mélyebben megmarad benned ez a gyönyörű nap. És nem csak utólag a videón fogod átélni, és felfogni azt, amit a szertartáson hallottál. Éppen ezért szeretnék nem egy sablonszöveget leadni és nem egy sablonszertartást tartani, ami elterjedt. Még ha a pár fejében a standard alapok vannak, akkor is próbálom őket rávezetni, hogy merjenek mást kérni. 

Mi a te mögöttes motivációd? Miért érzed úgy, hogy megéri csinálni?

Mindig örülök, ha új embereket ismerhetek meg. Elképesztően sokat ad, ha részese lehetek valakinek a talán legfontosabb pillanatában. Nagyon megtisztelő, amikor felkeres egy pár, és bizalommal fordul hozzám. Eleve nagyon empatikus személyiség vagyok, és úgy gondolom, ebben a szakmában ez egy elengedhetetlen készség. Fantasztikus érzés, amikor a párok belátást engednek úgymond a magánéletükbe: elmesélik hogyan találkoztak, látok videókat az eljegyzésükről. Majd az, hogy kifejezetten nekik írok egy szöveget, számomra  igazán adrenalinszint növelő. Nagyon megtisztelő feladat, hogy rám bízzák, hogy helyettük szóljak.

szertartásvezető

Kovács Mercédesz szertartásvezetői oldala itt található.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32