fbpx

Segítséget kérni a legkevésbé sem szégyen, sőt, az az igazi bátorság! – interjú Zaka Dórával, a Relation-Ship egyik alapítójával

A Relation-Ship fókuszában a párterápia, a családterápia és az online pszichológiai tanácsadás áll. Egyik alapítójával, Zaka Dórával beszélgettünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kik tevékenykednek a Relation-Ship mögött?

Pszichológusok, képzésben lévő pár-és családterapeuták vagyunk. Edina szexuálpszichológiai szakpszichológus, gyermekvédelemben dolgozik főállásban amellett, hogy együtt visszük a pár-és családterápiás üléseket a Relation-Ship keretein belül. Én tanácsadó szakpszichológus vagyok, krízis szakirányon végeztem, illetve megcsináltam az OH-kártya instruktor képzést is, hogy minél több módszer legyen a kezemben a hatékony munkához. Én többféle területen dolgozom. A Relation-Ship szolgáltatásai közül a pár-és családterápián kívül én egyéni pszichológiai tanácsadást is nyújtok, egyelőre online, de az év végétől remélhetőleg már személyesen is. Emellett részben Pedagógiai Szakszolgálatnál, részben iskolapszichológusként, mellette pedig különböző online magazinoknak (pl. pszicholive.hu, egy.hu) írok főleg szakmai témájú cikkeket

relation-ship
Fotó: Zaka Dóra

Honnan ismeritek Edinával egymást?

Edinával már az alapképzés óta ismerjük egymást, de érdekes módon, csak harmadik évben lettünk jóban, és akkor sem az egyetemen. Akkor kezdtük el csinálni a Magyar Családterápiás Egyesület 150 órás önismereti képzését és egy csoportba kerültünk. Onnantól pedig mondhatni, hogy teljesen összefonódott a képződésünk ezen az úton. A munkakapcsolat mellett barátok is lettünk, napi szinten része vagyunk egymás életének.

Hogyan alakult a Relation-Ship?

A Relation-Ship alakulásakor azt a célt szolgálta, hogy legyen egy saját felületünk, ahol az akkor Székesfehérváron újonnan induló pár-és családterápiás szolgáltatásunkat megjeleníthetjük az érdeklődő kliensek felé. Aztán valahogy ez idővel kinőtte magát. Először csak egy weboldal volt, majd lett Facebook-oldal, később Instagram is, belekóstoltunk a posztgyártásba, és érdeklődve figyeltük az eredményeket. Azóta már ez kifejezett célommá is vált: jelen lenni, beszélni a párkapcsolatokról, a családokról, arról, ami jól működik, és arról, ami nem. Vagy akár bármilyen egyéb pszichológiai témáról. Valahol ez az önkéntesség része is, hiszen sok munkaóra van ebben a jelenlétben, mégis rengeteg pozitív élményt adnak az aktív követők: akik például kérdeznek és őszintén örülnek a válasznak, vagy éppen megosztják velünk gondolataikat. Nagyon megtisztelő és egyben felelősségteljes feladat is ez. 

Mi ezzel a célotok?

Talán az, hogy olyan témákról is halljanak az emberek, aminek egyébként nem olvasnának utána, vagy nem gondolkodnának rajta ilyen szempontból. Hogy ezek által tudatosabbak legyenek. Természetesen, sokszor van, hogy ez nem elég, hanem komolyabb pszichológiai megsegítésre van szükség, ilyenkor egy cél például az is, hogy afelé tereljük az adott egyént. Akár információmegosztással, hogy ki kicsoda a pszichológus szakma kavalkádján belül, akár azzal, hogy felhívjuk a figyelmet arra, ha egy tünet már kiemelkedőnek tűnik. 

Mik a szolgáltatásaitok?

A párterápia, illetve a családterápia az elsődleges és egyben legnépszerűbb szolgáltatásunk. Jelenleg már csak Székesfehérváron, illetve online dolgozunk, korábban még Budapesten is vittünk folyamatokat. Ezen kívül, még az induláskor kitaláltuk, hogy legyen egy olyan 30 perces, ingyenesen igénybe vehető beszélgetés is, amit mi „orientációs beszélgetésnek” neveztünk el. Jellemzően azok veszik ezt igénybe, akik nem tudják, hogy problémájukkal milyen irányba érdemes elindulni. Például, hogy amivel küzdenek, az párterápiás téma-e? Vagy, ha egyéni megsegítést keresnek, milyen kompetenciájú vagy milyen módszerrel dolgozó szakembert érdemes megkeresni? Általában azt látjuk, hogy egy ilyen rövid, fél órás online beszélgetés is adott esetben jó löketet tud adni ahhoz, hogy elinduljanak a segítségkérés útján. Az online pszichológiai tanácsadás szintén egy szolgáltatásunk, ezt azonban kizárólag én viszem, hozzám lehet csak időpontot foglalni. Ezeken kifejezetten egyéni élethelyzeti elakadásokkal dolgozunk együtt, jelenleg még online formában. Ahogy már említettem, remélem, hogy év vége környékén már a személyes térben is találkozhatok a klienseimmel.

Szerinted mikor érdemes egy párnak felkeresnie szakembert?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mert minden egyén és élethelyzet más. Ha egyéni segítségkérésben gondolkodom, akkor pszichológiai tanácsadást leginkább akkor, ha önismereti kérdéseink vannak, vagy a mindennapjainkban élünk meg valamilyen elakadást. Például munkahelyi nehézségeink vannak, kiégtünk, esetleg felmerül a pályaváltás gondolata. Vagy akár korábban, a pályaválasztás időszakában is segíthet. Gyakori téma még a stresszel való megküzdés is. A különböző társas kapcsolati elakadásokkal is lehet ilyen módon dolgozni, ez például akkor merülhet fel, ha valaki a párkapcsolatában vagy a családjában él meg nehézséget, de ők nem nyitottak arra, hogy részt vegyenek egy ilyen közös munkában. Párterápiát sokan akkor vesznek igénybe, amikor már úgy érzik, válságban van a kapcsolatuk, és ez kvázi az utolsó esélyük arra, hogy együtt maradjanak. De nem csak ekkor érdemes, kisebb problémák, feldolgozatlan sérelmek, valamilyen nagy kérdésben való egyet-nem-értés szintén tartozhat ide. Azt gondolom, érdemes minél előbb szakembert keresni, amint észleljük, hogy probléma van. Minél inkább eszkalálódik a helyzet, annál távolabb kerülhetnek egymástól a felek, onnan pedig az újraközeledés is nehezebb, és több idő. 

Általában milyen problémákkal jelentkeznek be hozzátok?

Leggyakrabban „veszekedős” párokkal találkozunk, ami persze sokszor csak felszín, és a közös munka alatt hamar kiderül, hogy valójában ennél mélyebben húzódnak meg a nehézségeik. Ilyenkor a korábban egymásnak okozott sérelmek feldolgozása, a megbocsátás fontos feladat, ez például gyakran megjelenik a munkánk során. Emellett sokan vannak, akik kommunikációs nehézségekkel küzdenek,, például nem tudják jól kifejezni saját igényeiket, vagy éppen nem tudják jól hallani a másikét. Vagy egyszerűen időt nem teremtenek arra, hogy beszélgessenek, náluk például kifejezetten fontos élmény, hogy kéthetente közel másfél órát mégis így töltenek, ami már önmagában is fontos nekik. Ezek mellett a szexualitás területét érintik még leggyakrabban az elakadások, amikkel hozzánk jönnek: eltérő vágyak például a mennyiségben vagy a minőségben, de itt is gyakori, hogy tulajdonképpen a szexről való kommunikáció hiánya az, ami a legfőbb nehézséget okozza. 

Mit gondolsz, egy pár hónapos kapcsolattal már érdemes terápiára járni, amennyiben gondok jelentkeznek?

Azt gondolom, hogy az, hogy akarunk-e aktívan dolgozni a kapcsolatunkon, sok más tényezőn is múlik azon kívül, hogy mennyi ideje alkotunk egy párt. Természetesen lehet és van is olyan, hogy két ember egyszerűen nem tud, vagy nem akar eléggé olyan módon viselkedni, hogy ezáltal képesek legyenek hosszú távon benne maradni egy párkapcsolatban, náluk például valószínűleg már az első hónapokban jelentkeznek nagyobb nehézségek. Összességében egyébként azt kell, hogy mondjam, hogy elég ritkán találkozunk pár hónapos kapcsolatokkal terápiás keretek között. De ezen tulajdonképpen meg sem vagyunk lepődve, hiszen az még bőven a rózsaszín köd időszaka, amikor a másik negatív tulajdonságait még nem is igazán vesszük észre. A problémák inkább később jelentkeznek, amikor elkezdjük kialakítani az új, közös életünk szabályrendszerét, vagy éppen akkor, amikor kisgyermek születik és alkalmazkodni kell ahhoz, hogy már nem csak ketten vagyunk többé. De ezek az életciklusváltások, amik végül gyakran elhozzák a párt terápiába, többnyire már hosszabb együttlét, évek után jelentkeznek. 

Meg lehet fogalmazni, hogy mire van szükség egy jól működő kapcsolathoz?

Hát, az első válaszom az lenne: „ahány ház, annyi szokás”. De tényleg így van. Nyilván vannak alapvető jellemzők, amik szükségesek, de azokon felül bármit el tudok képzelni egy jól működő kapcsolat alkotóelemeként. Az biztos, hogy egy kapcsolat csak akkor működhet jól, ha mindkét fél jól, megbecsülve, elfogadva érzi magát benne. Ha nem bántalmazó, nem elnyomó, hanem támogató mindkét fél részéről a másik felé. Fontos még az őszinteség, a tisztelet és bizalom. A jól működő kapcsolatról tudjuk, hogy nem tökéletes: vannak benne időnként viták, feszültségek és ez teljesen rendben van. Ezek nem kérdőjelezik meg alapjaiban a párkapcsolatot. A jól működő kapcsolat része az is, ha mindkét fél önmaga is maradhat. Nem kell feladnia a hobbiját, a barátaival való találkozóit, vagy egyéb kedvelt elfoglaltságait. De ez például már egy olyan szempont, amiben a mérték párkapcsolatonként eltérő. Valakinek több igénye van a különlétre, másnak kevesebb. Ugyanezt el tudom mondani az együtt töltött időről is. Természetesen fontos a szex is, de az erre vonatkozó igények is nagyon eltérőek tudnak lenni a kapcsolatokban. 

Mit javasolsz azoknak, akik nem mernek belevágni a terápiába, mert szégyenként élik meg?

Szerintem ezt nem lehet és nem is kell siettetni vagy erőltetni. Sokan vannak, akik szkeptikusak, néha még akkor is, amikor már ott ülnek velünk szemben, és csak azért vannak ott, mert a párjuk szerette volna. És nagyon sokan vannak azok is, akik végül úgy érzik egy alkalom után, hogy belevágnak egy hosszabb folyamatba. Adnak neki esélyt, nyitottak és akarnak dolgozni. Azt gondolom, hogy segítséget kérni a legkevésbé sem szégyen, sőt, az az igazi bátorság! Bevallani, ha valami nem megy egyedül, és új esélyt adni magunknak – ez valami olyan, amit megtehetünk magunkért. Sajnos nagyon sokakban él még a mai napig is sztereotípia arról, hogy pontosan kik is vesznek igénybe pszichológusi segítséget (természetesen azok, akik bolondok, ugye…), ez nyilván visszafog sok mindenkit a segítségkéréstől. Egyúttal szerencsére azt is látom, hogy a világ és a sokak szemléletmódja is egyre inkább afelé halad, hogy az öngondoskodás, az egyéni jóllét ápolásának fontos része lehet ez a fajta munka is, így talán van esély rá, hogy idővel kikerül ez a terület az erős stigmatizáció alól. 

Még több infót a Relation-Ship-ről a weboldalukon találsz.

Zaka Dóra bemutatkozását és gondolatait a párkapcsolatokról pedig itt olvashatod.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32