fbpx

5 tipp a konyhakertedhez

Idén a párommal nagyon belemélyedtünk a konyhakerti növénytermesztés rejtelmeibe, amiben plusz motiváció a brutális infláció. Alig várjuk, hogy a saját terméseinket ehessük! Mutatom, mi mit tanultunk eddig.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Jól tervezd meg, mit akarsz a konyhakertbe!

A kertészetek kínálatában gyönyörködve én is azonnal kedvet kaptam a cukkinitől kezdve, a habanero paprikán át a korianderig mindenféle növény termesztéséhez, és teljesen megértem, ha te is így érzel! Azonban nem biztos, hogy rögtön egy egész zöldséges kertet kell az erkélyed vagy udvarod méreteibe zsúfolni! Kezdd először kicsiben! Mivel minden egyes növénynek másak az igényei, így elsőre nagy falat lehet, ha túl sokat próbálsz meg életben tartani konyhakertedben. 

Gondold végig, pontosan mennyi helyed van növénytermesztésre. Ezután vedd számba mik azok, amiket a legjobban szeretnél, és először csak 3-4 maximum 5 fajta palántát ültess el. A hely tekintetében fontos, hogy utánanézz, azok a zöldségek, gyümölcsök vagy éppen fűszernövények, amikre vágysz, mit igényelnek! Vannak, amik lefele eresztenek hosszanti gyökeret, mások széltében terjeszkednek, ezeket tartsd szem előtt! Itt hangsúlyozom, hogy bátran kérjük ki a kertészetben dolgozók véleményét. Paradicsomok esetében például mindig nézzük meg pontosan milyen fajtát vásárolunk, mert vannak köztük, amik akár 2 méter magasra is nőhetnek! 

Nem utolsó szempont a fényigény sem, hiszen egyes növényeknek egyenesen szükségük van a direkt napfényre, míg mások leveleit megégeti a nap. Mindezek miatt rettentő fontos a tervezés. Na meg azért is, mert ha ezeket figyelembe veszed, sokkal nagyobb lesz a sikerélményed!

Mi kerüljön a földbe?

Ha van lehetőséged magaságyást kialakítani, akkor alkalmazhatod a rétegezés elvét, itt sokkal több tápláló alapanyagot lesz lehetőséged a földbe helyezni. A magaságyás szakszerű rétegezéséről itt találtok egy részletes cikket. Azonban ha erre nincsen lehetőséged, csak kisebb-nagyobb cserepekbe tudsz ültetni, akkor se búsulj! Érdemes a konyhakertre előre készülni a háztartásban, és félretenni újrahasználható hulladékokat. Mire gondolok pontosan? Banánhéj, kávézacc, tojáshéj, és jóformán az összes növényi maradvány, ami például a répa vagy burgonya hámozása után marad.

Mikor elkezdünk ültetni, akkor ezeket a szerves maradványokat keverjük bele a földbe, minden cserép esetében. Javaslom, hogy a tojáshéjat egy mozsárban zúzzuk porrá, így hamarabb fog felszívódni és hamarabb lesz belőle tápanyag is a konyhakerti növényeink számára.

Növénytársítás

Vannak olyan egyedek, amik kifejezetten jó hatással vannak egymásra, de olyanok is, amik egyenesen kinyírják társaikat! Csak hogy 1-2 példával éljek, én idén egy nagyobb cserépbe fekete koktélparadicsomot ültettem, és került közvetlenül mellé egy szép lombos bazsalikom is. Kedvesem pedig a magaságyásába büdöske virágot helyezett több pontra is.

Miért tettük mindezt? Esetemben két válasz van erre, egyik, hogy ízben is jó hatással lehet a bazsalikom a paradicsomra, másik pedig, hogy a fűszernövény intenzív illóanyagai segítenek egyes kártevők távoltartásában. Utóbbi érvényes a büdöskére is, nagyon hasznos kis növény, ha a fránya kártevők elüldözéséről van szó. Ezzel kapcsolatban – és igazából a kertészkedés minden terén – jó szívvel ajánlom McMenemy Márk Youtube csatornáját a Kert tv-t, ahol végtelen sok hasznos tanáccsal látja el a kezdő hobbikertészeket! Nekem is a barátom javasolta őt és azóta teljesen rá vagyok függve!

Kártevők a konyhakertben

Sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy alkalmanként meglátogassák a palántáinkat a kártevők, legyenek azok tetvek vagy éppen poloskák. Alkalmazhatunk rájuk vegyszereket, azonban ha olyasmit termesztünk, amit el is szeretnénk fogyasztani, akkor ez nem a legjobb megoldás számunkra. Használjuk a vegyszeres permeteket virágokra, viszont a konyhakertet próbáljuk természetes módon megóvni. Jó megoldás erre az említett növénytársítás, büdöskével, bazsalikommal, akár levendulával vagy sarkantyúvirággal, de alkalmazhatunk házilag készített permetet is. 

Ezek közül a leginkább természetesnek mondható az a tejes keverék. Ehhez szükségünk van egy deci minél zsírosabb tejre, és öt deci vízre. Keverjük el ezeket egy spricniben és hetente egyszer permetezzük le vele a növényeinket! A tej képez egy védőréteget rajtuk, illetve a már meglévő kártevőket is bevonja, ezzel elpusztítva őket. Ráadásul ha van némi kalcium abban a tejben, akkor az a növény földjébe kerülve tápanyagként is szuperálhat.

A házi készítésű, kevésbé káros vegyszereket tartalmazó permetekről itt találtok egy szuper videót, szintén McMenemy Márk jóvoltából. 

Legyél türelmes

Az utolsó tanácsunk pedig az, hogy legyél magaddal türelmes és elfogadó! Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a saját kis erkélyén vagy teraszán, esetleg ágyásában mi működik jól. Eleinte előfordulhat, hogy egy-egy növényke nem éli túl, ennek számtalan oka lehet. Idén mi eddig egy paprikát és egy paradicsomot veszítettünk el, de hamar kerül a helyükre új delikvens. Gondoljuk ilyenkor végig, hogy mit hogyan csináltunk, és mit változtathatunk. De ha nem találunk okot, akkor se ostorozzuk magunkat, az is simán előfordulhat, hogy már betegen került hozzánk a növény, csak éppen nem látszott rajta. Fel a fejjel ilyenkor és sok sikert a bő termésű konyhakerthez!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32