fbpx

Mi a dán emberek boldogságának a titka?

Mindig csodálattal töltött el a dán emberek mentalitása, hozzáállása az élethez és más emberekhez. Többször is volt szerencsém megtapasztalni, hogyan is élnek az emberek Dániában, megosztom veletek is tapasztalataimat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nincs egekig emelkedő hegy, sem pálmafás strand vagy közkedvelt síparadicsom, de van Boldogság Múzeum, Legoland, elbűvölő főváros és tengerpart, körbe az ország körül. Ha valaki  nyugodt,  mégis izgalmas nyaralási helyszínt keres, meleg szívvel ajánlom ezt a barátságos országot.

Dánia nem nevezhető tökéletesnek, ugyanúgy meg kell küzdeniük az ott élő embereknek a mindennapi kihívásokkal és problémákkal, mint másnak, például náluk a legmagasabbak az adók. Mégis elmondható, hogy Európában az ott élő emberek életminősége a legkiválóbb. 

Minden a gyermekkorban kezdődik

Sokszor hallhattuk már ezt a mondatot: minden alapot a gyermekkorban érdemes lefektetni. Ezt a dán emberek és oktatás igen komolyan veszi. Egészen kis kortól kezdve előtérbe  helyezik például a szocializációt. A bölcsődék és óvodák is a szabad játék szellemében tanítják a gyermekeket. Ennek a módszernek a lényege, hogy minél stresszmentesebb életre és tartósan magas kreativitásra nevelje a gyermekeket. Kevés beavatkozással hagyják az óvónők és dadusok játszani a gyerekeket, így azok mit sem sejtve, a játék közben küzdenek meg az élet mindennapi feladataival. 

Az iskolákban a ’komolyabb’ tanulás csak a felsőbb tagozatokban kezdődik. Nincs túlhajszoltság, hatalmas elvárások és a gyerekek nincsenek 10-20 szakkörbe beíratva. 

A dán gyerekeknek meg kell élniük és meg kell tanulniuk, hogy megéljék az érzelmeik teljes skáláját (bizony, a gyászt is) és az értékrendjükkel összhangban viselkedjenek, hiszen így az élet nehézségeivel is könnyebben birkóznak meg. A dán emberek boldogságának a kulcsa, elmondható, hogy a gyermekkorban gyökerezik. 

Magas életminőség

Mint írtam, Dániában a legmagasabbak az adók. Viszont a dán emberek ezt úgy fogják fel, mint egy megtérülő befektetést a társadalomba. Ők életminőséget vesznek. Az egészségügyi ellátás ingyenes, minden dán egyetem, főiskola államilag finanszírozott, ingyenes a gyermekgondozás és a nyugdíjasok nem csak nyugdíjat kapnak, de szociális alapon gondozást és gondozókat igényelhetnek. 

Ezek a biztos elemek egy ország lakosai számára már olyan biztonságot és nyugalmat szolgáltatnak, ami alapján jogosan mondhatjuk rájuk vagy mondják el magukról, hogy boldog emberek. 

A bizalom is alapvető érték a dán kultúrában és társadalomban, jelentős tényezője a dán boldogságnak. Mikor először utaztunk az országba, az első, ami szembetűnő volt, hogy a farmokon az emberek nem zárják az ajtókat. Természetesen ez a városokban másként van, de a bizalom és a kismértékű bűnözésnek köszönhetően vannak helyek, ahol a mai napig ’tárt kapukkal” várják a vendégeket. Ez a bizalom kiemelkedő az üzleti életben, a kormányzás felé és más országokkal szemben egyaránt. 

Továbbá szűk a vagyoni szakadék az emberek között. Nincs megkülönböztetés, a vezetők gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, ahova az egyszerűbb ember gyermekei. Tehát ugyanazt az ellátást kapja mindenki. 

Kicsi ország, híres kultúra

Dánia népessége alig 6 millió, kultúrájuk mégis világhírű, amire kiemelkedően büszkék a dán emberek. Számos művészeti ágban remekelnek művészeik, mint a múltban, úgy a jelenben is. Boldogok a dánok, akik ilyen kis népként jelentősen hozzájárulnak a globális kulturális értékekhez. Mindenki hallott már a Kis gyufaáruslányról és megalkotójáról, Hans Christian Andersenről. Rajta kívül még megannyi irodalmi személyiséggel ajándékozták meg a világot. 

A dánok büszkék Viking kultúrájukra is, országszerte örzik múzeumok, régi hajók az emlékét a régmúlt időnek. 

Dánia a némafilm korszakában a világ negyedik filmnagyhatalma volt, többek között az Amerikai Egyesült Államok után. A hangosfilm megjelenésével elvesztette ezt a pozícióját, de az 1990-es évektől kezdve a Lars von Trier nevével fémjelezett Dogma 95 mozgalom hatására újra a világ élvonalába került.

Hygge, a dán életérzés

A hygge (hüge), egy kifejezés az úgynevezett dán életérzésre. Sokan próbálták megfogalmazni, mit is jelent pontosan ez a szó, ami sok érzést és kevésbé tárgyilagos dolgot foglal magába: megnyugtató környezet, a meghittség művészete, otthonos együttlét, a lélek otthonossága, stresszmentesség. 

A hygge a szeretteinkkel való együttlétről, a hangulatról és az élményekről szól. A hygge életérzés alapján rendezik be otthonaikat a dánok. Szívesen mennek haza, boldogabbak, hiszen olyan légkört teremtenek maguk köré, ahol nyugalom és szeretet veszi őket körül. 

A Hygge íratlan szabályai, hogy boldogabbak legyünk:

  1. Hangulatkeltés gyertyákkal, különleges lámpákkal, illatokkal, ropogó tűz a kandallóban, kellemes zene. Fontos, hogy hass az érzékszerveidre, teremts jó hangulatot és kényelmet magad körül. 
  2. Legyél jelen, figyeld mi történik körülötted, hanyagold a telefont.
  3. Engedd be az életedbe az élvezeteket. Attól még senki nem hízott el, ha néha megengedett magának egy szelet süteményt, vagy egy finom teát. 
  4. Mellőzzük az önzőséget, legyen az „én” előtt a „mi”. Osszuk meg a feladatokat és a műsoridőt. 
  5. Adj hálát a nap végén.
  6. Béke. Ha együtt a család, ne a vita legyen az első!

Ezzel a pár sorral szerettem volna egy kis betekintést adni az olvasók számára, milyen ország is Dánia és miért olyan boldogok a dán emberek. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32