fbpx

Garten Balaton 2022 – Van képünk hozzá!

Negyedik alkalommal rendezik meg a Balaton északi-partjának immár négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei augusztus 5. és 14. között. A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány kiemelt szakmai együttműködő partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai
Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára. A szervezők tíz napon keresztül mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken képzőművészek és fotográfusok, gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről.

A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe. A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű balatoni településeken.

garten balaton
SZABÓ Eszter Ágnes–KOCSI Olga: Öt másodperces szabály – IRMA5SECOND karakterkísérlet, 2020

Kiállítások

A lovasi Nagy Gyula galériában megvalósuló seregszemlén 50 művész több mint 200
alkotását tekinthetik meg a látogatók
. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a
kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból
olyan válogatást mutassanak be, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a
kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőség adódik.

Ugyanitt Szabad a pálya címmel, 25 grafikus művész alkotásaiból nyílik szabadtéri
plakátkiállítás a lovaspályán
, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén
szabadtéri molinó kiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky
László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a
kíváncsiak előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán
festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat és ember portréi.
A
Kultúrházban pedig Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait
láthatják a látogatók.

A Capa Központ szervezésében Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török házban több mint 25 fotográfus közreműködésével valósulnak meg az installatív köztéri fotókiállítások, egyéni fotótárlatok. Az idei tematika mentén – Csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig – bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják.

A beszélgetések, tárlatvezetések, performanszok, irodalmi programok és filmvetítések középpontjában is a húslevestől a rántott húson át a kolbászig terjedő skálán szereplő ételek közösségteremtő erejének ábrázolása áll. Néhány név a részt vevők közül: Mautner Zsófia, Lajos Mari, Forgács Péter, Cserna Szabó András, Darida Benedek és a fotográfusok: Bielik István, Fajgerné Dudás Andrea, Hodosy Enikő, Kocsi Olga, Ladocsi András, Matók Zsuzsa, Máté Balázs, Rostás Bianka, Sándor Emese, Simon Zsuzsanna, Szabó Eszter Ágnes, Sztrehalet Oxána, Takács Márton, Vedres Ági, Vékony Dorottya.

Az alsóőrsi Török-házban az Osztrák Kulturális Fórum és a Művészetek Háza Veszprém szervezésében EAT DESIGN címmel Urlike Köb és a honey & bunny (Sonja Stummerer & Martin Hablesreiter) művészpáros kiállítása s performansza lesz látható.

garten balaton
EAT DESIGN – Ulrike Köb és a honey&bunny művészpáros kiállítása
©Ulrike Köb

Programok

Pódium

A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáció kapcsolatáról, hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek (augusztus 9-én és 10-én, kedden és szerdán 18 órakor). Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtője találkozik augusztus 11-én, csütörtökön a Garten Balaton pódiumán, hogy megvitassák a gyűjtés értelmét, és megosszák a nézőkkel a tapasztalataikat az elmúlt évtizedek kortárs piaci tendenciáiról. A tárlatvezetéseken általában a kurátorok szempontjai ütköznek (augusztus 8. és 11., hétfő és csütörtök), augusztus 12-én, pénteken DrMáriás rendhagyó tárlatvezetést tart, de kerékpáros tárlatvezetésen (augusztus 13., szombat) és helytörténeti gyalogostúrán is részt lehet venni (augusztus 6., szombat).

Kertmozi 

A Buharov tertvérek Melegvizek országa című filmjének szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e? (augusztus 6., szombat) Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festő- zseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban. (augusztus 8., hétfő) A Goya gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének. (augusztus 9., kedd) A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című
animációs filmje,
amely a XX. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet. (augusztus 11., csütörtök) 

Előadóművészet

A színpadon fellépnek: Huba és Vazul, a kísérleti elektro-akusztikus blues utazózenészei (augusztus 5., péntek), majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó tagjai (augusztus 10., szerda), a dadaista punk táncház pszihésen felszabadító filozófiai metál-összhatását produkáló Tudósok zenekar (augusztus 12., péntek), sőt a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai (augusztus 13., szombat). Ezenkívül lesz irodalmi est Fenyvesi Ottóval (augusztus 7., vasárnap), Tandori Dezső est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat (augusztus 7., vasárnap),  és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik színházi manufaktúra jóvoltából (augusztus 14., vasárnap).

Gyerekprogramok 

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8-12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6-12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula galéria kertjében.

Részletes program >> www.gartenbalaton.com, www.capacenter.hu

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32