fbpx

Good News Movement – avagy miért nem jó híreket nézünk inkább?

Bár ma már egyre kevesebben nézünk TV-ben híradót, mégis ha visszaemlékszünk, az nagyrészt a tragédiákra, a rossz hírekre épített. Hasonlóan van ez az online platformok esetében is, de vajon miért, és mi az a Good News Movement?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha egy napig megfigyeled, hogy a különböző platformokon milyen hírek jönnek szembe, talán te is észreveszed, hogy a hírportálok nagy része negatív eseményekről, katasztrófákról, megszorításokról, válságról, háborúról, erőszakról szólnak. Amikor nap végén megkérdezi tőled valaki, hogy mit hallottál ma, akkor is valószínűleg ezek fognak először eszedbe jutni hírek tekintetében.

Miért több a rossz hír?

Ennek oka, hogy az emberek jobban figyelnek rá, illetve az emlékeinkben is mélyebb nyomot hagynak ezek az információk. Mindez pedig visszavezethető az ősidőkbe, amikor még éberen kellett figyelni arra, hogy nincsen-e valamilyen veszélyforrás a közelben. És bár manapság már elképesztően átalakult az életünk, mégis ösztönösen bennünk él ez az éberség. Éppen ezért jobban felkapjuk a fejünket, ha egy katasztrófáról értesülünk a hírekből, mert bekapcsolnak a receptoraink. 

Nem kérdés, hogy a hírekkel foglalkozó portálok és csatornák magas nézettséget, olvasottságot szeretnének, hisz ebből élnek. Tökéletesen tisztában vannak ezekkel a biológiai tényekkel, és erre építik fel tartalmaikat. Céljuk, hogy felfigyeljenek rájuk, hogy emlékezzenek az információikra, hogy odaszögezzenek a tv vagy a számítógép elé. Ezért nem csoda, hogy nagy százalékban negatív híreket sugároznak, mert így el is érik ezt a figyelmet. Aztán a műsor végén jön két percnyi jó hír, például egy panda születése egy állatkertben, hogy azért végül valami pozitívat is kössön a néző a műsorhoz. Vannak azonban, akik ezen szeretnének változtatni.

A Good News Movement

Magyarra fordítva ez annyit tesz: jó hír mozgalom. Én személy szerint instagramon találkoztam egy ilyen nevű oldallal és van, hogy percekig pörgetem a tartalmait. Mert annyira megható és pozitív dolgok vannak rajta, hogy az embernek néha a könnye is kicsordul ennyi jó láttán. Őszintén gondolom, hogy bár fontos tájékozódni és a minket napiszinten érintő hírekről tudni, mégis, néha hasznosabb volna az élet napos oldalát is látni. Az a rengeteg negatív információ, ami árad a hírekből, egész egyszerűen növeli a stresszt az életünkben, hiszen gyakorta leszünk idegesek miatta. Azt pedig jól tudjuk már, hogy a stressz egy bizonyos szint felett kevésbé kedvező élettani hatásokkal bír.

A Good News Movement-nek pedig pontosan ez a célja. Hogy a fókuszunkat áthelyezze kicsit a pozitív dolgokra, mert ilyenek is történnek, nagyobb számban, mint gondolnánk. A mozgalom jegyében született már honlap is, ami csakis jó hírekkel foglalkozik. Hogy csak pár példát hozzak: míg máshol repülőkatasztrófáról számolnak be, itt arról írnak, hogy nem régiben utasok tettek le egy gépet sikeresen, mikor a pilóta rosszul lett. Egy másik ember ezer napon át szedte a szemetet, megtisztítva ezzel lakókörnyezetét. És míg máshol arról hallunk, hogy valaki vonat elé ugrott, itt arról olvashatunk, hogy mentett meg egy ember egy másikat, aki (nem szándékosan) a sínek közé esett. És a listát még sorolhatnám oldalakon át. 

Szintén a Good News Movement-re alapozva megjelent már gyerekkönyv is, amit az említett instagram oldal készítői valósítottak meg. Igaz történeteket helyeztek át a gyermekek világába azzal a céllal, hogy az esti mesék során ők is lássák azt a rengeteg jót, ami a világban történik.

Ezek a kezdeményezések nem azt szeretnék elérni, hogy egy álomvilágban éljünk, amiben soha semmi rossz nem történik. De azt viszont szeretnék megmutatni az embereknek, hogy igenis van szépség a Földön, és nagyon sok nemes lelkű ember létezik, valamint, hogy jó híreket is lehet hallani. Olvassatok néha ti is ilyeneket inkább, hogy a lelketek is töltődhessen.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés