fbpx

 Gabriele Galimberti: Toy Stories – Gyerekjátékok a világon innen és túl

Gabriele Galimberti olasz fotográfus a 2021-es World Press Photo portré kategóriájának első helyezettje. Azonban egy másik munkája miatt figyeltem fel rá: a gyerekekről és játékaikról készített Toy stories nevű projektje kapcsán.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A National Geographic instagramját böngészve akadtam egy fotóra, ami valahogyan nem illett az oldalon lévő, többségében természetfotók közé. Egy feltehetőleg jól szituált családból származó szőke kislány volt a képen, előtte számos játékkal. Éreztem, hogy ennél több lehet a háttérben, hiszen miért lenne a NatGeon egy ilyen mindennapi fotó. Rákerestem az alkotóra és gyorsan össze is állt a kép. 

Toy Stories

Gabriele Galimberti két éve kezdett bele Toy Stories címet viselő projektjébe. Közel 50 országban járt ez idő alatt, Texastól kezdve Indián és Izlandon át Fiji-ig, a világ legkülönbözőbb tájain. Minden helyszínen keresett egy családot, akik engedélyezték, hogy gyermekük a projekt részévé váljon. Gabriele pedig megörökítette őket kedvenc játékaik társaságában. A sorozat aztán akkor vált igazán teljessé, mikor a megannyi különböző kultúrában készült fényképet egymás mellé helyezte, és elkészült az album. Elképesztően érdekes látni azt, ahogyan gyerekjátékokon keresztül tapasztalhatjuk meg, milyen társadalmi osztályból, mely nációból vagy kultúrából érkező család gyerekéről készült az adott portré. Illetve azt is, hogy gazdagságtól vagy éppen szegénységtől függetlenül, a világ minden pontján mit is jelent a kicsiknek kedvenc játékuk. 

A művész így ír honlapján a projektről: “Megörökítettem azt a spontán és természetes örömöt, amely a különböző hátterük ellenére egyesíti a gyerekeket.”

A sorozat alkotásait megtekinthetjük Gabriele instagram oldalán, illetve ha szeretnénk az összes képet látni, akkor honlapján elérhető az album is, sok más , szintén rendkívül izgalmas munkájával együtt.

A művészről

Gabriele Galimberti 1977-ben született Toszkánában. Gyerekként, 14 évesen kezdett el fényképezni, akkor kapta meg első gépét édesapjától, egy Canon AE-1-et. Kezdetektől fogva az emberábrázolás érdekelte, akkoriban például társait fényképezte, akikkel együtt zenélt egy rock bandában. Később Firenzében, a Fondazione Studio Marangoni-ban, majd divatfotósként dolgozott Milánóban. Elmondása szerint ezekben az időkben rengeteg tanult, főleg a fénybeállításokról, ám valójában mindig is a dokumentarista fényképészet vonzotta. 2005-ben aztán egy szerelem miatt Texas-ba költözött, ekkor kezdett el igazán dokumentarista portrékat készíteni, és ennek a szenvedélyének él a mai napig. Olyan pillanatokat örökít meg, melyek az embert és saját környezetét ábrázolják, dolgokat, amikre büszkék.. Így jeleníti meg az emeberek különbözőségeit a világ körül. 

Ehhez a szemléletmódhoz kapcsolódik The Ameriguns projektje is, amely során Amerika különböző államaiba látogatott el, hogy büszke fegyver tulajdonosokat fényképezzen le repertoárjaikkal. A képek sokszor szinte felkavaróak lehetnek, látva, hogy egyeseknek milyen mennyiségű lőfegyver áll rendelkezésükre. A projekt egyik célja is az volt, hogy bemutassa azt a sokkoló tényt, hogy a világ összes civilek által, nem katonai célból tartott lőfegyverének fele az Amerikai Egyesült Államokban található. Gabriele a projekt egyik fotójával nyerte el a 2021-es Word Press Photo portré kategóriájának első helyét.

A borítóképen szereplő fotók Gabriele Galimberti tulajdonát képezik, a Toy Stories projektjéből.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32