fbpx

Miért beszélünk álmunkban?

Veled is előfordult, hogy arra ébredtél, hogy a melletted fekvő társad motyog vagy netán káromkodik álmában? Vagy éppen rólad meséltek hasonlót? Utánajártunk, mi az oka annak, hogy néha beszélünk álmunkban.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az emberek nagyjából 5%-át biztosan érinti ez a tünet, míg a gyerekek mintegy felére igaz kiskorukban, hogy beszélnek alvás közben. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy egész éjjel monológokat mondanak. Általánosságban maximum 30 másodpercig beszélnek az érintettek. Felnőtt korra ezt a többség kinövi, ám van, akit tovább kísér életében ez a jelenség.

Miért beszélünk álmunkban?

A kutatások szerint ennek lehet genetikai oka. Ha a felmenőink körében jellemző volt, hogy beszéltek álmukban, akkor nagy eséllyel mi is fogunk. Azonban más okai is lehetnek. 

Elősegítheti a folyamatot ha alkoholt fogyasztunk, vagy éppen későn kávézunk. De az is, ha stressz ér minket, vagy nyomaszt valami. A legtöbb jel arra mutat, hogy a rossz minőségű alváshoz köthető a jelenség, illetve ahhoz, hogy valami nagyon mélyen foglalkoztat minket. Ez előjöhet képileg álmunkban is, de akár csak szavak szintjén is, így próbálunk megküzdeni vele.

Mikor kell aggódni miatta?

Alapvetően az, hogy néha beszélünk álmunkban, nem káros számunkra, ebben minden tanulmány egyetért. Azonban ha szélsőségeket tapasztalunk, vagy netán agresszív viselkedést is a beszélésen túl, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, alvás specialistához. Ugyanez érvényes arra is, ha már mindennapossá válik a beszélgetés. Ezek az esetek ugyanis utalhatnak komolyabb alvászavarra vagy mentális betegségre is.

Hogyan változtathatunk rajta?

Javíthat a helyzeten az, ha beállítunk magunknak egy rutint az alvásunkkal kapcsolatban. Ide tartozik, hogy mindig nagyjából ugyanabba az időben feküdjünk le, és eleget aludjunk. Segít az is, ha délután 2 után már nem fogyasztunk koffeindús élelmiszereket vagy lefekvés előtt nem iszunk nagy mértékben alkoholt. Mindezek összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy nyugodtabban, pihentetően aludjunk, ezáltal pedig beszélni is kevesebbet fogunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32