fbpx

Szemét, vagy kincs? – Formabontó anyagalternatívák a fenntarthatóság jegyében

Kevés szó esik az öltözködést, a divatot érintő kérdésekről a fenntarthatóság tekintetében, mely téma alappilléreként említendőek a környezetbarát alapanyagok.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kelemen Alíz írása

Ha azonban tüzetesebben vizsgáljuk a kérdéskört, rengeteg alternatívával találkozhatunk a hétköznapi ötletektől, az egészen formabontókig.

Manapság egyre többen veszik számításba a fenntarthatóság kérdését vásárláskor, sok híres márka azonban megtévesztően és hiteltelenül hirdeti a környezettudatosságot. Ezért is nagyon fontos, hogy tudatában legyünk a valóban fenntarthatóságot szolgáló ruhaanyagoknak.

Csak természetesen!

A hétköznapi kategória egyik példája a BIO pamut, amely egy hipoallergén, szerves rostokból álló anyag. Az organikus pamutszálaknak viszonylag rövid a lebomlási ideje, így minimális hatást gyakorolnak a környezetre.

Szintén fontos alapanyag a bambusz, amely a jövő textíliájaként is említhető, hiszen a leggyorsabban növő növény, nagyon kevés vízmennyiséget igényel és 100%-ban megújuló anyag.

Manapság egyre inkább elterjednek fenntartható textíliákként a gyapjú különféle változatai is, valamint a len és a juta, mely tiszta, ökologikus bioszálakból álló háncsrost.

Persze az alapvetően fenntartható alapanyagok mellett kulcsfontosságú szerepet kap az újrahasznosítás is.

Extravagáns ötletáradat

Az újrahasznosított pamutok mellett azonban egészen extrém ötletekkel is találkozhatunk. Alexandra Sipa, román divattervező például kiselejtezett, elektromos vezetékekből készített ruhakollekciót bebizonyítva, hogy a hulladékok olykor kincset is érhetnek. Ez a gondolat egyébként több tervező fejében megfogant már. Lia Griffith, tervező azt vallja, hogy mindenki lehet kreatív, az ő kreativitása pedig olyan szintre emelkedett, hogy gyönyörű ruhákat alkotott újságpapírból.

anyagalternatívák

Az Interneten rengeteg hasonlóan formabontó ötletet találhatunk a WC papírból készült esküvői ruháktól kezdve, a valódi virágokból megálmodott kollekciókon át, egészen az eldobott papírkönyvekből álló köpenyig. Kislánykoromban én is foglalkoztam hasonló gondolatokkal, engem a színes cukorkás papírok fénylő anyaga ihletett meg, melyekből aztán különféle ruhaterveket készítettem. Úgy éreztem, túl szépek ahhoz, hogy a kukában végezzék és így legalább lett valami haszna is annak a sok felesleges műanyagnak.

anyagalternatívák

A fenntartható alapanyagok tehát meghatározó szerepet játszanak egy élhető jövő megteremtésében. Talán a merészen formabontó ötletek nem válnak elsöprő, kortárs divatirányzattá, mégis mind csodálatos kezdeményezések.

Valójában a divat a különböző emberek számára mind más és más jelentéssel bír. Ahogy Yumiya Kawamura Fashion-ology című könyvében írta, egy ruhadarab csak akkor válik divattá, ha szimbolikus értéket nyer és képvisel. Azt hiszem, az imént említett extravagáns ötletek akár a mi korunk divatszimbólumai is lehetnek, hiszen a 21. század egyik legsúlyosabb problémájára hívják fel a figyelmet, ezáltal pedig mindenképpen óriási értéket nyernek és képviselnek. Ebből a nézőpontból vizsgálva a dolgot, ezek az alkotások korunkban nem mások, mint maga a megtestesült divat. Vagy legalábbis annak kellene lenniük.

A cikk szerzője Kelemen Alíz, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hivatkozás:

https://www.biano.hu/cikk-lista/oko-utmutato-fenntarthato-textilanyagok

https://www.octogon.hu/design/igy-lesz-az-elektromos-vezetekbol-meno-ruha/

Linda Welters (2018) Fashion History, Bloomsbury

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek