fbpx

Tízig aludni – avagy mit jelent felnőni? – 25 kortárs és kortalan novella

Megjelent a Tilos az Á Könyvek legújabb novellaantológiája Péczely Dóra válogatásában. A kötetben található novellák a felnőtté válás kihívásairól szólnak az élet különböző korszakaiban. A kortárs és kortalan szerzők izgalmas szövegeit Jásdi Juli illusztrációi egészítik ki.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella

Válogatta és szerkesztette: Péczely Dóra
Illusztráció: Jásdi Juli

A Tilos az Á Könyvek kortárs antológiasorozatának legújabb – és egyben záró – kötete a nagysikerű, 2020-ban megjelent Lehetnék bárki versesantológia párdarabja, amelybe olyan szövegek kerültek, melyeket a szerzők 35 éves koruk előtt írtak, így a fiatal generáció is könnyebben tud kapcsolódni hozzájuk.

„Mi lesz belőled?” – kérdezi Örkény István novellájának címe, ahogyan elhangzik az életben is unásig, pedig ez a kérdés, igazán komolyan véve, lehetne ennek a kötetnek a címe is. Milyen felnőni, szeretni, másként látni a világot, amikor már úgy hangzik a kérdés: mi lesz belőlem? Hogyan írtak erről száz éve? És hogyan most, a 21. században?

A Tízig aludni című antológiában huszonöt, ciklusonként három kortárs és két „kortalan”, összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze.

tízig aludni borító

 „Az elsőben, az Ezeken nem segít a fürdés címűben nő-férfi viszonyról, párkapcsolatokról szóló novellák szerepelnek, a másodikban és a harmadikban az anya és az apa alakjához kapcsolódó szövegek. A negyedik ciklus, amelynek mindegyik novellájában főszerephez jut egy vagy több állat, a Nem alhatsz örökké téli álmot címet viseli. Az ötödik pedig Az élet nem igazságos nevet kapta, és olyan történeteket tartalmaz, amelyekben vagy humorosan jelenik meg az emberi élet kicsiny(es)sége, vagy meglehetősen élesen annak mély tragikuma. Ami viszont nem változott az eddigi antológiák válogatásához képest, hogy a kötet legtöbb novellája beleillene egy vagy több másik ciklusba is” – olvasható a szerkesztő, Péczely Dóra utószavában.

A sokszínű, egymást harmonikusan kiegészítő vagy éppen egymásnak ellentartó szövegeket tartalmazó kötet lebilincselő módon mutatja meg, hányfélék is vagyunk és voltunk, hányféle hangon is szólunk és szóltunk, hányféleképpen szólhatnak és szólhattak hozzánk.

A borító és az illusztrációk a fiatal illusztrátor, Jásdi Juli munkái. A fekete-fehér rajzokon keresztül még a komolyabb hangvételű novellákban is megcsillan a humor, az élni akarás és a világ történéseinek derűsebb szemlélete.

Az antológia szerzői:

Kemény Zsófi, Ádám Szilamér, Mécs Anna, Móricz Zsigmond, Örkény István, Moesko Péter, Harag Anita, Czakó Zsófia, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, György Alida, Csáth Géza, Gubis Éva, Tömörkény István, Biró Zsombor Aurél, Moskát Anita, Hajnóczy Péter, Mészöly Miklós, Vonnák Diána, Papp-Zakor Ilka, Fehér Boldizsár, Kovács Bálint, Galgóczi Erzsébet, Puskás Panni, Mikszáth Kálmán

18 éven felülieknek

Interjú Péczely Dórával.

Péczely Dóra szerkesztő utószava a Tízig aludni antológiához:

Beleolvasók a kötetbe.

A kötet bemutatója 2022. december 2-án, pénteken lesz a Bakáts Pagony mellett nyílt Pagony Cafe – Dióban (1094 Budapest, Bakáts tér 8.)

A bemutatón az antológia szerzőivel Vincze Bence kultúraszervező, az f21.hu alapító-főszerkesztője, a Nyolc Ág Művésztábor főszervezője fog beszélgetni.

Az esemény itt elérhető.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32