fbpx

A magány és az ünnepek

Terített asztal, körben a nagy család. Mindenki boldog. De mi van akkor, ha nem ez a kép a valóság? Mi a helyzet, amikor valaki magányosan ünnepel?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ünnepek egyedül: magány

A legtöbben talán bele se gondolunk, hányan vannak, akik bizonyos okokból egyedül töltik az ünnepeket. Lehet ez munka miatt, de az is előfordulhat, hogy nincs is kivel karácsonyozni. Nem hiába ez az év vége az egyik legdepressziósabb időszaka, amikor sajnos az öngyilkosságok száma is megemelkedik.

Ekkortájt ugyanis még inkább felerősödik a magány érzése, amit sokan nehezen kezelnek. Persze ennek is számos fajtája létezik.

Társas magány

Van, hogy valakit sok ember vesz körül, mégis azt érzi, hogy egyedül van. Az ünnepi készülődés ráadásul sokszor feszültséget is szíthat, amit nem mindig kezelünk jól. Ebből kifolyólag érezhetjük, hogy még a saját családunkkal sem tudunk igazán kapcsolódni, ilyenkor pedig nehéz átélni igazán az ünnepi hangulatot.

Ott van még az az élethelyzet is, amikor elveszítettünk valaki fontosat, és a szeretet ünnepe csak még inkább felerősíti az ő hiányát. Ha pedig ezt mások nem tudják átérezni, könnyen egyedül találhatjuk magunkat a gyászunkkal. Esetleg megpróbáljuk elnyomni magunkban, hiszen karácsonykor boldognak “illik” lenni, pedig igenis természetes, hogy ilyenkor a szeretteink hiánya felerősödhet. Csak ne hagyjuk, hogy túlzottan eluralkodjon rajtunk ez a negatív érzés.

Ugyanígy nehéz lehet sokak számára, ha ebben az időszakban nincsen partnerük, amit úgy éreznek, sem a család, sem a barátok nem tudnak pótolni.

magány

Valóban egyedül

Sokan vannak, akik valóban kénytelenek egyedül tölteni az ünnepeket, mert távol élnek a családjuktól, vagy nincs, akivel olyan viszonyban lennének, hogy velük legyenek ebben a pár napban.

Ez sok esetben érint például időseket, akiknek meghalt például a házastársuk, a szélesebb család pedig már nem igazán tud vagy akar vele törődni. 

Ha ismerünk ilyen embereket, legyenek azok idősek vagy fiatalok és van rá lehetőségünk, hívjuk át őket, vagy legalább ugorjunk be hozzájuk egy kicsit beszélgetni. Hiszen ez is sokat adhat nekik és persze nekünk is.

Amennyiben mi vagyunk ebben a helyzetben, próbáljuk ezt a nehéz időszakot valamiképpen feldobni, hiszen elkerülni, figyelmen kívül hagyni nem lehet. Nyugodtan díszítsünk, készülődjünk mi magunk is az ünnepekre, akár saját magunkat is meglephetjük valamivel. Csak azért mert egyedül vagyunk, nem kell egy sötét sarokban kuksolni az egész karácsonyi időszak alatt.

Tudatosítsuk magunkban, hogy attól, mert most egyedül vagyunk, ez nem lesz mindig így és nem is vagyunk ettől kevesebbek vagy kevésbé szerethetőek. Ha nehezen viseljük az egyedüllétet, nézzünk körül a környéken, van-e lehetőség esetleg másokkal együtt ünnepelni, akár valamilyen esemény, összejövetel keretein belül. Érdemes szem előtt tartani, hogy  valójában nem vagyunk ebben sem egyedül, számos más ember is a családja, barátai nélkül ünnepel.

Ha van esetleg olyan barátunk, akivel igazán szoros a viszonyunk, esetleg velük is ünnepelhetünk. A karácsony szóljon arról, hogy olyan emberekkel töltjük, akiket szeretünk, legyen az vérszerinti rokon vagy sem.

Végezetül pedig álljunk meg egy pillanatra, és legyünk párban vagy anélkül, egyedül vagy nagy családdal, gondoljuk át, miért lehetünk hálásak. Kicsit lépjünk hátra, és nézzük más szemmel az életünket. Ha tudjuk, mi hiányzik, mit szeretnénk másképp az ünnepekkor, akkor ez egy jó kezdet lehet hozzá.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32