fbpx

Mennyit fejlődött a technológia az elmúlt évtizedekben?

Az internetnek köszönhetően óriási változásokat tapasztalhattunk az elmúlt évtizedekben. Gondoljunk csak például arra, hogy amíg régebben csak a felső 10 000 látogathatta a sportfogadási eseményeket, addig ma már akár élőben, online is követhetjük.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Idén például a vb 2022 eseményeit, de amíg régebben elképzelhetetlen volt, hogy online vásároljunk, ma már alapvetőnek minősül, hogy a legtöbb bolt rendelkezik online webshoppal is.

De mégis milyen léptekben halad a technológia? Nézzük át szép sorjában.

Az internet megjelenése

A technológia abban az időben kezdett el fejlődni leginkább, amikor megjelent az internet a háztartásokban is, így körülbelül a 2000-es évek elején. Előtte ugyanis még azt sem gondolták az emberek, hogy bárki használni fogja munkán vagy tanuláson kívül az internetet, azt pedig főleg nem, hogy a mobiltelefonokon keresztül pár év múlva bármit elérhetnek majd.

A 2000-es években épp ezért, amikor megjelent az internet szerte az országban, bár újdonságnak minősült, nem sok mindenre tudták használni. Természetesen, ahogy teltek az évek egyre jelentek meg a különböző chat programok, ahogy a játékok is egyre nagyobb számban foglalták el az internet világát. Arra pedig, hogy az első valódi közösségi média felületek is megjelenjenek alig pár évet kellett várni, amikor viszont már a fiatalok nagy szeretettel töltöttek órákat az internet előtt.

Később pedig megjelentek az olyan közösségi média felületek is, mint a Facebook, ami az egész világon népszerűvé vált, ezzel megalapozva magának, hogy fix helyet szerezzen az emberek életében. Persze a Tiktok és az Instagram még nemigen volt ekkoriban tervben, de már akkor látszott, hogy a hasonló appok és weboldalak nagy népszerűségnek örvendhetnek a jövőben.

technológia

Az okostelefonok korszaka

Természetesen az első mobilok még nem voltak sok mindenre alkalmasak, így főként telefonálásra és sms küldésre voltak használhatóak abban az időben. Ahhoz viszont, hogy az első zenehallgatásra is alkalmas mobilok is megjelenjenek nem kellett sokat várnunk, ahogy ezután arra sem, hogy az internetet és a telefonokat össze is lehessen kapcsolni.

Az első emberek között megjelent okostelefonnak köszönhetően viszont egy új korszakba lépett a technológia, amely már a mai kor alapjának is tekinthető. Elég csak belegondolni, hogy mióta megjelent az első okostelefon mekkora változáson ment át évről-évre a mobiltelefonok iparága, vagy épp abba, hogy mi mindenre használhatjuk napjainkban a legtöbb készüléket.

Valószínűleg senki nem gondolta régebben, hogy a legjobb kamerákat is képes lesz majd lekörözni minőségben egy egyszerű mobil, ahogy arra is kevesen gondolhattak, hogy mára már szinte minden beépítésre került a mobilokba. 

Mit hozhat a jövő?

A folyamatosan fejlődő technológia óriási léptekben halad tehát előre, és jó eséllyel ugyanerre számíthatunk majd a jövőben is. Sőt mi több, az exponenciálisan növekvő fejlődésének köszönhetően valószínűleg egyre gyorsabban és jobb minőségben fejlődhetünk majd. Abba viszont, hogy mi minden várhat ránk 40-50 év múlva nehéz belegondolni, hiszen amíg 50 évvel ezelőtt kevesen gondolták, hogy mi mindenre leszünk képesek, addig valószínűleg mi is olyan változáson megyünk majd keresztül, amire ma még gondolni se mernénk.

Az viszont már biztos, hogy az emberek kíváncsian várják a következő újításokat, hiszen az egyre gyorsabb fejlődésnek köszönhetően egyre könnyebbé is válik az életünk évről-évre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32