fbpx

A FaceApp és a hazugságai

Észrevetted, hogy az instagramot ellepték egy ideje az ugyanolyan arcú lányok és fiúk? Nem, ők nem mind rokonok, viszont van bennük egy közös: a FaceApp.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi is az a FaceApp

Ha még nem hallottál róla, ez egy applikáció, aminek segítségével szerkesztheted a képeidet. Ezzel nem is lenne gond, hiszen profi fotósok is szokták retusálni, fényelni a képeiket. Egészen addig okés az ilyen szintű belenyúlás, amíg nem a valóságot ferdítjük el vele.

A FaceApp viszont olyan funkciókkal is bír, aminek segítségével egy konkrét új arcot és testet is készíthetünk magunknak röpke néhány perc alatt. Ezért a programért persze elő kell fizetni, de ez sem tántorít el sok felhasználót. A végeredmény pedig egyen arcok, akik talán tökéletesnek tűnhetnek, de egy idő után sokkal inkább tucat hatást keltenek.

Mi a baj a FaceApp használattal?

Számos tanulmány készült már arról, hogy mennyi káros hatása tud lenni a közösségi médiának, főleg a fiatal, kamasz korosztályra. De tegyük a szívünkre a kezünket, néha mi, felnőtt, elvileg érett emberek is képesek vagyunk megkérdőjelezni saját magunkat, pár tökéletesre filterezett kép láttán. Hát még egy kiforratlan, fiatal személyiség, aki mindent elhisz, amit az interneten lát.

Az a legszomorúbb ebben, azon túl, hogy a FaceAppot ilyen szinten igénybevevők, ismert influeneszerek milyen példát közvetítenek, hogy ez róluk is sokat elárul. Arra gondolok itt, hogy biztos nem egy önbizalommal teli nő vagy férfi nyúl ehhez az applikációhoz és szerkeszti konkrétan új emberré magát. A legszomorúbb, hogy sokszor egyébként a filter nélkül is csodásan kinéző felhasználókról beszélünk, ami arra enged következtetni, hogy valami nincs rendben. Depresszió, testkép és önértékelési zavar is meghúzódhat a háttérben.

SziaLidia nemrég tett ki erről hosszabb írást az insta oldalára, ahol pár ismert arcot is megszerekesztett ezzel a programmal. A végeredmény döbbenetes volt, és sokszor  a képen szereplők sem ismertek magukra. De a cél nem az, hogy pálcát törjünk azok felett, akik ehhez nyúlnak, hiszen ettől még nem indul el párbeszéd.

Amíg ők maguk nem érzik, mennyire káros képet közvetítenek, addig nem is fogják átértékelni, vajon tényleg szükségük van-e erre az applikációra.

Mit tehetünk?

Az egyik legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy amit az interneten látunk, az nem mindig fedi a valóságot, és ezt a fiatalabb generációban is jó ha tudatosítjuk. Ne kövessünk olyan embereket, akik rossz érzést, frusztrációt okoznak bennünk, mert annak semmi haszna. Valamint mindennek az alapja, hogy mi rendben legyünk magunkkal és ne is érezzünk késztetést arra, hogy mások arcával, alakjával, életével hasonlítsuk össze a sajátunkat és ennek mentén döntsük el, elég értékesek vagyunk-e.

Persze, néha észre sem lehet venni ezeknek a szerkesztőprogramoknak a nyomát, de például a FaceApp arc elég nyilvánvaló tud lenni, hiszen lassan minden második ember hasonlóan néz ki. Ezért jobb, ha mindent kétkedve fogadunk ezen a téren. Illetve próbáljuk megérteni a másik oldalt is, ahelyett hogy haraggal fordulnánk feléjük. Gondoljunk csak bele, mennyire nem szeretheti magát az, aki ilyen szinten más képet akar sugározni magáról. Ne rúgjunk beléjük még mi is. Ettől függetlenül normális stílusban, meg lehet és kell is konstruktív kritikát fogalmazni magával az egész jelenséggel kapcsolatban.

Cover: https://pin.it/6EIwwi4

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32