fbpx

6 tipp a hatékony kommunikációért az ünnepekre

A stressz képes eltorzítani a kommunikációnkat, pláne az ünnepek alatt. Úgyhogy készültünk 6 tippel, amivel nemcsak épségben, de minden eddiginél jobban átvészelhetitek partneretekkel a karácsonyt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ne csak a szervezés körül forogjon minden

Megannyi programot, találkozót, menüt szervezünk a karácsony és a szilveszter alatt. Ahhoz, hogy mindez jól működjön, természetes, hogy bevonjuk a partnerünket. Viszont emiatt az SMS-eink könnyen csak olyan kérésekből állhatnak, mint például, hogy “hol találkozunk”, “megvetted a bort?”. Ne felejtsd el két üzenet között megkérdezni azt is, hogy van a másik! 

Ismerd a stresszfaktorjaidat

Ha a forgalmi dugó, a hosszú sorok a plázákban, vagy akár a rengeteg készülődés és főzés kiborít, akkor biztosan tudod, hogy ilyenkor nem érdemes felvenned a telefont senkinek. Az ünnepek alatt a stresszfaktorok még jobban felerősödhetnek, hiszen alapból küzdünk az év végi fáradtsággal, és a karácsonyból adódó elvárásokkal. Ilyenkor legyél saját magad ellenőre! Ha úgy érzed, valami nagyon bosszant, legyen szó akár egy családtagról, ne kezdj el ventilálni a partnerednek. És ezzel rá is térnék a következő pontra.

Ne pingpongozzatok a rossz élményeitekkel

A ventilálás egy lehetőség. De az is megoldás, ha kilépsz egy számodra nem komfortos szituációból, vagy szimplán csökkented azokat a mondatokat, amik úgy kezdődnek, hogy “nem hiszem el, hogy ezt mondta.” Ha túl sokat ventilálsz, egy idő után neheztelni fognak rád az emberek. Az ünnepek mindenki számára stresszesek, ne kövesd el azt az általános hibát, hogy belecsavarodsz a saját véleményedbe. Az érzések megosztása szuper. Együtt dolgozni a problémákon még szuperebb. De ha folyamatosan negatív-vonatokat indítasz a párod felé, azzal kihasználod a támogatását. Keress számodra megfelelő megoldásokat, amikkel le tudod higgasztani magad, mielőtt beszélgetést kezdeményezel a másik feleddel.

Ne feledd, hogy mindannyian különböző módon kommunikálunk

Megvan az az érzés, amikor az idegesség szó szerint megjelenik a gyomrodban, miközben valakivel beszélgetsz és egyszerűen nem érti amit mondasz? Amikor ezt érzed, a legjobb, amit tehetsz, hogy odébbállsz és összeszeded magad. Először lélegezz, majd lélegezz mélyebben. Végül pedig emlékeztesd magad, hogy ahogyan az ujjlenyomatok, úgy két ember sem biztos, hogy mindenben hasonlítanak. Tartsd ezt észben, és sokkal lazább beszélgetéseid lesznek. 

Monitorozd azokat a jeleket, mint a testbeszéd vagy a hangerő. Használd az OAR (observe, asses, recognize) mozaikszót, vagyis figyelj, értékelj és ismerd fel. Ha úgy érzed, partnered kezdi elveszíteni a türelmét, lépj eggyel hátrébb, hogy ő is felismerje a szituációt.

Húzd meg a határaidat

Mindazok számára, akik nemcsak családdal, de még barátokkal és kollégákkal is ünnepelnek, a legszebb szó a “nem” lehet. Engedd meg magadnak, hogy udvariasan nemet mondj meghívásokra, mikor már amúgy is százfelé szakadtál. Az ünnepek alatt folyamatosan történnek az események, így ha egy-kettőről lemaradsz, ne érezd rosszul magad, lesz máskor lehetőséged bepótolni. Ilyenkor a sok meghívás között egy dologról hajlamosak vagyunk megfeledkezni: a párunkról. Pedig vele is ugyanolyan fontos minőségi időt tölteni! 

Szórd a kedvességet, mint a konfettit

Nincs is annál ijesztőbb dolog, mint ellenőrizni a bankszámlád az ünnepek után. Hiszen tudjuk, hogy minden drága: vendégségben lenni, vendégeket hívni, vásárolni, utazni, enni, inni. De tudod mi nem kerül semmibe? A kedvesség. És ez a legfigyelmesebb ajándék, amit adhatsz. Vedd észre, amikor valaki összepakolt szobával, étellel és tiszta konyhával vár. Köszönd meg neki, mert működik! Ugyanis amikor visszajelzést kapsz a fáradalmaid kapcsán, értékesnek érzed magad

Szóval a következő alkalommal amikor körülnézel, és a lakás olyan, mintha egy részeges manó túrta volna szét, keress egy tiszta és rendezett sarkot. Az a sarok legyen az, amiért hálát adsz. És ez az, amit mindig vegyél észre, mivel az ünnep boldogabb és kiegyensúlyozottabb oldala is pont ebben a sarokban van.

Ha ezt a 6 stratégiát megtartod az ünnepi felfordulás során, te és a partnered könnyen átvészelitek az év végi iramot.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32