fbpx

Kézműves gyertyacsodák az Őrségben – interjú Zaicz Boglárkával a Faragott gyertya megálmodójával

Létezik egy csodaszép falu az Őrségben, Szalafő, ahol egy aprócska műhelyben egy tehetséges lány kezei által készülnek a szebbnél szebb kézműves faragott gyertyák.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Boglárka elmesélte nekem, hogyan indult nála a gyertya faragás iránti szerelem, és hogyan válik egy egyszerű viaszból megannyi gyönyörű alkotás. 

Ahogy végignéztem a csodálatosabbnál csodálatosabb képeket, elfogott egy érzés. Úgy éreztem, hogy mindegyik gyertya egy történetet mesél el. Kíváncsi vagyok jól érzem-e. 

Kérlek, mesélj magadról egy picit!

Budapesten születtem, de csecsemőkoromban leköltöztek a szüleim az Őrségbe, úgyhogy gyakorlatilag itt nőttem fel. A családom maga mögött hagyva a fővárost, gazdálkodásba és önellátó életmódba kezdett, én már ebbe nőttem bele. Mindenki együtt dolgozott, és otthon töltötte a napot: állatok körül, kertben és a turizmusból éltünk.

Mivel a szüleimet sosem láttam munkahelyre járni, számomra a vállalkozói életmód vált a természetessé, minden előnyével és hátrányával együtt. A kézművesség pedig mindig is közel állt hozzám, gyerekként általában kihasználtam az iskola kínálta szakköri lehetőségeket, így agyagoztam, barkácsoltam, szőttem, hímeztem, kosarat fontam. Otthon is kézműveskedtünk a nagymamámmal, anyámmal, húgaimmal. Gyerekként egyébként sokáig fazekas akartam leni, mert annak nagy múltja van az Őrségben. Mostanra pedig már 2 éve annak, hogy Szombathelyen is van egy műhelyem, így hol ott, hol pedig az Őrségben tevékenykedem. 

Sokszínű lány vagy az egyszer biztos. Hogyan jött az ötlet, hogy gyertyákat szeretnél faragni?

2011-ben, gimnazista koromban, amikor az érettségire készültem az interneten szembe jött velem egy amerikai videó, ami a gyertyafaragást mutatta be néhány percben. Azonnal lenyűgözött. Ott, akkor megfogalmazódott bennem, hogy „én ilyet akarok csinálni”. Igaz, hogy agrármérnökként diplomáztam, de nem éreztem, hogy ebben a szakmában szeretnék majd tevékenykedni. Így a diplomaosztó után nem sokkal felültem egy buszra, és elmentem Lengyelországba egy nőhöz, aki gyertyafaragással foglalkozott. Sokat kutakodtam az évek során, és nem sok mindent találtam erről a mesterségről. Mindenképpen meg akartam látogatni egy „profit” és kipróbálni a gyertyafaragást, mielőtt beruházok az eszközökre és az alapanyagokra. 

faragott gyertya


Elkezdtem kutakodni alapanyagok és eszközök után is. Fél évbe telt, mire meglett minden, bár akkor még nem tudtam, hogy egyes alapanyagokból rossz minőséget sikerült beszereznem. Szóval elindult a gyertyafaragás édesapám műhelyének a sarkában. Sok tapasztalás, próbálkozás után végül megmutattam a gyertyáimat a világnak. Nagy volt a siker, ritkaságnak számít ez még ma is. Pedig az akkori gyertyáimat mai szemmel nézve szégyen volt megmutatni. De nem bánom, legalább látszik a fejlődés.

Hogyan telik egy gyertya készítős napod?

Fűtött helyiségben lehet csak a viasszal dolgozni, ezért (télen) ha felfűtöm, akkor már igyekszem naphosszat faragni. Illetve a viaszolvasztóm is több óra, mire megfelelő hőmérsékletűre melegíti a paraffint (alapanyag), tehát nem nagyon éri meg 1-2 gyertya miatt nekiállni, faragni. Az, hogy egy héten hány napot faragok, attól függ, milyen szezon van. Nálam nagyon ingadozik az igény a gyertyáimra. Januártól-márciusig nyugis hónapok vannak, aztán jön egy nagy szezon: húsvét, anyák napja, ballagások, és kezdődnek az esküvők. Nyáron sok a turista az Őrségben, rengeteg a vendégem a műhelyben, a legtöbben ki is próbálják, és saját gyertyával térnek haza. Szeptember-október megint csendesebb. November-december pedig a karácsony miatt nagyon dolgos hónapok. Ha szezon van, akkor délelőtt becsomagolom a rendeléseket, amik elkészültek, délután pedig faragok, de nem ritkán előfordul az is, hogy éjszakába nyúlóan.

Ha nem faragok, akkor utolérem magam a vállalkozás bürokratikus oldalával, kitakarítom vagy rendbe teszem a műhelyt, leltározok, fejlesztem a weboldalamat és elég sok energiát fektetek a social médiába, marketingbe is. Gyakorlatilag állandóan kísérletezek valamivel: alapanyagokat tesztelek, új típusú gyertyákkal próbálkozom.

Mennyi ideig tart egyetlen gyertya elkészítése?

Attól függ mekkora a mérete. Maga a folyamat teljesen ugyanaz a legkisebbtől (8 cm magas) a legnagyobb (23 cm magas) faragott gyertyáig: alapgyertya öntése, színezett viaszba való mártogatás, majd faragás. A legtöbbet a végén lelakkozom. A natur paraffin tömbtől odáig mire becsomagolom a kész terméket 2 nap telik el, de ebben sok a várakozási idő, mint például a viasz dermedése, vagy a lakk száradása. A legtöbb idő, amit egy gyertyával töltök mérettől függően 20-90 perc.

faragott gyertya


Mi volt eddig a legextrémebb rendelésed?

Idén tavasszal nagy sikere volt a húsvéti tojás formájú faragott gyertyáimnak. A szezon végére teljesen kifogytam, az érkező rendeléseket gyorsan elkészítettem, és küldtem a megrendelőnek. Az utolsó rendelési nap estéjén jött egy rendelésem a webáruházba 160 db tojás gyertyára. Biztos voltam benne, hogy hiba történhetett, hiszen a nagyobb rendeléseket mindig megelőzi egyeztetés, árajánlat, mintadarabok készítése. Azonnal telefonáltam a rendelőnek, hogy komolyan gondolja-e, nem véletlen-e a nulla a végén a darabszámnak. Komolyan gondolta, 4 napos határidővel, házhozszállítással. Megcsináltam, de nagyon kemény volt az a pár napom. Egy barátnőm munka után késő estig a műhelyben segített nekem. Azokban a napokban dőlt meg a műhelyben tartózkodási rekordom: 17 óra. 

Te aztán pörgős egy életet élsz, de ahogy mesélsz, érzem, imádod, amit csinálsz. Honnan inspirálódsz?

Figyelem a színeket, lehet ez egy csokor virág, egy színes asztalterítő, sál, vagy egy tájkép, és ha valamin megakad a szemem, ki szoktam próbálni gyertyaként is. Emellett pedig az évek alatt több külföldi gyertyakészítő barátom is lett. 

Van, akivel már sikerült találkoznom is, de van, akivel csak online tartjuk a kapcsolatot. Együtt szoktunk inspirálódni, megosztjuk az ötleteinket egymással, tapasztalatokat cserélünk. Nagyon szeretem ezeket a kapcsolataimat, mert ilyen mélyen gyertyákról nem tudok másokkal beszélgetni. 

Mik a terveid a jövőre nézve?

2016 tavaszán indult a vállalkozásom gyertyafaragóként. Sokáig azt mondtam, hogy engem más gyertyák egyáltalán nem érdekelnek. Aztán ázsiai gyertyakészítők munkái kerültek a látóterembe, és megint csak úgy éreztem, mint annak idején a kezdetek kezdetén: ki akarom próbálni. Szintén sok kutakodás, és egy 2020-ban (covid miatt) lemondott ázsiai gyertya tanfolyam után végül találtam egy lányt, akitől egy hónapig online gyertyakészítési leckéket vettem. Nagyon hasznos volt, megismerkedtem teljesen más technikákkal, alapanyagokkal. 

Ezt szeretném itthon is népszerűsíteni, inkább tanítási célzattal. Rengeteg hobbi gyertyás van, akiknek nagyon nehéz a dolguk, mert nincs egy összeszedett tudásanyag a gyertyakészítés alapjairól sem, nemhogy a haladóbb technikákról. Nekik szeretnék segíteni. Ez már érik egy ideje, de azt hiszem, most már nagyon közel vagyok, és hiszem, hogy 2023-ban mindez megvalósulhat. Emellett pedig elég sok a megkeresésem külföldről arra vonatkozóan, hogy gyertyafaragást oktassak. Mivel igény lenne rá, lehet, hogy előbb-utóbb kitalálok erre is valami megoldást.

Ha ti is szeretnétek egy csodaszép gyertyát a lakásba, vagy megajándékoznátok valakit, akkor látogassatok el Boglárka weboldalára a faragottgyertya.hu oldalra vagy kövessétek őt az Instagrammon és a Facebookon.

Fotók: Zaicz Boglárka

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32