fbpx

Mi legyen a fenyőfával az ünnepek után?

Reggeli sétámon az erdőbe érve láttam, hogy valaki már kihajított oda egy nagy fenyőfának tűnő dolgot, amit valójában nem lenne szabad. Rengeteg módja van a karácsonyfák búcsúztatásának, nézzük mik ezek!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Január 6. Vízkereszt az a dátum, amikor a karácsonyi szezon véget ér, és kezdetét veszi a farsangi időszak. Sokan ilyenkor szedik le a díszeket elszáradó fáikról, és szabadulnak meg tőlük. Mivel idén ez a nap péntekre esik így egészen biztos vagyok benne, hogy a hétvégén már fenyőfák tucatjai kerülnek kidobásra. Ennek azonban megvannak az írott és íratlan szabályai, amikkel jó ha tisztában vagyunk!

Mit ne csinálj a kidobandó fenyőfáddal?

Az első és talán legfontosabb, hogy eszedbe ne jusson az emeletről kihajítani, mert az életveszélyes. Sajnos még mindig akad példa rá, hogy valaki fogja a fát és kidobja az erkélyről, mondván, így a legegyszerűbb. Ezzel azonban nem csak az utcán elhaladó embereknek okozhatunk akár végzetes balesetet, de a parkoló járművekben is kárt tehetünk.

Ne tegyük továbbá a karácsonyfánkat úgy az utcára, hogy az akadályozza az elhaladást,  a parkolást vagy a közlekedést. Ez esetben büntetésben részesülhetünk.

Semmiképpen se hordjuk ki az egy hete még nappalink legszebb díszét az erdőbe, azt gondolván, hogy majd ott lebomlik. Sőt, egyáltalán semmilyen növényi hulladékot ne hordjunk ki a közeli erdő szélére, mert nagyobb károkat teszünk vele, mint azt gondolnánk. Sajnos rengetegszer tapasztalok ilyesmit a környékünkön, olyannyira, hogy hoztam is haza már onnan kidobott majomkenyérfa darabot. Azóta nekem a lakásom dísze, csodálatosan újjáéledt miután kigyökereztettem és beültettem. Azonban hiába lett ingyen egy növényem, inkább bosszant a történet. 

Ugyanis az erdők mintegy mérnöki pontossággal kialakított ökoszisztémák, amikben mindennek megvan a maga helye. Ezek függenek a talaj típusától és minőségétől, a különböző növények szimbiózisától, éghajlattól, növény és állat társas létezésétől és még sorolhatnák. Egy szó mint száz, elképesztően sok rétű, szervezett rendszerek, amikben óriási károkat okozhat az idegen anyag elhelyezése. Legyen szó a levágott fűről a kertünkben, vagy éppen egy olyan egzotikus növényről, mint a majomkenyérfa: egyik sem való az erdőbe! Mert megbontja azt az ökoszisztémát, amire az erdő berendezkedett. Nincsen szüksége sem a ki tudja honnan érkezett karácsonyfa martalékaira, sem a szintén akár nagyon messziről idekerült szobanövény burjánzására. Már csak azért sem, mert ha utóbbi gyökeret vet, egy idő után kiszoríthat más, az erdő számára fontos növényt. Úgyhogy kérlek szépen, ne dobd ki a karácsonyfádat az erdőbe!

Na, de akkor mit tehetünk?

A legegyszerűbb módszer, ha kiteszed a fenyőfát a kukád mellé, ilyenkor ugyanis az FKF azt is elviszi, sőt kifejezetten erre az időszakra felkészülve több járművet is indítanak a begyűjtésre. De ha úgy érzed nincsen elég hely és csak akadályoznád a forgalmat a fával, akkor elviheted egy gyűjtőpontra is. Ezen a honlapon az FKF minden fontos információt összegyűjtött, hogyan és hova helyezzük a tűlevelűket.

Felmerülhet az újrahasznosítás gondolata is, melynek legkézenfekvőbb módja a tüzifának való felaprítás. Ezzel azonban óvatosak legyünk, mert a fenyőfa égetése a gyanta tartalom miatt a kéményekben nem a legszerencsésebb dolog, viszont nyári grillezéshez jól jöhet.

Aki pedig igazán kreatív, az készíthet dekorációs elemeket a kiszáradt fából. A legegyszerűbb talán ha korongokra vágjuk a törzset, így lehet például sok egyforma poháralátétünk, vagy rusztikus gyertyatartónk. Nem mellesleg a jövő évi adventi koszorúhoz is jól jöhet. Ha nem ragaszkodsz a kerek formához, a törzsből egy nagyobb darabot felhasználva, szerintem szuper dekoráció készülhet.

A kertben is hasznos lehet az egykori karácsonyfa. Ledarálva, vagy aprítva felhasználhatjuk mulcsként szinte bárhol. Vagy keverjük a földbe, ha olyan növényeink vannak, amik a savanyú talajt kedvelik. Ilyen például a hortenzia.

Állatbarátoknak is jól jöhet a tűlevelektől megszabadult kopasz törzs, és ágak! Tegyük ki a teraszra vagy kertbe a fenyőfánkat, és akasszunk rá madáreleséget a téli időszakban. Ha pedig macskánk van, akkor ez a tökéletes alapanyag a kaparófának! A cica bútorok árai a csillagos eget súrolják, miért ne barkácsolhatnánk magunk? A lenti videóban ugyan nem karácsonyfából készítenek játszóteret a macskáknak, de ugyanúgy egy csupasz maradék fát használnak. Ha te is meglepnéd kedvencedet egy szuper kis rendszerrel, akkor nagyjából a 11. perctől kezdődhet az inspirálódás! De számos csatornán találunk hasonló, izgalmas tippet, miket lehet készíteni egy darab fából.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek