fbpx

…minden fent van a felhőben… Lengyel András kiállítása

Az emberiség évezredek óta fürkészi az eget tudományos és vallási okokból, alapvető összefüggéseket állítva fel a makrokozmosz jelenségei és mikrovilágunk között. Lengyel András életfelfogásában és munkájában ez a szemlélődés vált alapvető magatartássá.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A hetvenes évek óta gyűjti a felhőket, a maga módján ő is kapcsolatot teremt a megfogható és megfoghatatlan között a képzőművészet eszközeivel.

A …minden fent van a felhőben… című kiállítás a gazdag életmű áttekintésére vállalkozik, anyaga Lengyel András egész pályáját átfogja, mégsem retrospektív, hiszen a mai napig születnek új munkák. Témakörök segítségével követhető az a folyamat, melynek során a Fluxusból és a konceptuális művészetből kibomló életmű az akción, a fotó-alapú sokszorosított grafikán, a Mail Art-on és a festészeten keresztül teljesedett ki a posztmodernben.

A magyar neoavantgárd második generációjának, a 70-es évek képzőművészetében nagy szerepet játszó Rózsa-kör alapító tagjaként indult Lengyel pályája. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon kezdte, harmadévtől a Grafika Tanszéken tanult tovább. Felhői átvándoroltak a sokszorosított grafika területére, majd más fontos motívumaival egyetemben – mint a háromszög, a könyv, a Felhő Múzeum – megtalálták helyüket fotókon, akciókban vagy installációk részeként, hogy későbbi korszakában ismét festményeken bukkanjanak elő.

Az emberi tudás e szimbólumai arra késztethetik nézőjüket, hogy részévé váljanak egy sok ezer éves hagyománynak, melynek során az ember az Univerzumban kereste helyét. Ezt a belemerülést kívánják elősegíteni Lengyel András műalkotásai a maguk játékos és szellemes módján: esetében minden lehet művészet, a csempedarab és a neoncső is, amennyiben meditációs tárgyként segíti szemlélődésünket, elmélyülésünket. Ha végigjárjuk a megismerés stációit, utunk végén talán magunk is feloldódhatunk a bennünket körülvevő mindenségben.

A komplex életmű eddig még látott gazdagságban bontakozik ki a rangos köz- és magángyűjtemények anyagából válogatott tárlaton, illetve készül egy katalógus is, felkért szakértők tanulmányaival.

A kiállítás nyitva: 2023. február 3. – május 28.

A kiállításhoz kapcsolódó programok különleges élményekkel várják az érdeklődőket. A részletek a múzeum honlapján találhatóak: www.ludwigmuseum.hu

Kurátor: Üveges Krisztina, művészettörténész

A kiállítás és a katalógus a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Szöveg és borítókép forrása: Ludwig Múzeum

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32