fbpx

A pusztító földrengések után gyerekek milliói kerültek kétségbeejtő körülmények közé

A földrengések által követelt gyermekáldozatok száma egyelőre még ismeretlen, a helyzet azonban tragikus; a hivatalos adatok szerint a katasztrófa következtében már több mint 35 ezer ember vesztette életét.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az első, sürgősségi életmentéssel telt napok után most az újjáépítés áll középpontban. A pusztítás közvetett hatásai miatt azonban elhúzódó humanitárius válság van kialakulóban. Ezért az UNICEF megfeszített munkájára is hosszú távon lesz szükség a térségben.

Családok ezrei veszítették el otthonukat, így jelenleg különböző ideiglenes szállásokon kénytelenek meghúzni magukat, gyakran kifejezetten fagyos körülmények között.  Még hosszú hetekig szembe kell nézniük a rendkívül hideg időjárással. A jelentések szerint rohamosan nő a kihűléstől és a hidegnek köszönhető légúti problémáktól szenvedő gyerekek száma.  A földrengések az iskolákban és a kulcsfontosságú infrastruktúrában is jelentős károkat okoztak, tovább veszélyeztetve a gyerekek és családok jóllétét. Biztonságos ivóvízre és élelmiszerre, megfelelő higiénés körülményekre, egészségügyi ellátásra és pszichológiai támogatásra van szükség. A kialakult életkörülmények miatt megnövekedett fertőzésveszély szintén komoly kockázatot jelent a túlélők számára.

Az UNICEF éjjel-nappal azon dolgozik, hogy azonnali segítséget nyújtson a földrengések által érintetteknek.

Biztosítja a gyermekek védelmét és különös figyelmet fordít a családjuktól elszakadt, kísérő nélkül maradt gyerekek azonosítására, hogy a családok és közösségek minél előbb újra együtt lehessenek.  A szervezet munkatársai és partnerei alapvető életmentő egészségügyi felszerelésekkel, takarókkal, meleg ruhákkal, higiéniai készletekkel, valamint biztonságos ivóvízzel látják el a rászorulókat a helyszínen. Folytatják a traumatizált gyermekek felépüléséhez szükséges biztonságos terek kialakítását. Továbbá a gyermekek pszichoszociális támogatásának gyors bővítése érdekében pedig 70 képzett oktató dolgozik azon, hogy a pszichológiai elsősegélynyújtás mindenkihez elérjen. Mindemellett a szervezet több tízezer gyermek számára biztosít olyan szabadidős eszközöket, amelyek játékon és tanuláson keresztül segítenek megbirkózni a katasztrófa okozta traumával.

Ezen erőfeszítések ellenére az érintett lakosság ellátása óriási kihívásokkal jár, mindenkinek mindenhol támogatásra van szüksége. Az elsősegélynyújtók és az UNICEF partnerszervezeteinek munkatársai közül is sokan megsérültek, lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Illetve sok esetben az irodáik és a felszereléseik is megsemmisültek, megrongálódtak vagy használhatatlanná váltak, ráadásul a közlekedés is akadozik. Az elkövetkező napokban és hetekben az UNICEF továbbra is fáradhatatlanul küzd, hogy minél több gyermekhez és családhoz jusson el az életmentő segítség.

A szíriai gyerekek élete nem egyik napról a másikra dőlt romba, több mint tíz éve egy összetett humanitárius válságban telik. A 12 éven aluliak eddigi életük minden napján háborúval és erőszakkal találkoztak, sokan közülük már korábban is hat-hét alkalommal kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket. Több mint 1,7 millió regisztrált szíriai menekült él Törökország 10 földrengéssel sújtott tartományában, a becslések szerint közülük 811 000 gyermek. Az évek óta tartó erőszak és a romló gazdasági helyzet már eddig is elviselhetetlenné tették az életkörülményeket, erre jött most rá a földrengés pusztítása.

Ezt tette a szíriai gyerekekért az UNICEF az elmúlt napokban:

  • Aleppóban 6 menedékhelyen 725 gyermek és 1074 gondviselő számára biztosított menedéket és pszichológiai elsősegélyt
  • Megnövelte a készpénzsegély keretét, így már 40 000, elsősorban egyedülálló anya, sérült gyermekeket nevelő és sokgyermekes család juthatott hozzá létfontosságú termékekhez
  • Tárgyalásokat kezdett a megrongálódott, vagy teljesen leomlott iskolák helyreállításáról

A gyermekvédelem a legfontosabb Törökországban is. Elsődleges cél, hogy a családok és gyerekek megkapják azt a támogatást, amelyre a legnagyobb szükségük van.

Ezt tette a törökországi gyerekekért az UNICEF az elmúlt napokban:

  • Az UNICEF szociális munkásai menedékhelyeken foglalkoznak a sérült gyerekekkel, folyamatos pszichológiai segítséget nyújtanak nekik és szervezik a családtagok felkutatását, a családok újraegyesítését.
  • 6680 csecsemőápolási csomagot, 9640 családi higiéniai felszerelést, 11027 szett téli gyermekruhát, 5000 db takarót juttatott el a rászorulókhoz
  • 3000 vizes kannát szállított ki a Hatay városban épült ideiglenes menedékhelyre
  • Matalaya tartományban 13.000 ember számára biztosított menedéket iskolaépületekben
  • Több mint 1000 elektromos fűtőelemet szállított Kazanba
  • 2500 fiatal UNICEF önkéntest mozgósított

A törökországi és szíriai gyermekek és családok elképzelhetetlen nehézségekkel néznek szembe a földrengések utóhatásai miatt.” – Mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy mindenki, aki túlélte a katasztrófát életmentő támogatást kapjon. Többek között tiszta ivóvizet, higiéniai eszközöket, egészségügyi ellátást, élelmiszert, valamint elsősorban a gyermekek megfelelő pszichológiai támogatást. Nem csak most, hanem hosszú távon is.

Versenyt futunk az idővel, napról napra egyre több család kerül kritikus helyzetbe a földrengések miatt. Segítsd az UNICEF életmentő munkáját, Te is adományozhatsz az áldozatok azonnali megsegítésére. Kérjük, hogy amennyiben teheted, támogasd a szervezet humanitárius vészhelyzeti segítségnyújtását az alábbi linkre kattintva:

Így segíthetsz!

Képek és szöveg forrása: UNICEF Magyarország

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés