fbpx

Így készülök a tavaszra – kertészkedés, a nulladik lépés

Az áruházakban megjelentek a virágföldek, kertészkedéshez szükséges eszközök, és mindenki hatalmas lázban égve várja, hogy végre kitavaszodjon. Én is tűkön ülök már, de addig is sok a teendő.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Idén én is nagy tervekkel nézek a tavasz elé, és nehezen parancsolok magamnak, hogy ne essek túlzásba. A konyhakert ugyanis bár nem nagy ördöngősség, mégis könnyen elbukhat néhány dolgon. Ezért nulladik lépésként érdemes átgondolni mit tudunk vállalni.

Tapasztalatok a tavalyi évből

Számomra az első és egyik legfontosabb teendő, végiggondolni, hogy az előző esztendőben mit hogyan csináltam, és annak milyen eredménye volt. Ez egyébként életünk minden területén hasznos lehet. 

Tavaly még egészen kicsiben kezdtem, két fajta paradicsommal, bazsalikommal, eperrel, korianderrel és petrezselyemmel. Valamint különböző virágokkal.

A legnagyobb nehézséget egy dolog okozta a kertészkedésem során, amivel nem számoltam előtte, ez pedig a pondrók a földben. Mai napig nem tudom, hogy a földdel érkeztek, vagy már a nyár során kerültek bele, de mindent tönkretettek. Sajnos azt sem tudtam meghatározni melyik bogárhoz tartoznak, és ami a legfurcsább, hogy azok amik esélyesek lehetnek, na azokból kifejlett példányt szinte soha nem láttam. Ilyen például a cserebogár. Így tehát idén erre mindenképpen nagyobb hangsúlyt kell fektetnem.

Mivel bio kertészkedésbe szeretnék fogni ezúttal is, így jobban körül kell járnom ezt a témakört, hogyan lehet természetes módon megóvni növényeimet. Például több olyan virág kell majd közéjük, ami köztudottan taszítja ezeket az élősködőket. De ennél valószínűleg azért sokkal többet kell tennem, ezeket fogom végiggondolni a következő hetekben.

Továbbá nem csak a negatív tapasztalatokat veszem sorra, hanem azokat is, amiket jól csináltam. Hogy sikeres volt a paradicsom – bazsalikom társítás, hogy jól sült el a rózsa metszés és a többi. Ezeken azért jó végigmenni, mert felidézi a sikerélményeket, és hozzátesz az idei évhez egy sor tapasztalatot, amit elővehetek és újra alkalmazhatok. 

Tervezz a kertészkedés előtt!

Ha kielemeztem a tavalyi évemet, és levontam a következtetéseket, akkor jöhet a tervezés. Amennyiben te most vágsz bele először, akkor neked ez legyen az első lépés. Érdekesség, hogy bizony még a kertészkedéshez sem árt egy kis önismeret! Tudnod kell, hogy mihez van türelmed, mennyi időt tudsz a növényeidre szánni, és, hogy kitartó tudsz e maradni. Ez azért lényeges, mert ha elköltesz egy csomó pénzt és aztán egy hónap múlva csak burjánzanak magukban a cserben hagyott paradicsom tövek, akkor az egésznek nem sok értelme lesz. Meg hát, senki sem szeret pénzt kidobni az ablakon.

Így tehát nézz utána, hogy a  különböző zöldségek, gyümölcsök, vagy éppen virágok milyen igényekkel rendelkeznek, mennyi idődet emésztik majd fel, és gondold végig készen állsz-e erre! Nem baj ha idén csak három fűszernövényt tartasz életben, vagy egyetlen tő paradicsomot. Ez ugyanannyira siker, mint egy egész kertet gondozni! Inkább legyen kevesebb, de jó termésed, mint túlvállalásból kudarcod.

Néha engem is elkap a hév, hogy a brokkolitól kezdve,a sárgarépán át, a málnáig mindenbe bele kezdjek, de tudom magamról, hogy ez túl nagy vállalás lenne egyszerre. Ezért elkezdtem szűkíteni magamban a kört. 

Segíthet ebben, ha kinézel egy megfelelő magaságyás alapot, ami kényelmesen elfér nálad, mondjuk amolyan közepes méretűt. Én is szemezem már egy típussal, amit szeretnék beszerezni. Mivel ennek adottak a méretei, így leszűkíti neked a kört. (Persze csak ha nem esel túlzásba már itt, és veszel belőle ötöt.) Lesz így egy támpontod, hogy ennyi a helyem, ebbe kell növényeket néznem. És aztán vedd sorra miket akarsz termeszteni, és azoknak mekkora a helyigényük. Ehhez tedd hozzá a saját prioritásaidat is, hogy mire van a legnagyobb szükséged, mit szeretnél leginkább termeszteni. Ez megint kicsit tovább fogja szűkíteni azt a bizonyos kört. Így összeáll a fejedben egy végső lista.

Ne feledd azonban azt is figyelembe venni, hogy milyen fényviszonyokat tudsz biztosítani, ez is nagyon fontos szempont és módosíthat a kis listádon.

Ha minden tervezéssel megvagy, és ismered a vágyott növényeid igényeit, akkor jöhet majd a vásárlás, vagy a magról növesztés. Ám ezekkel bőven ráérsz még március közepéig! Addig legalábbis semmiképpen ne kezdj paradicsom és egyéb hasonló zöldségek kiültetésébe, amíg lehetnek fagyok. Ez ugyanis teljesen tönkreteheti a növényeket.

A következő részben mesélek arról, hogyan, hol és miket szerzek be, és miként zajlanak a kertészkedés első fázisai nálam. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32