fbpx

Műanyagmentes élelmiszerfogyasztás fokozatai

A bevásárlóközpontokba járás az átlagember számára része a mindennapi életnek. Sajnos ez alkalmanként gyakran 5 műanyag szatyor felhasználását és kidobását jelentheti.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Érdemes lehet ezek használatát teljesen mellőzni, és az ezt helyettesítő eszközök divatját népszerűsíteni.

Ha valaki a szupermarketek saját márkájú többször használatos zacskóit használja, az máris valamennyivel kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint aki az eleve kidobásra ítélt nejlonanyagba pakol vásárláskor. Viszont, ami nemcsak segítheti a környezetet, hanem kreatív időtöltésnek is bizonyulhat, az a saját len-, kender- vagy pamuttáska elkészítése. Ezek főleg az esetleges kidobás utáni lebomlásuk révén nyújtanak előnyt. Hasonlóképpen, ha nem is saját kéz által, de szerzünk ilyen táskát, a dekorálása, minták felvarrása hozzáadhat a tárgy egyéniségéhez, ami különleges hangulatot adhat a boltba járáshoz.

További lehetőségként érvényes megoldás egy fonott kosár birtoklása és alkalmazása. A kosár kapcsán szintén előnyben részesítendő a házi készítésű, hiszen úgy saját szépérzékünkhöz könnyebben alkalmazkodik, megjelenésünkhöz zökkenőmentesen kapcsolódik, jobban fog passzolni a személyes ”brand” rezgéseihez.

Aztán amint elindulunk az üzlet felé kosárral a vállunkon, vagy a stílusos vászontáskával, máris sokkal tisztábbnak érezhetjük a lelkiismeretünket, de a pékárukhoz érve újabb komplikációkkal kerülünk szembe. Mi módon lehetne kikerülni az átlátszó műanyag zacskók használatát? Sajnos a legtöbb táska nem alkalmas ezek tárolására, hiszen a pénztáros nem akar egyenként belenyúlni és átszámolni, emellett ez a szituáció a vásárlónak sem a legkedvezőbb.

Ha csak egy típusú zsemléből pakolunk el tízet, a kosár tűrhető helyettes lehet a tárolására, ennél az esetnél talán a szociális normákkal való ütközés lesz a legnagyobb probléma. A felmerülő kérdésre egy létező megoldás, ha mondjuk bevásárlóközpont helyett eleve pékségbe megyünk, vagy zöldségeshez, akár a piacra. Ezeken a helyeken könnyebb a forgalmazóval közölni, hogy nem tartunk igényt egyéb csomagolásra, mint amit hoztunk, és abba tenni a termékeket.

A legkevésbé körülményes megoldásnak sokan a pamutból készült hálós zsákot tartják. Ha ezzel járunk el otthonról, akkor teljesen mindegy milyen helyre megyünk beszerezni a szükséges élelmiszereket. Ebbe aztán tényleg bármit beletehetünk, amit a nejlonszatyrokba volt szokás. Lassan az egész társadalom számára eljön az ideje végleg elbúcsúzni a műanyagtól, és a pamutháló ennek az indítványozásnak egy már jelenleg is beszerezhető alternatívája.

A legszebb életmód mindig az, amikor a saját kezünkben tartjuk a sorsunkat, és a lehető legkevésbé függünk másoktól. A gyapot termelése Magyarországon nem túl jövedelmező, de az alapanyag beszerzése után a necchálót csomózásos módszerrel akár otthon is meg lehet horgolni. Vagy amivel az egész szituációt el lehet kerülni, a kertesházban, és elsősorban a vidéken élők számára, a zöldségek és gyümölcsök kertben való termesztése és a kenyér konyhában történő sütése. Utóbbi tippek teljesítése korlátozott számú embernek elérhető opció, de úgy érzem, mindenkinek érdemes magában átgondolni, pontosan mennyit tud teljesíteni a felsorolt módszerek közül. Sokan nem gondolunk bele, hogy mi mindent tehetnénk még meg, csak mert a megszokás mást mond.

A cikk szerzője Kiszely-Nagy Botond Dzsasztin, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek