fbpx

„Egy dolgot nem szeretek, sietni.” – A Pagony Café-Diónál keresve sem találhatnánk jobb helyet a nyugodt kávézásra!

Létezik egy kedves kis kávézó a Bakáts tér és a Tompa utca sarkán, melynek ajtaján belépve egy olyan mesevilágot fedezhetsz fel, amelyet Dániel András és a Pagony Kiadó hosszas ötletelés és tervezés után álmodott meg.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kávézó története egyébként kifejezetten meseszerű: tavaly tavasszal, a szomszédban nyílt meg a Bakáts Pagony könyvesbolt, ahol csak egy szöget szerettek volna beverni a falba, de véletlenül lyukat ütöttek rajta, amin átláttak az akkor még üresen álló üzlethelyiségbe. Így derült ki, hogy a könyvesboltból közvetlen átjárást lehet kialakítani a kávézóba és ezzel a Pagony egyik régi álma valósulhatott meg: egy különleges, új kávézó, reggeliző és brunch bisztró, közvetlenül a könyvesbolt mellett, amelynek designját és berendezését Kicsibácsi és Kicsinéni meséje ihlette. 

De ki is Kicsibácsi és Kicsinéni valójában?

Ők Dániel András könyvsorozatának címadói és főszereplői egyben, akik annyira aprók, hogy elférnek egy dióban. Ők adták az ötletet a Pagony Café-Dió létrehozására, melynek egész koncepciója a történetre épül és a szerző által készített illusztrációkkal valósult meg. 

„A Pagony könyvei közül a Kicsibácsi, Kicsinéni-sorozat kötetei azok, amelyek mondanivalója és a megteremtett világa leginkább összeköti a felnőtteket és a gyerekeket”, – tudtuk meg a kiadótól, akik a könyvek többszöri újraolvasása után álmodták meg a designt. A kétszintes kávézóban az egész stílus, az egyedi berendezés, az olyan retro használati tárgyak, mint a tárcsás telefon vagy a hatalmas rádió is mind-mind Kicsinéni és Kicsibácsi világát idézik, az utóbbitól származik egyébként a fenti idézet is.

Mert az biztos, hogy aki a Dióba betér, nem szeretne elsietni onnan. A kávézó a hét minden napján nyitva tart, hétköznap fél nyolctól este hétig, hétvégén pedig reggel kilenctől délután hatig. „Reményeink szerint ide érdemes lesz betérni iskola előtt egy finom szendvicsért, majd a délelőtt folyamán meginni egy kávét, lebonyolítani egy üzleti megbeszélést, de bárki számára lehetőség van home office-ban itt dolgozni, hogy aztán délután, iskola után újra a gyerekes családoké legyen a főszerep, hiszen egy kis játszókuckó mellett a kávézó emeletén található a Titkos Fiók Kalandszoba” – amelyről már mi is írtunk itt korábban. 

Kultközpont kicsiknek és nagyoknak

A Pagony nem titkolt célja, hogy a Dióval egy kulturális központot hozzanak létre, amely nemcsak a kávézónak és a Titkos Fiók Kalandszobának biztosítja a helyszínt, hanem felnőtteknek szóló beszélgetéssorozatokat és tanároknak szóló workshopokat is szervez. Sőt, a kávézóban akár szülinapi bulit is lehet tartani. A legkisebbek pedig a földszinten, a sarokban található kis kuckóba bújva átélhetik, hogy hogyan is töltheti  mindennapjait Kicsinéni és Kicsibácsi egy aprócska dióban. 

pagony
Fotók: Pagony, Bogdán Petra

Itt a tavasz, érkeznek a Pagony szezonális újdonságai!

Az biztos, hogy számos alkotás született már buszokról és vonatokról, de arra a Pagony munkatársai is csak nemrég döbbentek rá, hogy nem nagyon találkozhatunk olyan művel a piacon, amely a villamosokat mutatná be a gyerekeknek. Ezt az űrt kívánja kitölteni Kovács Tamás: A villamos – a remíztől a hurokvágányig című képeskönyve, amelyet Szinvai Dániel illusztrált. Történetek, típusok, utasok, színek, vezetők, megállók olyan városokon át, mint Budapest, Prága, Lisszabon vagy Berlin.

A Pagony Petőfi Sándor születésnapjának 200. évfordulója alkalmából három könyvvel is készül, melyek közül az első a Költővel nem járnék – Petőfi200 címet kapta, amely egyébként a Pagony ezredik könyve. A kötet azt mutatja be, hogy a kamaszok és a különböző írók hogyan viszonyulnak Petőfihez: azaz kortárs magyar szerzők „szeretetteljes és provokatív” novellái a költőről. A könyvet Herbszt László illusztrációi teszik teljessé. 

A magyar költészet napjára (április 11.) a Pagony a Viszek egy szívet – egymásra felelő versek című kötettel készül. A mű 200 verset és Grela Alexandra 100 rajzát tartalmazza, amelyben a klasszikus szerzők tanmenetben is szereplő, kötelező versei és a 20. század második feléből vagy akár a kortárs lírából vett parafrázisok reflektálnak egymásra. 

A Pagony idén több jubileumot is ünnepel: tízéves lesz a Kuflik és az Időfutár sorozat, de új kötettel bővül majd a Boribon, Pitypang, Két kis dínó és a Rumini sorozat is. Ha szeretnél a kiadó könyveivel és hozzád hasonló könyvrajongókkal találkozni, akkor két dátumot feltétlenül véss be a naptáradba:

Tavaszi Pagonyfeszt: 2023. 04.02., Eötvös10

Nyári Pagonyfeszt: 2023. 05.27., Kristály Színtér, Margitsziget

Bemutatkoznak a Pagony Játékkiadó újdonságai

Azt talán nem mindenki tudja a Pagonyról, hogy 2015-ben létrehozta a Pagony Játékkiadót, amely már több mint 50 társasjátékkal büszkélkedhet, és melynek mottója, hogy életre keltse a meséket. A Játékkiadó különlegessége, hogy kifejezetten hazai játékszerzőkkel dolgozik és több díjat is elnyert már alkotásaival. 

Az újdonságok között megtalálhatod a Gondos gazdik – Pitypang és Lili játékot, melyet Puskás Tibor tervezett és Pásztohy Panka rajzolt meg. Ez egy játékos mese az állatok örökbefogadásáról, mely négy éves kortól egészen a nagyobbaknak is felhőtlen szórakozást kínál.

A Lokomoto nevű játékot Pásztor Emma álmodta és rajzolta meg, aki a kiadó legfiatalabb társasjátékszerzője: mindössze 14 éves. A játék nyolc éves kortól ajánlott, egyszerű szabályrendszer mentén halad, amely során egy közös vonatpályát kell megalkotni. Ha szereted a vonatokat, vagy csak szeretnél többet megtudni róluk, ezt a játékot ne hagyd ki! 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32