fbpx

Interjú Steinbach Évával, a Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat vezetőjével

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség. Pontos adatokat nem tudunk, de körülbelül 1000-ből 1 gyermek jön a világra ezzel a kromoszómahibával.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Steinbach Évával beszélgettem, a Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat vezetőjével, többek között az örökbefogadás menetéről, és arról is, hogy hogyan lehetnénk elfogadóbbak a Down-szindrómával.

Kérem, meséljen magáról!

Steinbach Évának hívnak, 8 csodálatos gyermeknek az édesanyja vagyok. A hetedik, Peti volt, aki Down-szindrómával született. Sajnos csak szűk 3 évet élt velünk. 

Hogyan lett a Down Alapítvány munkatársa?

Peti halála után, 2004 elején jelentkeztem a Down Alapítvány Down Dada képzésére. Úgy éreztem, hogy sok tapasztalatot szereztem általa, amivel tudok segíteni más szülőknek. Eleinte önkéntesként dolgoztam az Alapítványnál, majd 2011 óta főállásban vezetem a Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálatot.

Mikor és miért jött létre a Down Dada Sorstárs Segítő szolgálat? 

A Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat 1996-ban indult, szülői kezdeményezésre, amit a Down Alapítvány karolt fel. Olyan szülők indították, akik megtapasztalták, hogy mennyire nem kaptak segítséget, amikor megszületett a Down-babájuk. Akkoriban még nem volt Facebook, internet se nagyon, így nehéz volt sorstársat találni. Az alapításkor a szolgálat célja az volt, hogy információkkal, lelki támogatással, sorstársi mellé állással segítse az újonnan született babák szüleit. Azóta ez sok mindennel kiegészült. Egyre több kismama is fordul hozzánk, akiknél felmerül a Down-szindróma gyanúja a várandósság alatt. Illetve azoknak a babáknak is megpróbálunk új családot találni, akiknek a felnevelését nem vállalják a vérszerinti szüleik. 

forrás: bethesda.hu

Mit jelent pontosan a nyílt örökbefogadás? 

Nyílt örökbefogadásnál a vérszerinti szülők és az örökbefogadók ismerik egymást. Általában újszülöttet lehet nyíltan örökbe fogadni. Civil szervezetek csak nyílt örökbefogadást közvetíthetnek, titkosat nem.

Hogyan van jelen a folyamatokban a Down Dada? 

A Down Alapítvány 2020 augusztusában kapta meg az EMMI-től a nyílt örökbefogadást elősegítő tevékenység engedélyét. Azóta hivatalosan is közvetíthetünk nyílt örökbefogadásokat, de 18 éve volt az első olyan eset, amikor a mi segítségünkkel került örökbefogadó családhoz egy Down-baba. 

Jól tudom, hogy kevesebb szülő fogad örökbe Down-szindrómás gyermeket?

Az örökbefogadásra váró szülők legnagyobb része egészséges, vagy maximum korrigálható egészségi állapotú gyermeket szeretne örökbe fogadni. Ez valahol természetes, hiszen mindenki egészséges gyereket szeretne, és egy sérült gyermek felnevelését sokszor még a vérszerinti szüleik sem vállalják.

Hogyan találják meg Önöket az örökbeadó szülők?

Legtöbbször interneten olvasnak rólunk, illetve előfordul, hogy a kórházban ajánlják nekik a Down Dadát, amikor kiderül, hogy nem szeretnék hazavinni a Down-babájukat. 

Milyen folyamatai vannak, amikor maguk keresnek szülőt? 

Folyamatosan próbálunk keresni olyan szülőket, akik vállalnának Down-szindrómás babát. Ismerősökön, Down-szindrómás gyerekek szülein, érintetteken keresztül próbálunk keresni, meg persze a médián keresztül is, amikor beszélünk erről a lehetőségről.

Hány Down-szindrómás gyermek örökbefogadását segítette eddig? 

Több mint 40 Down-szindrómás gyermek örökbefogadását segítettem már valamilyen módon.

Megtörtént már, hogy Ön is szeretett volna örökbe fogadni egy gyermeket?

Az elején volt olyan, amikor bennem is meglett volna a szándék rá, konkrétan 2 gyerek esetében gondolkodtam ezen. Az egyiket szerencsére végül megtartották a vérszerinti szülei. A másiknál voltak társult betegségek, amik miatt féltem volna, hogy őt is elveszítjük, mint Petit, és emiatt nem mertem volna vállalni. A korom miatt a későbbiekben már nem is fogadhattam volna örökbe. 

Mik azok az okok, ami miatt valaki kifejezetten egy Down-szindrómás gyermeket szeretne örökbe fogadni? 

Általában olyanok fogadnak örökbe Down-szindrómás gyermeket, akik ismernek Down-szindrómásokat, akár a munkájuk, akár a családjuk által. Ők megtapasztalták azokat a pozitívumokat, amik egy Down-szindrómás emberben vannak. 

Volt már rá példa, hogy alkalmatlan szülőkkel találkozott?

Természetesen. A jelentkezők között is volt ilyen. De szerintem, aki egy tipikus fejlődésű gyerek nevelésére alkalmas, az egy Down-szindrómás gyerekére is. Akik nálunk örökbe fogadtak, azok szerintem mind alkalmasak voltak rá.

A Down-szindrómás gyermekek tisztában vannak az állapotukkal? 

Vannak közöttük, akik igen. 

Tudják, hogy örökbe fogadták őket? 

Általában tudják, de ez kevésbé jelent gondot nekik, mint a nem Down-szindrómás gyerekeknek. 

Jelenleg hány várakozó szülő van az alapítványnál? 

Az elmúlt 2-3 évben a nálunk Down-szindrómás gyerekre várók közül szinte mindenki örökbe fogadhatott, így most csak egy családról tudok, aki Down-szindrómás kislányra vár.

Ön szerint hogyan lehetne változtatni azon, hogy elfogadóbbak legyünk egy Down- szindrómással, legyen az gyermek vagy felnőtt? 

Ez szerintem egy hosszú folyamat, amit a kicsi gyerekeknél lenne jó elkezdeni. Azok, akik közelebbi kapcsolatba kerültek az életük folyamán Down-szindrómás gyerekekkel vagy felnőttekkel, azok általában elfogadóbbak. Az integrált bölcsőde, óvoda sokat segíthet(ne) ebben. 

Milyen tervei vannak az alapítványnak a jövőre nézve?

Szeretnénk, ha minden megszületett baba szülei, illetve a Down-babát váró kismamák és kispapák is tudnának arról, hogy a Down Dada Szolgálattól segítséget kaphatnak. Szeretnénk, ha egyetlen Down-baba se kerülne intézetbe, hanem azok is családba kerülhetnének, akiket nem tudnak vagy nem szeretnének felnevelni a vérszerinti szülei. 

Az alapítványról még több információ itt elérhető.

Cikkünket a Down-szindrómáról általánosságban pedig itt olvashatod.

Borítókép forrása: babagenetika.hu

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés