fbpx

Minimalizmus és slow fashion

„Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa”, tegyük fenntarthatóvá ruhatárunkat! Legtöbbünknek ismerős a mondás, hogy a kevesebb néha több. A minimalizmus századunkban egyre nagyobb teret nyer, azonban nem definiálható konszenzus alapján.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tökéletesen igényeinkre szabhatjuk, hiszen mindenki számára mást jelent. Társadalmilag megfogalmazott, hogy a környezettudatosság és az etikus világszemlélet közös érdek, úgy az embereké, mind a Földünké. Ehhez kapcsolódik a slow fashion, mintegy tudatos fogyasztói döntés, fenntartható lépés. 

Minimalizmus

„A minimalista életmód azzal jár, hogy valóban odafigyelünk a tulajdonunkban lévő dolgokra, a vásárolt tárgyakra és a szabadidőnk eltöltésére – fogalmazta meg Francine Jay, a The Joy of Less, A Minimalist Living Guide című könyv szerzője. – Egy olyan életmód, amely a tapasztalatokat jobban értékeli a birtoklásnál.”

 „Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa”, Leonardo da Vinci gondolata, ez a basic megállapítás tökéletesen asszociálható a minimalista szemlélettel, mely egyfajta önkéntes egyszerűséget reprezentál.

A minimalizmus egyik legfontosabb eleme, hogy saját értékrendünket elkülönítsük a társadalmi elvárásoktól, és ennek megfelelően rendezzük be életünket, akár ruhatárunkat. A tárgyak szolgálnak minket, és nem mi a tárgyakat! A minimalizmus segít feloldani a mai társadalom béklyóit, az egyszerűség által lehetőséget ad arra, hogy az értékekre fókuszáljunk, a saját értékeinkre.

Ez a fajta szemlélet rávilágít, hogy mi az, amire igazán szükségünk van, úgy a ruhatárunkat tekintve, mint életünk bármely területét. Elgondolkodtat, mi az, amit csak a társadalom vagy a változó trendek által ránk helyezett nyomás miatt veszünk meg és valójában szükségünk sincs rá, ebben a tekintetben segít újragondolni, rendszerezni és szelektálni.

Ruhatárunk minimalizálása

A ruha- és cipőipar hatalmas környezeti hatással bír, és itt még nem beszélünk a különböző kiegészítőkről, kutasok bizonyítják, e kettő együttesen a globális éghajlati hatások több mint nyolc százalékáért felelős. Ezen változtathatunk.

Az, hogy mit jelent egy minimalista ruhatár teljesen egyéni, mindenkinek mást. Kezdhetjük a ruháink szelektálásával, vagy akár néhány minimalista kihívás beépítésével az életünkbe. Gondolkodjunk egy kisebb ruhatár kialakításán, ahol azok a darabok maradnak, amiket igazán szeretünk viselni, melyek sokoldalúak és könnyen párosítható más elemekkel. Természetesen nem egyik napról a másikra történnek a csodák, az átalakulás egy lassú és egyéni folyamat. Légy türelmes, adj magadnak időt és élvezd a folyamatot!

Slow fashion

A slow fashion a divatipar jövője és a miénk is. Ha kevesebb, de minőségi, örök ruhadarabokat vásárolunk, azzal védjük környezetünket, fenntarthatóvá tesszük a divatot. Ezáltal szintén minimalizáljuk a ruhatárunkat, hisz nem kell folyamatosan lecserélni az „elhasznált” darabokat. 

A slow fashion, nyersfordításban „lassú” divatot jelent. Ez a tudatos, fenntartható divat elnevezése, mely egy egész világszemlélet, divatcégeket, és tudatos vásárlókat foglal magába.

Gyártói oldalon környezetileg fenntartható gyártást, magas etikai standardokat, minőségi darabokat, kevesebb kollekciót jelent. A fogyasztói társadalom részéről, pedig nemcsak tudatos vásárlói viselkedést, de egy tudatosabb, környezetkímélő életvitelt jelenthet. 

Használjuk, amink van, vásároljunk használtan, minőségi, örök darabokat, saját stílusunkat keresve vagy saját stílusunknak megfelelően és nem a trendeket követve!

A cikk szerzője Székely Tünde-Renáta, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek