fbpx

Hat hét – a díjnyertes magyar film, ajánló

Szakonyi Noémi első nagyjátékfilmjét néztük meg a Puskin legkisebb, mindössze kétsoros termében. De kicsit se bántuk a családias hangulatú mozizást, mert egy ilyen nehéz és egyben zseniális filmet, mint a Hat hét, nem lehet popcorn ropogtatás hangzavarában nézni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 2022-ben készült alkotás ma már számos díjat tudhat magáénak, nemcsak rendezői, hanem színészi oldalról is a hazai és a külföldi filmes színtéren egyaránt. A közel sem könnyed témát boncolgató mozi meg is érdemli az elismerést, és őszintén remélem, hogy még sok hasonló művet kap a világ Szakonyi Noémitól és társaitól, Vincze Mátétól, illetve Daoud Dánieltől.

A Hat hét… és aztán mi lesz?

A történet a gimnazista Zsófi várandósságának utolsó periódusáról szól. Közeledik a szülés időpontja, és ezzel együtt az örökbeadásé is. Valamint millió és egy kérdésé, amik a jövőt illetik. Képes lesz elengedni a gyermekét? Mennyi idő után sportolhat újra? Készen áll majd a bajnokságra? Lehet még profi asztaliteniszező? Az érettségi előtt álló lány a kemény magyar valóság fogságában éli át a terhességgel, és az örökbeadással járó procedúra különböző lépcsőit. Mindezt apa nélkül, egy feltételezhetően alkoholista, magát folyton áldozatként beállító anyával, valamint húgával egy kis lakótelepi lakásban. 

Támogatást többnyire csak az edzőjétől kap, esetleg a barátnőitől, hiszen otthon jóformán anyja helyett anyja maga és a kishúga számára is. A körülmények tehát semmiképpen sem adottak egy kisbaba érkezéséhez, ezt Zsófi tökéletesen átlátja. Döntést hozni az örökbeadásról azonban egy dolog, a folyamatot megélni viszont egészen más. Nem csak az örökbeadó anyának, de az örökbefogadó párnak sem könnyű. A film pedig pont ezekről az érzelmekről, a vívódásról, a gyerekről való lemondásról szól, a még tinédzser korban lévő anya szemszögéből.

Nehéz, komoly és elgondolkodtató, emellett pedig brutálisan őszinte és valóságos. Mert sokan a kis buborékunkban el sem tudjuk képzelni hogyan élhetnek mások, milyen lehetőségeik vannak és milyen döntéseket kénytelenek meghozni. A film története jól tükrözi a magyar miliőt, de célja talán nem is ez volt, hanem inkább megértetni, min megy keresztül egy fiatal anyuka, aki nem választhatja a gyermeke felnevelését. Nem azért, mert bárki is megtiltaná. Hanem mert a legönzetlenebb módon a legjobb életet kívánja neki.

Erről szól a Hat hét.

A filmet még egy ideig ti is megtekinthetitek egyes multiplexekben (Pl: Allee, Mammut) és a legtöbb art moziban. Nézzétek meg, érdemes!

Fotó: Hat hét Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32