fbpx

A Háti természet által inspirált kaktuszbőr táskái pont azok, aminek képzeljük!

2022-ben az életünk része, hogy a környezettudatosságot figyelembe véve hozzunk döntéseket vásárláskor. Sokszor kerül szóba a téma fogyasztói oldalról, azonban a dizájnerek számára is kihívásokkal jár olyan termékeket létrehozni, amik nem csak szépek és minőségiek, hanem környezet-barátabbak is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Háti ilyen szellemben készíti a kaktuszbőr táskáit.

Repcsák Angelika írása

2018-ban Jakus Lotti grafikus férjével, Danival álmodta meg a Hátit, minden kollekciót közösen terveznek. Olyan megoldásokkal szolgálnak, amelyek által stílusos táskákat viselhetünk a lehető legkisebb környezeti terheléssel, hisz ők is legalább annyira szeretik a természetet, mint amennyire mi. 

A nyers, organikus pamut pántok, illetve a szemes jávor- és diófából készült biléták és csatok minden egyes Hátin megtalálhatóak. Jó minőségű növényi eredetű anyagokkal és poliészter-kevertszálas textíliákkal dolgoznak. Magas kopásállóságuk miatt hosszú évekig megőrzik eredeti szépségüket, így időtálló darabokat képeznek ruhatárunkban.

 A divatipar törekszik egy sokkal fenntarthatóbb irányba elmozdulni, ennek eredményeként jelent meg néhány évvel ezelőtt a kaktuszbőr. A növényi eredetű innováció két fiatal mexikói srác nevéhez köthető, akikkel a Háti azonnal felvette a kapcsolatot, így 2020-ban Magyarországon ők használták először ezt a különleges anyagot. 

A kaktusz leveleiből készült kaktuszbőr rákerül egy hordozóanyagra, az eredmény pedig egy strapabíró, kellemes tapintású bőrhatású anyag. Ezt az anyagot felhasználva alkotta meg a Háti a Cactus nevet viselő kollekciót, ami meghozta számukra a sikereket. A Cactus munkafolyamata során érezték igazán, hogy napról-napra közelednek ahhoz, amiről addig csak álmodoztak.

Lottihoz és Danihoz nagyon közel áll ez az anyag, azonban már egy újabb matéria felkutatása is zajlik, ez pedig a gombából készült műbőr. Reményeik szerint hamarosan ebből is készülhetnek Hátik.

A természetközeliség nem csak a környezettudatos fejlesztéseikben figyelhető meg, hanem a Háti-táskák mintáján is. Fák, virágok által inspirált világba csöppenünk a hátikkal, minimalistább darabjaikon pedig szintén természetközeli színvilágot láthatunk. Ennyi lehetőség közül mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló dizájnt, ezt az is bizonyítja, hogy legfiatalabb vásárlójuk 5, a legidősebb pedig 75 éves!

Megtalálod őket Instagramon @hati.taska, Facebookon @hatitaska néven, valamint rendelhetsz online a www.hatitaska.com weboldalról. Ráadásul, ezeken a felületeken a közelgő eseményekről is tájékozódhatsz!

Forrás: Interjú Jakus Lottival, a Háti megálmodójával

A cikk szerzője Repcsák Angelika, az ELTE BTK egyik tanulója. A Divatkommunikáció kurzus keretein belül Kudron Anna (Pinkponilo stúdió) csoportvezetővel a diákok a fenntartható divat témájával foglalkoztak a 2022 tavaszi szemeszterben. Cikksorozatunk során bemutatjuk nektek a munkáikat. A kurzus a Média Intézet által valósult meg.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek