fbpx

Három varázslatos ötlet a gyerekszoba berendezéséhez

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amikor megtudjuk, hogy hamarosan bővül a családunk hatalmas öröm és boldogság árasztja el az egész családot. Vajon fiú lesz vagy lány? Mi legyen a neve? Elképzeljük, hogy hogyan fog kinézni, kitől mit örökölhet majd, milyen színű lesz a haja és a szeme. A kisbabánk érkezésével egyidejűleg pedig el is kezdünk gondolkozni rajta, hogy hogyan valósítsuk meg álmaink gyerekszobáját. Amíg a baba pici – szokták mondani a bölcsek – nincs is szüksége semmi másra, csak az édesanyára.

De az első hónapok egy szempillantás alatt eltelnek és az újszülött csecsemőből pillanatok alatt egy örökmozgó kis felfedező lesz, aki előszeretettel mászik és veszi a kezei közé a számára érdekes dolgokat.

A gyerek szoba berendezése során érdemes tehát hosszú távban gondolkodnunk és olyan bútorokat, kiegészítőket használnunk, amiket egyszerűen átalakíthatunk a kicsi életkorának megfelelően.

Főszerepben a biztonság – érzelmi és testi védelmet szolgáltatva a gyermeknek.

A gyermekünk szobájának biztonságát az életkorának megfelelően kell kialakítanunk. Amíg gyermekünk éjszaka forgolódik, keresi a szüleit, fölkel éjjel, nagyon fontos, hogy olyan kisággyal gondoskodjunk az éjszakai nyugodt alvásról, amellyel megakadályozhatjuk, hogy leessen vagy leforduljon ágyáról. Az első időszakban erre tökéletes a rácsos ágy, ahonnan egyedül nem tud kibújni. Általában ezek a kiságyak két állítható magassággal rendelkeznek, a fekvőszint lejjebb helyezésével sokáig használható, de a montessori ágyak, amik a földön vannak elhelyezve, kicsi kortól egészen iskolás korig ideálisak. A gyerek ha már szobatiszta hamar megtanulhatja, hogy önállóan kimenjen a mosdóba vagy fölkeljen és igyon egy pohár vizet, amit az ágya mellé készítünk neki.

A biztonságban kulcsfontosságú, hogy a potenciális veszélyforrások NE legyenek elérhetőek, ilyenek lehetnek a konnektorok.

Kerüljük a szúrós, gombos, apró ágyneműket, kiegészítőket, amiket könnyedén leszakíthatnak és szájukba vehetik. Helyette válasszunk letisztultabb megjelenésű kiegészítőket és játsszunk  a színek harmonikus kombinálásával.

Harmónia – nyugalom szigete a játékossággal kombinálva

Ne használjunk túl harsány színeket, amelyeket hamar megunhatunk és nehéz tőlük megszabadulnunk. Válasszunk visszafogott színt a gyerekszobának és dobjuk fel egyszerű kiegészítőkkel, mint a falmatrica.  A falmatrica nemcsak dizájnos, de a jól megválasztott minőségi matrica költséghatékony megoldást nyújt hiszen bármikor megújíthatjuk a gyerekszobát.

Egy girland vagy fali poszter is bármikor variálható és olcsó megoldás arra, hogy hangulatot teremtsünk a gyerekszobában. Az állatos, járműves vagy balerinás posztereket egyszerű módon kicserélhetjük abc-s, számos oktató poszterekre és máris kész a nagylányos vagy nagyfiús hangulat.

Gondoskodjunk egy nyugtató éjszakai fényforrásról, ami kezdetekben az éjszakai keléseknél a szülőknek nyújt segítséget, hogy ellássák a kicsit, de ne ijesszenek rá egy erős, hirtelen felbukkanó vakító fénnyel. Később pedig az önálló gyermeknek ad fényt szükség esetén.

Játékos tanulás – fejlesztő játékok

Az állandó bútorok mellett, mint az ágy és a ruhásszekrény, olyan kiegészítőkkel rendezzük be a gyerekszobát, amelyek biztosítják számára az egészséges fejlődést és az önfeledt játékot.

OLVASÓSAROK- A mesekönyvek, képeskönyvek segítségével már egészen kicsi korban elkezdjük tanítani a gyerekeknek a színeket, formákat, állatokat. Majd egy izgalmas korszakba érkezünk és kezdetét veszi a meseolvasás időszaka, amit majd felváltanak a tankönyvek. Érdemes tehát berendeznünk a szobában egy kis olvasó sarkot néhány könyvespolccal, így csak az életkornak megfelelően kell a könyveket cserélgetnünk.

SZEREPJÁTÉKOK- Életünk fontos részét képezi a szerepjáték. A gyermek szociális és egészséges fejlődésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a különböző szerepjátékok, amikor a kicsik a felnőtteket utánozva élik meg legbelsőbb érzelmeiket és gondolataikat már egészen kicsi korban.

Ezért tehát különös figyelmet érdemel, hogy váltsunk néhány mondatot a szerepjátékok fontosságáról.

A papás- mamás játék, orvosos játék, rendőrös játék , boltos játék lehetőséget nyújtanak, hogy a kicsik a nagy világban látott szerepekbe bújjanak mégis kiragadják őket a valóságból.  Hiszen egy olyan világot teremtenek maguk köré, amelyek segítenek nekik eligazodni, felfedezni és megértetni a valóságot, miközben feloldja és feldolgozza a stresszes helyzeteket.

A nyelvi fejlődésben is rendkívül fontos szerepet tölt be egy-egy jól megválasztott szerepjáték. Ahogy beindul a fantázia a kicsinek a beszédkészsége is rohamosan fejlődik. Megbeszél, elbeszél, megért miközben kipróbálja magát észrevétlenül elsajátítja a probléma megoldó képességet is.

A sütést- főzés, szerelés, babázás tehát nem csak egy aranyos játék a szobában, hanem tökéletes megoldás, hogy a gyereket felkészítse a szociális életre. Ma már szerencsére széles választékok hada tárul elénk a gyerek piacon és nem szükséges olyan játékot választanunk, amelyet mi magunk nem nézünk szívesen a gyerekszobában vagy a nappaliban.

A holland Little Dutch márka termékei nemcsak funkcionális hasznosak, hanem gyönyörűek és kiváló minőségűek. A Little Dutch konyha pasztell színeinek köszönhetően egyaránt illeszkednek egy lányos és egy fiús gyerekszobába is. Az pedig csak hab a tortán, hogy számtalan minőségi fa játékkal tudjuk kiegészíteni a kiskonyhában töltött időt.

A kis szakácsok kávét főzhetnek, pirítóst készíthetnek, tea partyt vagy szülinapi bulit rendezhetnek a konyhai kiegészítőkkel. A márka termékei egy kollekcióként színben is passzolnak egymáshoz, így nemcsak funkcionálisan hasznosak, de harmóniájukkal megteremtik az egész szoba hangulatát. Fenntartható alapanyagokból készült játékok, költséghatékony megoldást nyújtanak, hogy a kisebb generáció számára is  tovább örökíthető legyen.

Ha a lakásunk kicsi vagy egy szobát több testvér is birtokol és nincs lehetőségünk a gyerekszobában berendezni a játszósarkot, a nappaliban is kijelölhetünk egy olyan kis területet, ahol a gyerkőc számára a játék biztosított.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32