Mi egy teljesen növényi alapú, csokis-fahéjas babka változatot hoztunk ma nektek, de bátran kísérletezhettek a töltelékek terén. Készíthettek csak fahéjasat, vagy diósat is akár, fantáziátoknak ne szabjon határt semmi!
Hozzávalók
A tésztához:
180 ml növényi tej (zab, szója vagy mandula a legjobb hozzá)
7 g instant élesztő
40 g cukor (lehet fehér, barna, nád vagy kókuszvirág cukor is) + 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
350 g liszt
egy csipet só
75 g vegán margarin
A töltelékhez:
100 g cukor
2.5 evőkanál natúr kakaópor
1 teáskanál fahéj
egy csipet só
60 g vegán margarin
A cukorsziruphoz:
1 evőkanál cukor
1.5 evőkanál langyos víz
Elkészítés:
A növényi tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne az instant élesztőt és egy teáskanálnyi cukrot. Tegyük egy viszonylag melegebb pontra, esetleg takarjuk be konyharuhával és hagyjuk legalább 10 percig dolgozni az élesztőt!
Mindeközben a tészta további – száraz – összetevőit egy nagy tálban keverjük össze! Olvasszuk meg a margarint, és ezt is adjuk hozzá, majd ha az élesztő felfutott (hab keletkezett a tej felett) akkor azt is! Alaposan gyúrjuk tésztává a hozzávalókat, és ha úgy érezzük túl nedves lett, akkor bátran szórjunk még hozzá a lisztből. Lényeg, hogy egy homogén, gyúrható tésztát kapjunk! Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre a nagy tálban, fedjük be konyharuhával és hagyjuk kelni legalább 40-60 percig!
Amíg a tészta duplájára nő, addig készítsük el a tölteléket! Ehhez szintén olvasszuk fel a margarint, majd keverjük össze a cukorral, a kakaóporral, egy csipet sóval és a fahéjjal.
Ha szépen megnőtt a tésztánk, akkor nyújtsuk ki egy sodrófa segítségével. Amennyire lehet, próbáljunk téglalapot készíteni belőle, megközelítőleg 30×40 centimétereset. Ezután egy kanál segítségével kenjük szét rajta a tölteléket, egyenletesen, hogy mindenhova jusson, de a szélektől hagyjunk ki egy centi távolságot. Ha megvagyunk vele, akkor tekerjük fel a tésztát a hosszabb oldaltól indulva.
Így kapunk egy kakaós tekercset, és most jön az izgalom! Hosszanti irányban vágjuk ketté ezt a tekercset, majd az így kapott két részt a kakaós belsejükkel kifelé fonjuk össze, mintha kalácsot készítenénk! (Ehhez ha igénylünk egy kis segítséget, nézzük meg ezt a videót.) Helyezzük a fonatot egy hosszúkás tepsibe, ami nem sokkal szélesebb a babkánknál, majd újabb órára tegyük félre, hogy keljen még a tészta.
Melegítsük elő a sütőnket 160 celsius fokra, és ha felmelegedett akkor tegyük be a babkát és süssük aranybarnára. Eközben a sziruphoz keverjük el a cukrot a langyos vízzel. Ha elkészült a süteményünk, hagyjuk kissé lehűlni, majd egy főzőecset segítségével kenjük át a cukorsziruppal, ettől lesz majd szép fényes a külseje!
Tálaljuk még langyos állapotában, úgy a legfinomabb!