fbpx

5 tipp, hogyan és kivel kóstolj bele a környezetbarát életmódba

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Vannak, akiknek zsigerből jönnek a környezetbarát tevékenységek és kisebb erőfeszítésekkel hamar képesek átállni a zöld oldalra. De vannak, akiknek az élethelyzetükből adódóan több lemondással járna, ha hirtelen életüknek több szegmensét is környezetkímélővé tennék. Ez a cikk nekik szól, hogy bemutassunk 5 olyan zöld tevékenységet, amibe viszont tényleg érdemes energiát és időt fektetni. Továbbá bemutatjuk azt is, hogy kinek az álláspontját érdemes követni adott témában!

Szelektáld a szemetet

A sajtóban már több cikk alátámasztotta, hogy a tévhitek ellenére a hulladék nem kerül összeöntésre a szemetesautókban. Helyes szelektálás esetén a műanyagot és a papírhulladékot újrahasznosítják, aminek köszönhetően a hulladék nem szennyezi feleslegesen a környezetünket! De fontos, hogy például a papír, amit a szelektív hulladékgyűjtőbe dobunk ne legyen koszos. Tehát egy zsíros pizzásdoboz már nem kerülhet újrahasznosításra. Ugyanígy a műanyaghulladéknál sem mindegy, hogy mit dobunk a szelektívbe. Minden csomagoláson megtalálható egy szám, miszerint a termék újrahasznosítható-e vagy sem. Nemrég az index.hu videója ezt kitisztázta, amit érdemes tanulmányoznunk. De ha már zsigerből megy a szemét szelektálása, kísérletezhetsz a komposztálással is!
Akik a szemét helyes gondozásáért évek óta aktívan tevékenykednek az a Humusz Szövetség, az ő weboldalukon biztos, hogy minden ezzel kapcsolatos kérdésedre választ találsz.

Kerüld az egyszerhasználatos műanyagot

Nemrég a Greenpeace Magyarország elérte, hogy a parlament elé terjessze a javaslatot, hogy 2021. januártól betiltásra kerüljenek a műanyagzacskók, továbbá az EU-s irányelvben meghatározott műanyag eszközök.
Mivel a műanyag 100%-ban nem lebomló, ezért a bomlásának következménye, hogy vizeinkben és a levegőben is megtalálható már a mikroműanyag, aminek az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezzük. Ez többek között annak köszönhető, hogy az egyszerhasználatos műanyag eszközök használatuk után sajnos sokszor nem a megfelelő helyre kerülnek. Ezért, ha teheted, válassz többször felhasználható, nem műanyagból készült termékeket és törekedj arra, hogy olyan termékeket vásárolj, aminek élettartalma hosszú!
A hulladékmentes.hu webshopján biztosan találsz minderre megoldást! Érdemes Edina blogját is olvasni és feliratkozni a hírlevelére, hogy lépésről lépésre ismerkedjünk meg a hulladékmentes életmóddal.

Kerüljön környezetbarát étel az asztalodra

Nem is gondolnánk, hogy egy áruházban a polcról levett, műanyagba becsomagolt, külföldről importált kaliforniai paprika mekkora negatív hatással van a környezetünkre. Pedig az út, amit bejárt addig, amíg a te kosaradba került, az hosszú és környezetszennyező. Ezen kívül pedig sajnos nem is tudjuk sokszor, hogy milyen vegyszerekkel segítették elő a növekedését és a termesztését. De ha ez a pár érv nem lenne elég, ott van még az a tény is, hogy ezek a szupermarketek sajnos sok esetben ellehetetlenítik a hazai kistermelőket.
Éppen ezért érdemes magyar termelőktől választani az asztalra kerülő ételeinket. Ezekre jó alternatívákat nyújtanak a piacaink, azok a gazdaságok, akiktől zöldségdobozokat rendelhetünk, és a csomagolásmentes boltok.  
Akik itthon hősködnek, hogy ebben a témában minél szélesebb körben edukáljanak, az pedig a Felelős Gasztrohős csapata. Kövesd ők és tarts velük mindig újabb és újabb kampányaikban!

környezetbarát
Vásárolj ruhát tudatosan

A ruhaipar napjainkban a világon a második legnagyobb vízfogyasztó iparág. De az elszomorító tények közé tartozik az is, hogy a legtöbb nem megvásárolt ruha szemétként végzi. Emellett az ipar legkedveltebb anyaga a poliészter, ami jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyag. Ráadásul a világon minden hatodik ember a ruhaiparban dolgozik, köztük nők és gyerekek, több műszakban, embertelen körülmények között és nagyon kevés bérért. Ezek a tényezők a fast fashion megtestesítői. Ez a fajta divat egyébként a vásárlót is manipulálja, gyorsan változó és gyenge minőségű szezonális ruhadarabokkal. Éppen ezért ha teheted, vásárolj használt ruhát és támogasd a hazai designereket, akik környezetbarát anyagokkal dolgoznak.
A témában követendő és hiteles Mengyán Eszter, aki a Holy Duck weboldalán számol be minden fontos hírről, újdonságról és tapasztalatairól a környezetbarát öltözködéssel kapcsolatban.

Legyen mindig kéznél Budapest zöld iránytűje

Ha a fővárosban élsz, és sokszor jól jönne egy kézzelfogható iránymutatás, hogy hol vásárolj környezetbarát ajándékot, vagy hol egyél bolygóbarát ételeket, akkor mindenképp kövesd a Green Guide Budapestet! A csapat első térképe egy szubjektív gyűjtés, ami neked is segíthet a mindennapokban környezetkímélően fogyasztani, pihenni, közlekedni és vásárolni. Jelenleg pedig social media felületeiken és blogjukon aktívan osztanak meg zöld tippeket, trükköket és érdekességeket!

Jogosan merülhet fel bennünk, hogy a környezetbarát életmóddal járó lemondások megnehezítik az életünket. De fontos tudnunk, hogy a jelenlegi megszokott és felgyorsult fogyasztói társadalom, aminek mi is részesei vagyunk, hosszútávon nem fenntartható. Ha szeretnénk, hogy mi és a gyerekeink vagy unokáink a közeljövőben tiszta levegőt szívjanak, és hasonló, a természet adta örömökben részesülhessenek, előbb vagy utóbb, de elengedhetetlen, hogy rálépjünk a környezetbarát életmód útjára!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek