fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ismerős a kérdés? Szinte minden nővel előfordul az életében legalább egyszer, hogy úrrá lesz rajta az aggodalom, vajon miért késik a menstruációja. Itt az ideje megtudni, hány féle oka lehet ennek a szinte mindennapos helyzetnek!

Sokunkkal megtörtént már a szituáció, hogy csak vártuk és vártuk, de nem jött el az a bizonyos piros betűs nap. Van, hogy csak 1-2 napot késik, de olyan is, hogy heteket. Szinte rögtön arra gondolunk ilyenkor – ha szexuális életet élünk -, hogy teherbe estünk, pedig számos oka lehet annak, miért marad el a menzeszünk.

Valójában azonban orvosilag úgy tartják, hogy csak akkor beszélhetünk késésről, hogy ha a várt időpontnál 5, vagy annál több nappal később jelentkezik, vagy még akkor sem. Általánosságban 1-4 nap csúszás esetén tehát még nem feltétlenül van okunk aggódni, de persze mindig az a legjobb, ha orvoshoz fordul az ember, hiszen minden szervezet különböző.

Milyen okai lehetnek a menzesz késésének?

Mielőtt eluralkodna rajtunk a pánik, vizsgáljuk meg, hogyan élünk a hétköznapokban! Alszunk-e eleget, sportolunk-e rendszeresen, iszunk-e elég folyadékot és helyesen táplálkozunk-e. Mert ezek olyan alapvető faktorai magának az az egészségünknek, amik közül, ha csak egy hiányos, már az okozhat kisebb-nagyobb problémákat szervezetünkben. Így érdemes először ezeket végiggondolni, és csak utána a következőket:

Stressz

Erről már sokat hallottunk, de nagyon fontos, hogy a lelki nyugalom hiánya bizony kihathat a testünk különböző funkcióira. Ugyanis ha komoly stressz ér minket, amit például az elmúlt időszak is okozhatott, akkor könnyedén felborulhat a hormonháztartásunk, és ez felelhet a menstruációnk késéséért is. Ez egészen pontosan azért van, mert ezeknek a hormonoknak a működéséért is az agyunk felelős, de ha az agyunkat rengeteg feszültség éri, akkor nem feltétlen képes megfelelően ellátni a többi funkciót, mert leterheljük a stresszel. Sőt, ennek hatására lehetnek erősebbek a hasi görcsök is egyébként!

menzesz
Fogyás és túledzés

Ez a két dolog szintén hatással van a hormonszintre, ugyanis van olyan hormon, ami a zsírszövetekben termelődik. Ha hirtelen fogyunk le nagymértékben, akkor bezavarhatunk ennek a termelődésébe. Hasonló az eset a váratlanul magasabb szintre emelt testedzéssel is. Ez a testünkben okoz úgynevezett stresszt, ami szintén „szórakozhat”  a hormonjainkkal!

Pajzsmirigy diszfunkció

A pajzsmirigy sok dologért felel, többek közt például az anyagcseréért is, de köze van neki is a hormonháztartásunk megfelelő működéséhez. A két leggyakoribb probléma, ami vele kapcsolatban felléphet, az az, ha túlműködik, vagy ha pont, hogy alulműködik. Ez okozhat zavarokat a menzesszel kapcsolatban is. Ha egyéb tüneteket is észlelünk magunkon, mint például a testsúly szabálytalan változása ok nélkül, vagy nagyobb mértékű fáradékonyság, akkor ezeket is mindenképpen meg kell említeni az orvosnak, hogy ez alapján kérjen vizsgálatot a pajzsmirigy működésére vonatkozóan is.

PCOS

A policisztás petefészek szindróma egyre többet kerül terítékre, ugyanis csak az elmúlt években kezdtek vele igazán foglalkozni. Éppen ezért sokan a mai napig nem is sejtik, hogy ilyen problémájuk van. Rövidítve PCOS-ként emlegetik, és egy olyan egészségügyi betegség, amelyet a reproduktív hormonok kiegyensúlyozatlansága okoz. Ennél fogva egyik tünete pont a szabálytalan menstruáció, de emellett még a nem kívánt helyeken való szőrösödés, és a petefészek ciszták megjelenése is. Mindenképpen említsd meg orvosodnak, ha ilyesmiket észlelsz magadon!

Gyógyszerek

Mivel minden szervezet más felépítésű, és más-más dolgokra érzékeny, ezért a gyógyszerek is különböző hatással lehetnek rá. Vannak olyan készítmények, mint például az aszpirin, vagy az ibuprofén tartalmú pirulák, amik szintén okozhatnak változásokat a menstruációs folyamatokban. Ez természetesen nem feltétlen általános probléma, hanem inkább egyedi eset, de ha gyakran szedünk ilyemsit, és késik a menzeszünk, akkor érdemes ezt is elmondani a nőgyógyásznak, mikor menstruációs panaszaink okát igyekszünk megfejteni!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32