fbpx

Miért jó, ha kutya mellett nőnek fel a gyerekek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gyerekkoromban 13 éven át velem volt egy dalmata, akire a mai napig meleg szívvel gondolok vissza. Az évek alatt minden napját hűséges társként töltötte velünk. Sokszor volt egyszerre játszótársam, barátom, aki megnevettet vagy épp, aki megvigasztalt, ha sírok.  A kutyák elképesztően önzetlen és hűséges állatok, akik a pozitív érzések mellett ugyanúgy megtanítanak a gyász és a veszteség elfogadására is.

Én a mai napig nagy kutyabarát vagyok, így több élethelyzetnél is alá tudom támasztani, milyen jó hatással vannak ránk. Felnőttként keretbe teszik a napjainkat és sokszor lelassítanak, mikor épp fejvesztve rohangálnánk.

De miért fontos, hogy már gyerekként legyen mellettünk egy nedvesorrú szőrgombóc? Íme, az érvek:

Több mozgás

Ezt talán nem is kell hosszasan magyaráznom. Ha egy kutya kerül a házhoz, biztos lehetsz benne, hogy a mozgásigénye miatt az egész család is többet fog mozogni. Megnövekedik a hosszú séták, kirándulások száma, és a lehetőségekhez mérten sokkal nagyobb az esély arra, hogy a gyerekek több időt töltenek majd a kutyával a szabadban. Sokkal jobb móka lesz így a kint lét! A kutyák rengeteg mozgással járó játékba bevonhatók, amiknek köszönhetően aztán a gyerekek is kellőképp lefáradnak a friss levegőn.

Érzelmi intelligencia növekedése

Egy másik élet felett való gondoskodással együtt jár az, hogy a gyerekek együttérző személyiséggé váljanak. Ha egy gyermek lemond a játszásról, mesenézésről és helyette megeteti, megitatja vagy elviszi sétálni a kutyáját, azzal előtérbe helyezi az állatot és ezzel gyakorolhatja az önzetlenséget. Ilyen esetekben a háziállatok segítenek abban, hogy a gyerekek megismerjék a gondoskodás és az együttérzés fogalmát. Sőt, ha képesek trükkökre tanítani kutyájukat, akkor sikerül büszkének is lenni rájuk és magukra egyaránt. Ez pedig segít a pozitív önértékelésben.

Stresszoldás

A kutyák megnyugtató jelenléte, puha bundájuk, tekintetük mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mi is kiegyensúlyozottabbak legyünk. Kutatások szerint ez a tulajdonság a gyerekek esetében nagyon értékes tanulás közben, főleg olvasás és házi feladat írása alatt. Emellett ebben a tekintetben egy kutya pozitív hatással van összességében az egész családra nézve.

kutya
Társaság biztosítása

Talán nem túlzok, ha azt mondom, nincs olyan kapcsolat ember-ember között, mint ember-kutya között. Hiszen a kutyák nem kritizálnak, nem ítélkeznek, ellenben hűségesek és önzetlenül szeretnek. Éppen ezért a gyerekek könnyen kapcsolatba lépnek velük és hamar megbíznak bennük. Az állatok pedig olyan barátok, akikre mindig számíthatunk! Nem utolsó szempont pedig, hogy egy kutya jó hallgatóság és mindig megérzi, ha baj van. Sőt ha kell, megvéd, ha szükséges, megvigasztal.

A család együtt töltött idejének megnövekedése

Egy kutya rengeteg boldog és meghitt percet hozhat a családba, amiket aztán nosztalgikus estéken jó emlegetni. Nagyon fontos szerepe van a család összekovácsolásában, hiszen egy kutyával sokkal nagyobb az esély arra, hogy közös programokat szervezünk. Ezen kívül pedig sok közös élményben is lesz részünk, aminek köszönhetően szorosabb kötelék alakulhat ki a testvérek között és a szülőkkel egyaránt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32