fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A tudósok mindent megtesznek azért, hogy a néhány, még fennmaradt korallzátony látható legyen a következő évszázadokban is. Kérdés azonban, hogy törekvéseik kifizetődőek, vagy munkájuk mind hiábavaló?

A korallzátonyok pusztulásának több olyan oka is van, ami évtizedek óta okoz problémákat, érintve több millió fajt, mind az óceánokban, mind a szárazföldön, tudhattuk meg a National Geographic nemzetközi honlapjáról. Az egyik ilyen ok a globális felmelegedés. A korallok ugyanis hiába tudnak alkalmazkodni kisebb-nagyobb hőingadozásokhoz, illetve a víz lassú felmelegedéséhez, sajnos most már olyan mértékű változások lépnek fel a víz hőmérsékletében, hogy ahhoz már képtelenek hozzászokni. Ez az a probléma, amit talán a legtöbbet emleget az emberiség, és ami a legnagyobb károkat okozza nem csak a korallzátonyokban, hanem az egész bolygón.

A másik gond a környezetszennyezés, ez esetben az óceánok szennyezettsége, ami szintén hatalmas károkat okoz a teljes vízi élővilágban. Beszéljünk akár károsanyag kibocsájtásról, akár szemetelésről, az eredménye ugyanaz: élőlények ezreit sodorja veszélybe.

Maga a korall miniatűr polipokból áll, amik tűhegynyi nagyságúak, és valójában átlátszóak. Élénk színűket a magukhoz vonzott algákból nyerik, ahogyan a táplálékuk nagy részét is. A víz melegedése, vagy a szennyezés megjelenése stresszes állapotot okoz a korallokban, melynek hatására felbontják a szimbiózist ezekkel az algákkal, elkezdenek kifehéredni, kiszáradni, ez pedig végső soron a pusztulásukhoz vezet.

A harmadik probléma a túlhalászás. A korallzátonyok olyan óceáni közösségek, melyekben rengeteg különböző faj él együtt, egymástól függve, tökéletes ökoszisztémában. Az éppen fejlődő kishalak például búvóhelyre találnak bennük, amivel az életben maradásuk esélyét növelik. Ahogy azt már az előbb említettem, a korall és az alga is hasonló kapcsolatban él. Ráadásul ezeknek az algáknak a megjelenését, mennyiségét pont ezek a halak is szabályozzák. Ha elkezdik túlhalászni őket, akkor felborul a rend a közösségben, ez pedig a véget  jelentheti, nem csak a korallok, hanem a teljes közösség számára.

korallzátony
Mit tesznek a tudósok a korallzátonyok megmentése érdekében?

Tudósok ezrei próbálnak megoldást találni ezekre a problémákra. A legjobb az lenne, ha több, felelősségteljesebb törvény születne annak érdekében, hogy a korallzátonyokat megóvják. Erre jutott Sylvia Earle tengerbiológus, aki igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a szárazföldiekhez hasonló természetvédelmi területeket jelöljenek ki az óceánokban. Ennek lényege az lenne, hogy ezeken a részeken betiltják a halászatot, és az egyéb emberi tevékenységeket. Így a korallzátonyok legalább egy picit fellélegezhetnének, ami növelné élettartamukat.

Erinn Muller és csapata egy másik megoldáson dolgozik: mintákat vesznek olyan kivételes egyedekből, amik bizonyítottan túléltek már valamilyen szennyezést, vagy nagyobb mértékű felmelegedést. Laboratóriumban tenyésztik őket, és a kifejlődött példányokat visszahelyezik az eredeti élőhelyükre. Ezzel egy ellenállóbb korall faj terjedését próbálják elősegíteni.

Ross Cunning a Bahamákon a korallok különböző génjeit vizsgálja csapatával. Arra keresik a választ, hogy melyik gén lehet az, amelyik a hőmérsékleti változásokra reagál. Reményei szerint megtalálják azt, amelyik tolerálni képes a felmelegedést, és ennek segítségével több helyszínen is helyreállíthatják majd a károsodott egyedeket.

Mindezek a megoldások növelhetik a korallzátonyok élettartamát, ideiglenesen megmenthetik ezeknek az ökoszisztémáknak az életét. Sajnos azonban, ha komoly törvényes intézkedések nem születnek mind a felmelegedéssel, a túlhalászással, mind a környezetszennyezéssel kapcsolatban, akkor kevés esély van rá, hogy a korallzátonyok megérjék a következő évszázadot.

Mit tehetünk mi?

Figyeljünk sokkal jobban oda rá, hogy megóvjuk a környezetünket! Akkor is, ha több ezer kilométerre vagyunk a korallzátonyoktól, és azt hisszük, hogy mit sem ér, ha egyedül próbálkozunk. Gondoljunk csak bele, ha minden egyes ember összefogna, aki csak mutogat és ezekkel az érvekkel védekezik, mekkora változást hozhatnánk a világba. Sose feledd: egy csepp víz is bővíti a tengert!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek