fbpx

Még 5 tipp, hogyan és kivel kóstolj bele a környezetbarát életmódba

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkünkben helyet kapott 5 tanács, hogy milyen aspektusokban tudsz váltani környezetbarát megoldásokra. Szó volt többek között szemétszelektálásról, műanyagmentességről, tudatos ruhavásárlásról. De biztosan érzed te is, hogy minél inkább mélyülsz el a témában, annál több szegmensre bukkansz, aminek a környezetre káros a hatása. Ha hiányérzeted maradt előző cikkünk után, reméljük, a mostani elolvasásával betöltjük az űrt!

Tekerj a Földért és az egészségedért

A tiszta levegő szempontjából fontos tudnunk, hogy az ételed milyen úton-módon került az asztalodra vagy, hogy a hordott ruhád elkészítésének milyen ökológiai lábnyoma van. Fontos azonban az is, hogy te személyesen mit teszel a levegő tisztaságáért! Eben a témában leginkább mérvadó, hogy mivel utazol. A levegőszennyezés fő okozója a közúti közlekedés. Sajnos főleg a nagyvárosokban az autók felelősek a legtöbb károsanyag kibocsátásért. Pláne a csúcsidőben, mikor haladni nem tudnak, és a megtett út ideje legalább a duplájára növekedik.
Ha teheted, válts autóról biciklire! Hosszútávon gazdaságosabb, és egészségesebb ez a közlekedési eszköz. És nem csak a pénztárcád, hanem az immunrendszered és a Föld is hálás lesz neked érte!
Akik ezért az ügyért nap, mint nap harcolnak, és ahol biztosan minden kérdésedre választ kapsz bicikli-témában, az a Magyar kerékpárosklub!

Tarts húsmentes napokat

Talán bele se gondoltál eddig, hogy a nagyüzemi állattartás és a feldolgozás milyen hatással van a Földünkre. Ezt több szempontból is lehet vizsgálni. Az állattenyésztés az üvegházhatású gázok 18%-ának kibocsájtásáért felel, egyrészt a szarvasmarhák emésztése során felszabaduló metán miatt. Másrészt pedig a takarmány előállítása és a feldolgozás során felszabaduló széndioxid és egyéb káros anyagok miatt. Kutatások bizonyítják, hogy a zöldségalapú táplálkozás többek között vízfelhasználás szempontjából – egy kilogramm marhahús előállításához több mint 15000 liter vízre van szükség – is környezetbarátabb. Továbbá a gabonák és zöldségek előállítása adott területen megtermelt tápérték és befektetett energia tápanyaggá alakításában is sokkal hatékonyabb, mint az állati eredetű termékeké!
Ha heti egy húsmentes napot tartasz, azzal naponta 1200 litert spórolsz és csökkented 1,5 kilogrammal a széndioxid kibocsátást.
Ha heti egy teljesen növényalapú napot tartasz, azzal naponta 3500 liter vizet spórolsz és 2 kilógrammal csökkented a széndioxid kibocsátást.
(forrás: EcoHero app)
De ha úgy érzed, nem tudsz elszakadni a hústól, abban az esetben azt javasoljuk, hogy a termékeket mindenképp hazai, felelős gazdaságból válaszd!
Akik a témát itthon képviselik, és meleg szívvel ajánljuk követésüket, ők Rimóczi Zsófi és a Vegán hegylakó!

környezetbarát
Spórolj a vízzel

Annak érdekében, hogy iható, tiszta víz folyjon a csapból, a víz rengeteg folyamaton megy keresztül. Hogyha feleslegesen folyatjuk a vizet mosogatás, fogmosás vagy fürdés közben – mindez kárba vész.
Sokszor bele se gondolunk, hogy egy folyóvizes mosogatás során hány liter vizet pazarolunk. Vagy abba, hogy egy kád fürdővízhez körülbelül 130-150 liter vizet engedünk, míg zuhanyzáshoz ennek körülbelül a felét használjuk el. Tegyél egy vödröt zuhanyzás közben a kádba, és engedd bele azt a mennyiségű vizet, ami még nem melegedik fel eléggé. Ez a mennyiség, meglepő, de akár több mint 10 liter víz is lehet. Viszont ha megmented, virágöntözéshez fel tudod használni! De jó vízspórolási technika például az is, ha a (kizárólag só és olajmentes!) vizet, amiben tészta főtt, később szintén felhasználod öntözéshez.
Hazánkban a GWP Magyarország Alapítvány dolgozik azon, hogy minél közelebb juttassa a felelős vízfogyasztást az emberekhez! Ismerjétek meg Neptunust, az ő gondozásukban készült képregényhőst, és történetét a vízzel!

Válj zöld anyukává

Régóta követjük Ökoanyu blogját, aki igazi iránymutató a zöld életmód felé anyukaként! Honlapján többek között találsz majd környezetbarát recepteket és ötleteket a vegyszermentes háztartáshoz is. Sokszor ő maga készíti a tisztítószereit, amik egytől egyig gyerekbarátok. Nem titkolja, hogy szívén viseli a Földet, és gyermekeit is így neveli. „Gyerekes” rovatában, sőt már megjelent könyveiben is ezekről számol be.

Környezetbarátnak lenni egyetemistaként

Vászonzsákoslány egyetemistaként zero waste életmódot folytat, és erről heti rendszerességgel vlogol Youtube csatornáján, lassan egy éve. Életszagú videói között találtok filmajánlót, házi készítésű testápolót, takarítószereket, vegán hétköznapok bemutatását, ezzel az életmóddal való spórolás alátámasztását és ezekhez hasonló témákat. De érdemes a Vászonzsákoslány Instagram oldalát is követni, Évi sokszor ott oszt meg kulisszatitkokat! 🙂

Útravalónak pedig azt a gondolatot szeretnénk megosztani veled, hogy az életünkben tett környezetbarát változások hosszútávon elképesztően jó hatással lesznek ránk is. Ezek a lépések megtanítanak minket türelmesnek lenni, illetve azzal, hogy körbejárunk adott témákat, segítenek levenni rólunk a szemellenzőt. Ne feledd, ha közelebb kerülsz a természethez, közelebb kerülsz magadhoz is!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek