fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor gyermekeink közösségbe kerülnek, barátokat szereznek, és rengeteg jó dolog történik velük. Sajnos azonban néha túlzásba esnek, és megbántják egymást. Bizonyára mindannyiunkkal történtek ilyen, és ehhez hasonló dolgok iskolás korunkban.

Ma már szerencsére nagyon könnyen hozzájuthatunk a filmek és sorozatok tárházához, melyek gyakran nem csak szórakoztatásra jók, hanem okulásra is. Sőt, némelyikük kifejezetten azért készült, hogy segítsen. Három ilyen sorozaton keresztül mutatom be nektek, miket élhetnek át olykor a tinik, és hogyan óvhatjuk meg őket.

13 reasons why (szinkronos változat: 13 okom volt)

Ez a sorozat a tinédzser öngyilkosságot járja körül. Hannah úgy döntött, véget vet az életének, de előtte felmondta kazettákra, mi volt az idevezető út, az a 13 ok, amiért ide jutott. Valójában ezek az indokok emberek, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy lelkileg kikészüljön. Ezeket a kazettákat aztán elküldte a rajtuk szereplő embereknek. Így jutunk el Clay-hez, akinek szemszögéből nézhetjük az eseményeket, ahogyan ő végighallgatja a felvételeket és kezd összeállni számára a kép, mi miért történt.

A 13 reasons why legalább annyira szól szülőknek, mint tiniknek. A fiataloknak azért, hogy átlássák, milyen következményekkel jár az, amit ők csupán tréfának tekintenek, vagy amivel saját jó hírüket próbálják menteni. Illetve a sorozat első sorban segítő szándékkal készült. A legelején elmondják, hogy ha hasonló élethelyzeteken mész át, kihez fordulhatsz, sőt a honlapjuk kifejezetten segítségnyújtásra készült.

tinédzser
Fotó: Beth Dubber/Netflix

A szülőknek pedig azért érdemes megnézni, hogy lássák, min mehetnek keresztül a gyerekek az iskolában. Hogy mennyire fontos megteremteni otthon azt a biztonságos légkört, amiben beszélhetnek a problémáikról a gyerekek. Ez nagyon nehéz, mert egy tinédzser tele van titkokkal. De ha nyitottak vagyunk a gondolataira, akkor megelőzhetünk sok-sok bajt. Például a sorozatban Hannah-ra az egyik fiú azt mondja, hogy csak ugyanannyi hülyeség történt vele, mint bármelyik másik diákkal.

Azt gondolom ez az egyik kulcsmondata az egésznek. Mert ezen siklik el, hogy csak legyintünk, hogy jajj mindez semmiség, csak gyerek csíny. Viszont ez lehet az a pont, mikor a tinédzser bezár, és többet nem mondja el mi bántja, mert azt érzi, úgy sem értik meg. Bármennyire is gyerekesnek gondoljuk a problémáikat, beszélgessünk velük, hallgassuk meg őket, hogy azt érezzék, igenis nagy dolog és fontos, ami velük történik. Mert ha időben észrevesszük ezeket, akkor időben segítséghez fordulhatunk, és megelőzhetjük a bajt.

A 13 okom volt nagyjából minden iskolán belüli terrorizálás típust felölel, ezért borzasztóan hasznos megnézni, sőt azt gondolom, az iskolákban kötelező lenne levetíteni. Szerethető karakterek játszák, izgalmas maga a történet, ezért bárkit leköthet, és ráadásul tanulságos is mind gyereknek, mind szülőnek, mind tanárnak.

Euphoria

Az Euphoria a 13 reasons why durvább verziója, ahol a drogproblémák vannak terítéken. Ez már egy egészen sötét helyszín, de sajnos biztos vagyok benne, hogy nem irreális néhol akár hazánkban is az, amiről szól. Szóba kerül itt a szexualitás, egymás kihasználása, és legfőképpen a droghasználat, és a függőség. Bemutatja a sorozat, hogyan éli meg egy tinédzser a hétköznapokat, mikor mentális betegséggel küzd, és miért menekül végül a drogokba. Megmutatja azt is, hogyan viselkedik egy függő, milyen mikor nem jut szerhez, és mit éreznek azok, akik mellette élnek. Ez a sorozat szintén hasznos mindkét félnek. Egyrészt annak, aki használó, hogy lássa, hova vezet ez az út, és mit tesz a környezetével mindeközben. Másrészt a szülő is okulhat belőle, hogy tudja, milyen jelekre kell figyelnie gyermekével kapcsolatban.

One day at a time

A netflixen futó komédia az első évad felétől lesz igazán érdekes, de teljes szívből ajánlom. Mert annak ellenére, hogy nagyon jókat nevettem rajta, sírtam is bőven. Pont ettől zseniális. Mert vicces, ugyanakkor belecsempész olyan elhanyagolhatatlan problémákat, minthogy milyen érzés egy idegen társadalomba külföldiként beilleszkedni.

tinédzser
Fotó: imdb

Ez most nagyon is aktuális téma. A sorozatban egy kubai család él Amerikában, már a nagymama fiatal kora óta, de még a mai napig érzik a megkülönböztetést. Leginkább a fiú gyerek életében van jelen ez a dolog, ő kap megjegyzéseket az iskolában a bőrszíne miatt.

Felhívják a figyelmet emellett a szexualitás helyén kezelésére is, mint például a munkahelyeken elhangzó szexista megjegyzések, vagy a katonaságban nőként helytálló Penelopét érő sérelmek. Kitérnek arra is, mennyire nehéz egy tini lánynak elmondania, hogy rájött, leszbikus. Milyen félelmet érez, hogy esetleg nem fogadják el majd a családjában, és mekkora csalódás számára az apja negatív reakciója. Ugyanakkor megmutatják hogyan érez ezzel kapcsolatban a szülő, aki támogatni szeretné gyermekét. Mind-mind olyan lelki harcok, amikbe talán sosem gondoltunk bele, de oly fontos, hogy lássuk ezeket, és kicsit elgondolkozzunk, milyen érzelmek kavaroghatnak a gyerekünkben, vagy éppen az édesanyánkban.

Ez szintén egy olyan sorozat, amiből nagyon sokat tanulhatunk az emberekről, mind felnőttekről, mind a tinédzserek problémáiról. Ha megnézzük, kicsit talán jobban átérezzük majd fájdalmaikat. Sok a veszekedés, a szenvedély a sorozatban, de a tanulság mindig az, hogy ha elkezdenek nyugodtan, az érzéseiket feltárva, a másikra nyitottan kommunikálni a felek, akkor megértésre lelnek, és együtt pedig megoldást találnak. Bizton állíthatom, hogy ez a kulcsa a jó gyerek-szülő kapcsolatnak, és ez az, amivel megelőzhető, vagy mielőbb orvosolható bármilyen probléma, ami felmerül gyerekünkben. Sőt, valójában minden kapcsolat alappillére az őszinte kommunikáció, hisz a legtöbb esetben ennek hiánya okozza a gondokat.

Ezek a sorozatok tehát azok, amikből érdemes tanulni. Tanulni a tinédzserekkel való kommunikációt, meglátni a jeleket, ha valami nem stimmel velük, és kiállni mellettük akkor is, ha felnőtt szinten nem tudjuk értelmezni azt, ami bennük zajlik. Hisz pont ez a lényeg. Azt szeretnék ha megértenénk, számukra talán egész más dolgok okoznak problémát, és ezeket ugyanannyira komolyan kell venni, mint a saját gondjainkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32