fbpx

Vállalkozni szeretnél? Van pár tippünk hozzá!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Régi álmod, hogy a magad ura legyél? Eleged van a beosztotti létből és, hogy mások szekerét hajtod? Adódhatna az egyszerű válasz: legyél vállalkozó! Azonban, ez nem ilyen egyszerű, és ahogy mindennek, ennek is megvannak az árnyoldalai. Már az elején van pár fontos lépés, amit muszáj tisztázni, mielőtt belevágsz, hiszen számos buktatója is lehet a dolognak. Ha viszont minden a számításaid szerint alakul, és végre azt csinálhatod, ami igazán érdekel, akkor az minden fáradozást megér.

  1. Szűkítsd a kört

Vállakozó, oké, de milyen? Mi érdekel? Mi az, amit szeretsz, amihez affinitásod és tudásod is van? Ne vágj bele valamibe, csak mert mindenki azt csinálja, vagy, mert sokan azt mondják, most az a tuti „biznisz”. Persze, fontos, hogy meghallgasd mások takácsait, főleg olyanét, aki már felépített egy vállalkozást, de ha valamit nem szívből csinálsz, az idővel úgyis kiütközik.

  1. Képezd magad

Ha megvan, mi a te utad, akkor ásd bele magad jobban a témába, tágítsd a látótered. Nézz körül az adott piacon, és az sem árt, ha valamilyen képzést is elvégzel a témában. A tudás hatalom, amit senki se vehet el tőled: ez talán közhely, de nagyon is igaz. A vállalkozói létben nem elég a felszínes tudás, itt bizony a legapróbb részletre is figyelned kell.

  1. Tudj meg többet a vállalkozói létről

A tudás elengedhetetlen, ha vállalkozásról van szó. Nézz utána pontosan milyen papírokra, engedélyekre van szükséged. Ne feledd, egy jó könyvelő életet menthet. Ne félj tanácsot kérni. Számolj utána az anyagiaknak: mennyibe fog ez kerülni. Készíts pénzügyi és üzleti tervet, hogy fel tudj készülni a legtöbb meglepetésre, semmiképp se ugorj bele meggondolatlanul. Számos olyan száraz teendő akad, mint a vállalkozói igazolvány kiváltása, kigondolni, hogy például KATA-t vagy milyen más adózási formát választasz majd. És még ezer apróság van, amire ha nem figyelünk, később megüthetjük a bokánkat, így mindenképp alaposan olvassunk utána a tudnivalóknak, vagy kérjünk konzultációt egy szakértőtől, könyvelőtől.

  1. És még több tanulás!

Ha minden papír a kezedbe van, kész a terv és már hivatalosan is egyéni vállalkozó vagy, még akkor sem állt itt meg a dolog. Ahhoz, hogy jó és sikeres vállalkozó legyél a szerencsén túl egy kicsivel több dolog is kell. Próbáld ezirányban is képezni magad: manapság már az internet is tele van jobbnál jobb oktató felületekkel, mint például a Udemy-t, ahol, ha tudsz angolul, csupán pár dollárért részt vehetsz hasznos online képzéseken. De tudom még ajánlani az Impact Hub Budapest-incorpora képzését is. A folyamatos önfejlesztés mostantól elengedhetetlen része lesz az életednek.

  1. Kapcsolati háló

Van, aki könnyedén szövi azt a bizonyos hálót és van, akinek ez nehezére esik. A vállalkozói léthez viszont szükséges, hogy jó kapcsolataink legyenek: értem ez alatt azt, hogy igyekezzünk akár ügyfélszerzés, akár üzleti kapcsolatok terén nyitott szemmel járni. Ha tehetjük, vegyünk részt workshopokon, de persze ott az internet is, ahol hirdethetünk és különböző szakmai fórumokon ismerkedhetünk. Ne legyenek ellenérzéseid, ez nem számító viselkedés, hiszen lehet te leszel nagy segítségére valakinek, akivel később bármilyen együttműködés létrejöhet. Ha pedig sok és visszajáró ügyfelet szeretnél, akkor muszáj kiépítened a klientúrádat, amihez bizony jó marketing és selfmarketing is szükséges. Nem kell túlzásba vinned persze, igyekezz mindig önmagadat adni, és csak azért nem kell valakivel kapcsolatot tartanod, mert az jót tesz az üzletnek. Hiszen minden vállalkozás csak addig jó és  hiteles, amíg te is szívből csinálod, és őszintén élvezed.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32