fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha még nem voltál Magyarország második legnagyobb tavánál, akkor azért, ha már voltál akkor pedig azért: egy biztos, ezt a helyet nem lehet megunni, és mindig akad valamilyen felfedezésre váró része. Mi most összeszedtünk nektek pár látványosságot, amelyet mindenképp érdemes megnézni, ha a Tisza-tó felé veszitek az irányt.

  1. Kétkeréken a Tisza-tó körül

A Balatonon túl is van ám élet! Még ha mi is nagyon szeretjük azt, meg kell hagyni, a Tisza-tavat körbebringázni is legalább olyan nagy élmény, mint a magyar tengert. Főleg kezdőknek ajánljuk, hiszen ez könnyebb terep. Laza tempóval is belefér  a rengeteg látnivaló, és számos szuper és ingyenes strandon is megtudunk állni megmártózni, mint például a sarudi, dinnyésháti vagy éppen a tiszafüredi. A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut keresztül: elképesztő az egész tó aurája, a természet közelsége, ráadásul családok is könnyedén teljesíthetik a távot, nem kell hozzá triatlonistának lenni.

  1. Az elsüllyedt falu

Szeretitek a rejtélyeket? Akkor Tiszahalász, az egykori Árpád-kori kis falú története biztos érdekes lesz számotokra. Az 1876-ban kiöntött Tiszta 23 másik településsel együtt pusztította el ezt a kis települést. Az itt élő emberek szerencsére megmenekültek, a falu viszont megsemmisült, a maga 800 éves történelmével. Azonban egy kalandos túra keretein belül, felfedezhetjük a kis település maradványait, és közben a természetben is gyönyörködhetünk. Utunk, akárcsak a mesében, Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, egy csodás tündérrózsa mezőn keresztül. Egy kilátóról pedig az egész virágzó egykori falu megmaradt romjaira láthatunk rá.

  1. Erdőteleki Arborétum

Az itt található gyűjtemény közel 700 különböző növényfajt sorakoztat fel, köztük igazi ritkaságokat is. Már a bejáratnál megbizonyosodhatunk róla, hogy jó helyre érkeztünk: hatalmas termetű krími hársfa, észak-amerikai vörös tölgy és vadgesztenye fogadja a látogatót. Ne hagyjátok ki a lassan növő tiszafákat sem, amelyeknek termése nem piros, hanem sárga. Ha pedig a legekről van szó, akkor itt találhatjuk az ország legnagyobb kúszóbokrát is, a 90 m-re elnyúló kúszó borókát. Egy szó, mint száz, itt igazi természeti csodákat láthatunk, és a gyerekeket is érdemes elhozni ide, itt biztos még érdekesebb lesz a környezet és biológia óra kiegészítése.

tisza-tavat
Kiskörei vízerőmű
  1. Kiskörei Hallépcső

Erre a helyre fokozottan igaz: a nyugalom szigete, amely még ökológiai szempontból is igen fontos. Szerepe nem merül ki abban, hogy látványosság; annak idején azért hozták létre, hogy biztosítsák a kapcsolatot a Tiszta-tó és a Tisza között.  Ez egy másfél kilométer hosszú csatorna, ami 37 lépcsőből és zsilipből áll. Itt aztán csak mi és a természet vagyunk, a csobogó víz hangja pedig közismerten segíti a relaxációt, úgyhogy ha szeretnéd kisimítani az idegeidet, akkor ez egy szuper hely erre.

tisza-tavat
Poroszlói Ökocentrum
  1. Poroszlói Ökocentrum

Ez az egyik olyan pontja a listának, amit semmiképp sem szabad kihagyni. Ha eddig eszedbe se jutott, hogy mennyi csoda rejlik ebben a pici országban, akkor itt jócskán le fog esni az állad. Már az épület maga hasonlít egy templomra, megadva ezzel az alaphangulatot. Itt találjuk Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, amelyben felfedezhetjük a Tiszta-tó és a Tisza szinte összes halfaját. De van itt bizony vidraetetés is, és a 7 méter magas kilátóból az egész Poroszlói-medencét beláthatod. A gyerekek, és valljuk be a felnőttek nagy örömére simogathatunk és láthatunk dámszarvast, de akad itt pelikán, rackajuh, de még aranysakál is. Ha testközelből akarjuk megismerni a tavat, akkor az ökocentrum kikötőjéből induló vízitúra kötelező program.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32