fbpx

Miért és hogyan érdemes vezetni a havi kiadásainkat?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nemrég egy felosztási technikáról írtunk nektek, aminek célja, hogy hogyan gazdálkodj egy havi fizetéseddel. De emellett még számos lehetőségünk van arra, hogy hónap végén ne nullára vagy esetleg mínuszban jöjjünk ki. Ehhez viszont egy kicsit több időre és kiadásaink megfigyelésére van szükség. Most bemutatunk nektek egy hasznos módszert.

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy a régebbi technikához vagy a frissebhez nyúl: kockás füzethez vagy pénzügyi applikációkhoz. De bármelyik is legyen, a lényeg ugyanaz: a kiadásokat forintra pontosan vezetni kell, mégpedig kategorizálva. Különítsd el a havi rendszerességű kötelezettségeidet, ami a lakbér, rezsi, esetleg hitel, telefonszámla, internetszámla, edzőbérlet stb., majd szeparálj el egy általad ítélt összeget a szabadidőre is, amibe beletartozik a nyaralás és bármilyen tevékenység, ami szórakozással telik. Emellett érdemes lehet elkülöníteni olyan összeget, ami a megspórolni kívánt pénzed. Illetve én személy szerint fenntartanék egy kategóriát arra, amit ajándékokra költök (szülinapok, névnapok, karácsony), és egy olyan részt is, aminek a keretein belül magamra költök. Célszerű lehet még vezetni az ételek és italok összegeit is, és az is segítség, ha a váratlan kiadásokra is teszünk félre minden hónapban.

Ezután következik a monitorozás. Azok, akik azt gondolják, hogy pénzügyeik követése nélkül tisztában vannak a havi kiadásaikkal, őket el kell szomorítanom, mert sajnos tévednek. Én is úgy álltam ehhez a témához, hogy semmi szükség figyelmet fordítani rá. Aztán persze nem értettem, miért nem marad az általam elvárt összeg hónap végén a bankszámlámon. Majd mikor elkezdtem jegyezni a kiadásaimat, és pár héttel rá visszanéztem a költéseimet, fogtam a fejem, hogy milyen felesleges dolgokra, mennyi pénzt dobtam ki az ablakon. Szóval a lényeg, hogy ennek a technikának köszönhetően idővel kirajzolódik, hogy mire költünk a legtöbbet és a legkevesebbet, és a jegyzeteinknek vagy a telefonos applikációnak hála tudunk hosszútávon tervezni, és meghúzni a határt vagy épp enyhíteni bizonyos kategóriákkal szemben.

kiadás

Ami a gyakorlati részét illeti, én az elején füzetbe vezettem, de hamar kaotikussá váltak a papírlapok. Ezért elkezdtem utánanézni az applikációknak, melyeknek nagy része ugyanazon az elven alapul: lehetőséget ad, hogy kategorizáld a költségeket, bevezetheted a bevételeidet, célokat adhatsz meg a megtakarított összegekhez, és nagyon klassz kis riportokat tölthetsz le, napi, heti, havi, éves időintervallumokban. Egy ismerősöm a Money Pro-ra esküszik, én egyébként a Koin-t használom.

Végső gondolatként pedig tudom, hogy macerának vagy nyűgnek tűnhet a sok kiadás jegyzése, és a hónap végi riportok elemzései, viszont abban biztos lehetsz, hogy ez tényleg egy olyan időtöltés, ami hosszútávon kamatozni fog, és sokkal könnyebben eléred vele a pénzügyeken alapuló céljaidat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32