fbpx

Interjú az Ecopunk fesztivál alapítójával, Kozma Gergellyel

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Idén nyáron sajnos kevés fesztivál állíthatja magáról, hogy megtartja a már beharangozott programjait. Viszont az Ecopunk fesztivál szerencsére azok közé tartozik, akik a korlátozás ellenére, augusztus 27. és 30. között megrendezik az eseményt, ami itthon az egyetlen többnapos, országos klímavédelmi fesztivál! Hogyha szeretnél egy gyönyörű helyen te is részese lenni egy igazán motiváló közegnek, akikkel együtt a környezetünk védelemét képviseled, akkor az Ecopunk fesztivált semmiképp se hagyd ki!

Az egyik alapítóval, Kozma Gergellyel készített interjúnk során megtudhattuk, hogy ez a 4 nap egy igazi zöld-eszmecsere! Itt képbe kerülhetsz az aktualitásokkal, és nem csak a környezetvédelmi problémák, hanem azoknak a megoldásaik is helyet kapnak a beszélgetések során, méghozzá idén olyan hiteles zöld képviselőktől, mint a Vászonzsákoslány, a Ne pazarolj tulajdonosai, Lush, Helsinki Bizottság, Fridays for Future szervezetek tagjai, és még sorolhatnám… A többiről pedig meséljen Gergő!

Hogy érint titeket az 500 fős korlátozás?

Szerencsére készültünk rá, hogy csak 500 főt fogunk befogadni, de igyekszünk, hogy online is elérhetőek legyenek az előadások. Ez még jelenleg szervezés alatt van, és sajnos elképzelhető az is, hogy nem sikerül a megvalósítása. De azt is el tudom képzelni, hogy esetleg készülnek videófelvételek, amiket a későbbiekben publikálunk.

De a kérdésre visszacsatolva, mi kis fesztivál vagyunk, a mi struktúránk nem is igazán alkalmas nagy méretekhez. Napközben három színpadon tartunk beszélgetéseket, előadásokat, vitákat, amiket este koncertek követnek. 

Kik és milyen motivációval dolgoztok a fesztivál mögött?

Az Ecopunk egyébként egy alapítvány, ahol hatan tevékenykedünk. Mindannyiunknak van civil állása, ami mellett szervezzük a fesztivált. Az teljesen változó, hogy ki mikor segít be, hozzánk időnként csatlakoznak barátok, családtagok, önkéntesek, ismerősök. Évközben kis létszámmal dolgozunk a háttérben, viszont a 4 napra azért toborzunk egy kisebb csapatot, akik szintén hozzánk közelálló személyekből állnak.

A motivációja mindannyiunknak közös, sőt, öten rendezvényesek vagyunk, és velünk dolgozik még Budapest legjobb art direktora. Úgy gondoltuk, hogy nekünk is ki kéne venni a részünket a klímaváltozás elleni küzdelemből, és a tapasztalatainkat tekintve úgy döntöttünk, egy rendezvényt szervezünk!

ecopunk fesztivál
Fotó: Kozma Gergő
Terényről mit kell tudni, hogyhogy ezt választottátok az Ecopunk fesztivál helyszínnek?

Nógrád megye szerintem a civilizáció határa. Még benne vagy, de azért már jár kompromisszumokkal, viszont maga a hely és a környezet mindenért kárpótol. Egyébként én itt lakom, nagyon szeretem, és a település lehetőségei pont adottak egy fesztiválhoz. Van egy iszonyú menő színpad, egy építészeti remekmű, erdő veszi körül. Tőle nem messze pedig van egy fennsík, azt kempingként használjuk a fesztivál idején. Onnan gyönyörű a panoráma! Igazi cserháti táj, nagyon szép szerintem.

De az is közrejátszott, hogy szerettünk volna egy országos fesztivált létrehozni, aminek a helyszíne nem a főváros, és ahova az ország minden részéről ellehet jönni: bérelsz egy szállást, felvered a sátrat és négy napon át csobbansz ezekben a témákban, este meg zene és tánc! Egyébként annak érdekében, hogy motiváljuk a helyieket, a terényi lakosoknak például ingyenes a fesztivál.

Ha csak egy dolgot emelhetnél ki, mi a legfőbb motivációja, célja az Ecopunk fesztiválnak?

Ha csak egyet lehet kiemelni, akkor mindenképp az, hogy ilyen eddig még nem volt!

De azért millió más motiváció van mögötte, és mind a hatunknak különböző. Nekem például meghatározó, hogy a gyerekeim számára megmutassam a fenntarthatóság, környezetvédelem fontosságát, előnyeit. Számomra ez a motiváció, hogy a fiatalok képzeletét megragadjuk, és ne csak legyintsenek, hogy „oké, persze, boomer!”. Éppen ezért egyébként a 26 év alattiaknak is biztosítunk ingyen bérleteket.

Illetve én nagyon szeretem a fesztiválműfajt: szerintem egy négy napos szabadtéri fesztivál alkalmas arra, hogy a keretein belül infókat, praktikákat osszunk meg egymással, és hogy olyan embereket lehessen megszólaltatni, akiket máshol nem.

Az is motiváció még, hogy minden beszélgetésnek a fókusza a környezetvédelem, és hogy a kitelepülők is ehhez csatlakoznak: nincsenek felesleges árusok. Sőt, reklámokat se engedünk be, nincsenek molinók. Szóval ilyen szemszögből más, mint általában egy fesztivál. Ez egy valóban zöld fesztivál. De hagyományos fesztivál abban az értelemben, hogy ne egy ízig-vérig környezetvédelmi tábort képzelj el, amit én régen úgy vizualizáltam, hogy a környezetvédők szúnyogokat pároztatnak. (nevet)

Reklámmentesek vagytok, ez nagyon értékelendő példa! Ezen kívül még milyen etikus, környezetvédelmi lépéseitek vannak? Ezeket hogy fogadja a közönség?

Az Ecopunk fesztivál ma a Föld nevű bolygón elérhető fenntartható megoldások egyvelege, egy zöld csomag!

Sok a lehetőség, és ez egy jó út, amin haladunk, de számunkra is mindig vannak újdonságok, amiket folyamatosan figyelünk és igyekszünk beépíteni. De vannak tavalyról visszatérő jól bevált dolgok is. Én külföldön több helyen jártam már fesztivált, rendezvényeket, kiállításokat építeni, ezek a tapasztalatok mind sokat segítenek.

Tavaly még nem volt repoharunk, mert nem szerettünk volna legyártatni a magunkét. Szerintem ennek az lenne a lényege, hogy van egy szett, és azt használjuk mindannyian. Tavaly sok kört futottam emiatt, hogy más fesztivál poharait elkérjük, de sajnos nem sikerült. Idén viszont a Zöldövezet Társulás felajánlotta nekünk a betétdíjas repoharait!

Előző évben komposztálható papírpohár és papírtányér volt. De természetesen mindenki használhatja a saját eszközeit. Ha nem lenne muszáj, mi örökre elfelejtenénk ezeket az egyszer használatos dolgokat, és kérnénk, hogy mindenki hozza magával a poharat, tányért, evőeszközt, kulacsot, stb. De egyelőre megelégszünk ezzel is.

Csináltunk fesztiválkarszalagokat újrahasznosított ruhaként már nem funkcionált farmeranyagból! Erre pedig környezetbarát festékkel szitázzuk az Ecopunk logót, ami karkötőként is tök jól néz ki. De ha valaki a fesztivál után le is veszi, akkor az legalább nem műanyag vagy nem veszélyes hulladék. Illetve a tavalyról megmaradt karszalagokat idén újra felhasználjuk!

Ezen kívül faültetést is támogatunk a karbonlábnyomunk csökkentésére. Jegyvásárláskor tudsz szavazni, hogy te melyik ezzel kapcsolatos belföldi vagy külföldi projektet szeretnéd támogatni!

Idén lesz egy szakértőnk is, aki a fesztivál után kiszámolja, hogy hozzávetőlegesen mekkora volt az esemény karbonlábnyoma. Tavaly ezt számítógépes szoftverek segítségével oldottuk meg.

Továbbá igyekszünk még elkerülni sok mindent, ami felesleges. Például a zenekarok a szervezéskor leszoktak adni egy listát, amin mindig szerepel műanyagpalackos félliteres ásványvíz. Ez a koncertjükhöz kell, hogy a kupakot rá tudják csavarni, nehogy ráboruljon a víz a technikára. Nekik szereztünk visszaváltható üvegesásványvizet. Aztán ahogy már említettem, a reklámmentesség miatt nincsenek molinók, szórólapok, reklámanyagok. A színpaddíszlet bontott hulladékfából épült tavaly is, és idén is abból készül majd, és erre környezetbarát festékkel festünk. Személy szerint nekem ez a kedvenc környezetbarát lépésem! Mert egy fesztivál díszletével rengeteg felesleges hulladékot képzünk, mellé meg jön az, amit a fesztiválozók elhasználnak. Szerencsére nálunk ez nem jelentős. Tavaly a kukáinkban alig volt szemét! Persze ezt köszönhetjük a tudatos közönségünknek is.

Egyébként szelektív szemetesládáink is vannak, és komposztáljuk azokat hulladékokat, amiket lehet. Ezt előző évben többen félreértették. Nem vagyunk zero-waste fesztivál, hiszen mi fesztiválként annyira tudunk hulladékmentesek lenni, amennyire a közönségünk is az. Viszont mi nem a szuperzöldeket szeretnénk csak megszólítani, hanem azokat is, akik még nem azok! Tavaly voltak olyan látogatóink, akik addig nem ismerték Bea Johnsont vagy nem mondott nekik semmit az, hogy zero waste életmód. De a végére ők is megbarátkoztak ezekkel a lépésekkel.

Itt nem diktál senki semmit, úgy jössz ide, ahol éppen tartasz, meghallgatod az előadásokat, ami téged érdekel. Mindenki saját maga felel az ökológiai lábnyomáért, ez viszont egy lehetőség arra, hogy csökkentse is! Viszont az biztos, hogy innen nem mész el úgy, hogy valami ne ragadjon rád, amit ne tudnál tenni a hétköznapjaidban a fenntarthatóságot illetően!

De ami számomra még nagyon hatásos, az az, hogy a büfében az ebédünkért az előadókkal együtt állunk sorba. Tök normális, hogy előtted a Talpalatnyi történetek Dórija vagy a hulladékmentes Kump Edina a saját kis dobozával vár. És ezek számítanak. Hogy a szemed előtt zajlik a környezetvédelem és az, akit szeretsz és követsz, őt látod a közvetlen környezetedben. Van egy telekocsi csoportunk Facebook-on, és sok előadó felajánlotta az autójában a helyét. Tavaly volt, aki a WWF nagyragadozó szakértőjével utazott le!

ecopunk fesztivál
Fotó: Kozma Gergő
Neked személy szerint melyik volt a kedvenc programod tavaly, és melyik lesz az idén?

Tavaly határozottan a nagyragadozós kerekasztalbeszélgetés. Idén pedig szerintem a greenwashing témakörű. Ez onnan indult, hogy a legnagyobb reklámköltők a legnagyobb szennyezők, de a civil életet itthon mégiscsak a szponzoráció tartja fent. Sajnos nincs más lehetőség az életben maradáshoz, csak az, hogy elfogadják a támogatók pénzét. Ebből eredt a gondolat, hogy tök jó lenne kitenni ezt a témát az asztalra és beszélni arról, hogy ez a jelenség nem biztos, hogy jól van így: mert egy nagyvállalatnak könnyű egy civil szervezetet meglocsolni egy kis pénzzel, mint változtatni a gyártástechnológián, a logisztikán vagy az alapanyagon. Viszont egy ilyen lépés után ő megkapja a zöld pecsétjét, de igazából nem változtat azon, amin kéne. Aztán ebben a gondolatmenetben a szervezés alatt kilyukadtunk oda, hogy vajon egy telefongyártó cég mikor mondja azt, hogy vásárolj kevesebb telefont? De elsőre nem tudjuk idehívni a pro és kontra szereplőket, hanem azt tudjuk tenni, hogy kinyitjuk ezt a beszélgetést szakértőkkel, környezetvédelem és kommunikációs oldalról, hogy szerintük hol, miben és hogyan lehetne változtatni.

Tavaly még egyébként nagyon jó volt a média szerepe a fenntarthatóságban beszélgetés is, aminek az volt a fókusza, hogy elég emberhez eljut-e ez a probléma és vele együtt a megoldások?

De a legjobb az egyébként, hogy a közönség nagyon aktív, sokat kérdeznek, így nem tudni, hova futnak majd ki a beszélgetések.

Mesélsz egy kicsit a jövőbeli tervekről?

Idei újdonság például, hogy egy külön színpadot, és nem csak néhány programot kap a hulladékmentesség, ami a Zérózó névre hallgat. Ezt a szlenget tavaly a Fridays For Future lányoktól hallottuk, hogy aki hulladékmentes életmódot folytat, ő zérózik. (nevet.)

Hosszútávú célunk pedig, hogy évről évre sok új előadót hívni, új gondolatokat megszólaltatni! Szeretnénk, hogy az Ecopunk fesztivál helyet adjon külföldi jó megoldásoknak is, tavaly Bea Johnson volt a meghívottunk. Minden évben tervezzük, hogy külföldi előadó is felszólaljon, de ez idén sajnos nem tud megvalósulni. Viszont a klímaváltozás a Föld bolygó minden pontját érinti, és mindenhol dolgoznak a megoldásokon, ezeket szeretnénk mind behozni és megmutatni!

Azt is fontosnak tartjuk, hogy vitáknak több teret adjunk. Hiszen van egy csomó kérdés, nincs még minden meccs lejátszva, a közönség is tele van bizonytalansággal.

Illetve szeretnénk idővel bővülni, és ha már azt látjuk, hogy túl sok a közönség, akkor azt se tekintjük akadálynak, akkor két fesztivált szervezünk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek