fbpx

Hulladékmentes menstruáció a Földért és az egészségedért

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy nő élete során átlagosan 3000 napot – ami átszámolva 8,2 év – menstruál, ami során több tízezer betétet vagy tampont használ. Ezek mind egyszerhasználatos termékek, nem tudjuk újrahasznosítani őket, így jó esetben a szeméttelepeken végzik. Viszont mind a betét, mind a tampon 90%-ban műanyagból áll, nem beszélve a csomagolóanyagokról, amik ugye minden egyes darabot befedik. Egy csomag betét így körülbelül annyi műanyagot tartalmaz, mint 4 műanyagzacskó.

De nem csak a környezetre nézve káros ez a rengeteg mesterséges összetevő. A hagyományos tamponok és betétek pamutból, műselyemből és szintetikus anyagból készülnek. A műselyem dioxint tartalmaz – ez egyébként a gyártási folyamat mellékterméke – ez pedig gyengíti az immunrendszert és akár a termékenységet, de párhuzamosságba került már a rák kialakulásával is. Bár gyönyörű fehér minden frissen kicsomagolt betét és tampon, ne gondoljuk, hogy a gyapotmezőn szedett pamut is így néz ki? Ahhoz, hogy elérjék ezt a színt, klórral vagy ehhez hasonló vegyszerekkel fehérítik. Ezen kívül pedig ezek az eldobható termékek rendszerint tele vannak nem természetes szagtalanítókkal, illatanyagokkal.

A tampon a nedvszívó képessége miatt a menstruáció során nem csak a vért szívja fel, hanem még a hüvelyben található jótékony baktériumokat is, amik egészségesen tartják a hüvelyflórát. A változó pH-érték pedig növelheti a fertőzések és a gombás betegségek kockázatát.

Egy betét pedig akármennyire vékony, a rétegei korlátozzák a levegő szabad áramlását, emiatt nedvesen és magasabb hőmérsékleten tartja az intim zónát, elősegítve ezzel baktériumok, gombák szaporodását. 

Viszont az utóbbi években ezeket a környezetre és egészségre ártalmas tulajdonságokat sikerült felismerniük mind a fogyasztóknak, mind a cégeknek, ezért már rengeteg alternatíva között válogathatunk megoldásként!

Mosható betét

Egy mosható betétet akár 5-10 évig is használhatsz, az anyagának köszönhetően pedig nem dörzsöl. Ráadásul légáteresztő és sokkal nagyobb a nedvszívó képessége, mint az eldobhatóknak. Biztos lehetsz benne, hogy ezek a termékek nem érintkeztek vegyszerekkel sem! Használatukról, mosásukról pedig az adott márka honlapján tudsz tájékozódni, de egyébként végtelenül egyszerű: én használat után egyből ki szoktam mosni, majd a következő adag mosáshoz a mosógépbe is betettem, kizárólag öblítő nélkül!

A mosható betéteket a csomagolásmentes boltokban (Ligeti Csomagolásmentes Bolt és Ne pazarolj) vagy a Zöldboltban találod meg, de már számos baba-mama bolt is árul belőlük. Ezen kívül rendelhetünk még webshopokból is. Én Gagnes mosható betéteit használtam, illetve Emilla intimbetéteiről hallottam nagyon jókat!

Menstruációs bugyi

Itthon a This is Redy és a Hip Hip Underwear magyar menstruációs bugyik közül válaszhatsz. Ezek a bugyik 1,5-2,5 normál tamponnyi mennyiségű vért tudnak magukba zárni átázás és szagok nélkül. Jöhetnek erős vagy gyenge napok, reggelek vagy éjjelek, a menstruációs bugyi hű társad lesz! Én egyelőre a nyári fazonokat próbáltam, azt is intimkehellyel kiegészítve, ami a This is Redy legújabb terméke. A nyári darabok kényelmesek, légáteresztőek és egyáltalán nem melegek!

menstruáció
Intimkehely

A kehelyből rengetegféle, márka, színű van, és kell idő, amíg kikísérletezed, hogy számodra melyik a megfelelő. Ehhez van sok információs anyag az egyébként kelyhet áruló oldalakon is. Viszont ami mellette szól, hogy egy darabot szintén évekig használhatsz, és például utazáskor nem kell több doboz tampont magaddal cipelni. És mivel 100%-ban orvosi szilikonból készült, attól sem kell tartanod, hogy milyen vegyszerek kerülnek általa a szervezetedbe. A tisztítása könnyű és a tamponnal ellentétben a kehely nem szívja magába a jótékony baktériumokat. A felhelyezés és kivétel az elején okozhat nehézséget egy-két alkalommal, de nagyon hamar össze lehet szokni vele! Egyébként átlagosan 8-12 óráig tudod hordani, és az én eddigi tapasztalataim alapján, az erős napokon is elég legalább 6 óránként üríteni.

Ahogy én csinálom

Szerintem pont úgy, ahogy vannak lányok, akiknek a barna szemű fiúk tetszenek, és vannak, akiknek a zöld szeműek, pont ugyanígy vannak a betétes és a tamponos lányok is. Vagy legalábbis én személy szerint sose szerettem a betétet, ezért is esett a választásom az intimkehelyre. Én a Müller egyik márkáját használom, már lassan 2 éve. Nekem az első pár alkalom után már könnyű volt a kehely felhelyezése, és ugyanúgy ahogy a tamponnál, ezt se éreztem kényelmetlennek. Sőt, nem is éreztem. Jógáztam és futottam is már vele, abszolút megállja a helyét. De éjszaka a viselete nem ajánlott, én ekkor használok éjszakai mosható betétet.

Viszont, amit fontos tudni a kehelyről, hogy két esetben szivároghat. Az egyik, ha nem megfelelő méretűt választunk, a másik pedig az a szituáció, amikor már javában tart a periódusunk és felhelyezzük a kelyhet, amikor is a hüvelyünk faláról nem a kehelybe fog folyni a vér, hanem sajnos a bugyinkra. Ez nem nagy mennyiség, úgyhogy én eleinte tisztaságibetét méretű mosható betéttel használtam, de őszinte leszek, az nyáron halál. Ezért a meleg hónapokban sajnos ráfanyalodtam az egyszer használatos tisztasági betétekre, de igyekeztem azokból is a naturálisakat választani.

De a This is Redy legújabb termékei, a nyári fazonú menstruációs bugyik pont tökéletesen passzolnak a kelyhemhez, úgyhogy már két hónapja hivatalosan zero waste menstruáló nő vagyok!

Egyébként teljesen rendben van az is, ha elsőre nem tudsz megbarátkozni a többszörhasználatos menstruációs eszközökkel. Meg tudom érteni, ha például a vér látványától irtózol. Ezért, ha lassabb tempóra van szükséged, azt ajánlom, hogy első lépésként az egyszerhasználatos betétet és tampont váltsd le környezetbarát, bio minősítésű termékekre. Ezeket megtalálod a legtöbb drogériában, és a BIO boltokban. Lehet, hogy az árukra picit felszisszensz majd, de hidd el, hogy megéri váltani az egészségünk érdekében!

Végezetül pedig essen szó azokról, akik sajnos még a legolcsóbb egyszerhasználatos intim eszközöket sem engedhetik meg maguknak. Az EU-n belül 10-ből 2 nő szenved ettől a helyzettől. Ők a menstruációjuk miatt ezeken a napokon nem tudnak iskolába vagy dolgozni menni. Egy éve az Abcúgon készült erről egy cikk, amiben említve vannak azok az aktivitások, szervezetek is, akik által segíteni tudsz a menstruáció szegénységben szenvedőknek!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek