fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már egyre több lehetőségünk van arra, hogy a környezetbarát életmód felé vezető utat válasszuk, de mi van akkor, ha az ember gyerek, és nem ő dönt a családban a vásárlásról, pénzügyekről, hanem a szülők? Pedig gyerekként nem feltétlenül kell Greta Thunbergnek lenni ahhoz, hogy apró lépéseket bevezessünk a háztartásba, még akkor is, ha a szülők jelenleg egyáltalán nem hajlandóak tenni a környezetvédelemért.

Szemét szelektálása

Az első lépések közé tartozik a szemét szelektálása, lehetőséget adva így az újrahasznosításra. Ehhez nem kell mást tenned, csak a kommunális szemetesláda mellé tenned másik kettőt, egyet, amibe a papírt gyűjtöd, illetve még egyet, amibe a műanyagot. Az újrahasznosítható műanyag termékeken jobb esetben jelölve vannak, hogy a szelektív kukába kerülhetnek, de érdemes előtte böngészned a Humusz Szövetség kisokosát, illetve a kuka mellé felragasztanod, hogy melyik jelzésűek kerülhetnek bele, hogy senki ne tévessze el! Az újrahasznosítható műanyagok jelzésén 1, 2, 4 és 5 szám szerepel.

gyerek

A papírhulladék kapcsán, ami élelmiszerrel szennyezett, olajos, zsíros vagy koszos, azt semmiképp se dobd a szelektívbe! Ez a fajta papír nem hasznosítható újra. Ide jöhet az újság, könyv, tiszta csomagolópapír, összehajtott papír- és kartonpapír dobozok, füzetek, hullámpapírok, irodai papírhulladék, telefonkönyvek, szórólapok, reklámkiadványok. Budapesten ide gyűjtjük az italos (pl. a tejes és gyümölcsleves) kartondobozokat is. A műanyag kiöntő részt nem kell eltávolítani róluk, elég, ha csak a kupakot dobjuk a műanyagok közé!

Hogyha pedig kertes házban éltek, komposztáljatok! Gyűjtsétek a konyhai hulladékot külön, és adjátok vissza a még benne található tápanyagokat a természetnek.

Kulacs

Iskolásként minden nap vittem a szörpöt vagy a teát suliba, és akkoriban nem kulaccsal, hanem egy petpalackkal húztam ki hetekig, amíg az meg nem adta magát. Ez is egy módja az egyszerhasználatos műanyag tudatos használatának, de amióta köztudott, hogy a Csendes-óceánban 2050-re több műanyag lesz, mint élőlény, vagy az, hogy a Dunában és a Tiszában már megjelentek a mikroműanyagok, jobb, ha kerüljük a rövid életű, egyszer használatos termékeket. Akár Decathlon-ban vagy egyéb iskolaszereket áruló helyeken, sőt nagyobb szupermarketekben is már mind vásárolhatunk kulacsot, ezáltal is kevesebb szemetet termelve!

gyerek
Csomagoló és tárolódobozok

Az italok mellett jó, ha más dolgok csomagolására is odafigyelünk. Ilyen például a tízórai csomagolása. Már műanyagzacskók, alufólia vagy szalvéta helyett számos környezetbarát és többször használatos alternatívát megtalálunk akár boltokban, akár online webshopokon. Ilyen például a Cibi újraszalvétája, a Kivi uzsonnás táskája, de teljesen tökéletes megoldás lehet, egy szendvicstartó doboz is, ami a legtöbb szupermarketben szintén megtalálható.

Piacozás

Ha te is részt szoktál venni a bevásárlásban, kérd meg a szüleidet, hogy néhány alkalommal látogassatok el piacra! Vásároljatok szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, és bizonyítsd be a szüleidnek, hogy az ott található termékek sokkal jobb minőségűek! Ráadásul sok esetben olcsóbbak is. Ez nem utolsó sorban arra is jó megoldás lesz, hogy csökkentsétek az asztalra kerülő ételek ökológiai lábnyomát. Hiszen a hazai ételek nem több ezer kilométeren át, akár repülővel érkeztek, hanem a környék gazdái termelték azokat nekünk.

gyerek

Vigyetek magatokkal vászontáskát is, hogy ne kelljen műanyagzacskót használnotok. De már az is nagy lépés, ha a minden családban gyűjtögetett zacskókból visztek magatokkal, hogy legalább abból ne kelljen még egyet vásárolni!

Karácsonyi, szülinapi ajándékozás

Hány karácsony vagy születésnapod telt el úgy, hogy olyan ajándékot kaptál, ami felesleges? A környezetbarát életmód egyik alapelve, hogy csak azt birtokoljuk, amire igazán szükségünk van. Ezért érdemes a szülőkkel, rokonokkal előre megbeszélni, hogy mire lehet szükséged ünnepekkor, hogy ne egy újabb matchboxot vagy babát kapj, amikor éppen kinőttél minden ruhádat.

Önkénteskedés

Kérdezz körbe az iskolában vagy nézz szét a környékeden lévő környezetbarát vagy civil szervezeteknél, és ha van lehetőséged, időd és energiád, önkénteskedj náluk! Ez hosszútávon segíteni fog akár abban is, hogy eldöntsd, hol tanulj tovább. De ezzel mindenképp tágítod majd az ismereteidet, és új kapcsolatokra tehetsz szert!

gyerek

Ha pedig nincs ilyen lehetőség a közeledben, kérdezd meg a barátaidat, kinek lenne veled együtt kedve egy kis szemétszedéshez? Hívjatok felnőtteket is, hogy ők is kedvet kapjanak a környezetvédelemhez!

Beszélgess a szüleiddel

Nem utolsó sorban pedig, ha a szüleid kevésbé nyitottak a téma iránt, beszélgess velük. Legyél megértő és türelmes, ahogyan ők is veled. Támaszd alá a mondanivalóidat akár az iskolában tanultakkal vagy különböző dokumentumfilmekkel. Ajánljuk a Down to Earth with Zac Efron netflixes sorozatot, melynek keretein belül a stáb több országon keresztül bemutatja az éppen aktuális technikai fejlesztéseket, de érthetően elmagyarázzák azt is, miért van minderre szükség és te hogyan tudsz tenni azért, hogy ne fokozd a globális felmelegedést.

Emellett érdemes lehet megmutatni a szüleidnek, mennyire költséghatékonyak tudnak lenni bizonyos környezetbarát alternatívák. Ilyen a használtruhavásárlás, a környezetbarát tisztítószerekkel való takarítás, és a piacozás! Többek között Ökoanyu blogja jó alap lehet ehhez bizonyítékként.

Neked vannak bevált megoldásaid? Oszd meg velünk kommentben!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek