fbpx

Legromantikusabb városok Magyarországon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szeretnétek elbújni a világ elől? Kipróbálnátok valami újat? Egy közös pihenés jöhet? Magyarország hemzseg a romantikusabbnál romantikusabb helyektől legyen az kietlen, nyüzsgő vagy természetközeli. Összegyűjtöttem 5, a szívemhez közel álló várost, ahol biztos, hogy minden gond nélkül lehet romantikázni, és elmerülni a másikban. A lehetőségek adottak, a többi csak rajtatok múlik.

Szentendre

Ez a város Budapesttől nem messze található, mégis mintha egy másik világ lenne. Kanyargós utcái, macskaköves sikátorai egy olasz kisváros képét mutatják, de semmiképp sem szeretném máshoz hasonlítani, hiszen annyira egyedi. Minden évszakban más és más arcát mutatja: télen kissé kihalt, nem csak az utcák, de az éttermek is, tavasszal kezd igazán beindulni. Azonban, ha nem vágysz nyüzsgésre, hanem a Duna partján szeretnél andalogni a kedveseddel, akkor a téli és őszi hónapok a neked valók. Ilyenkor csak ti és a csendes természet vagytok, aminek szintén megvan a maga bája. Tavasszal aztán Szentendre is megtelik élettel és emberekkel, így egy egészen új perspektívából figyelhetjük a várost, amiben szintén meg lehet találni a romantikát. Kevés szebb panoráma akad a városban, mint a Szamárhegyi Szerb kereszttől, ahol összeér a Duna és a belváros, így adva egy egyedi képet. Ha ezt megcsodáltuk kettecskén, akkor irány Szentendre legősibb temploma, innen szintén elképesztő kilátás tárul elénk: ebből a szögből csodálhatjuk a város híres terrakotta színű háztetőit. Innen érdemes együtt felfedezni a kis rejtett utcákat, ahol mindig találhatunk valami szemet gyönyörködtetőt, legyen az egy rózsabokor vagy kis elmerülésre alkalmas rejtett lépcsősor. Amiért én mégis szívesen járok randizni Szentendrére, az a Dunapart és az itt sorakozó éttermek. Nem csak azért, mert engem a leginkább a hasamon keresztül lehet levenni a lábamról, de mert itt a világ szinte minden konyhája képviselteti magát. Legyen az olasz, görög, thai vagy természetesen magyar, itt tuti találtok valami finomat. Ha viszont nem vágytok a Duna-korzó nyüzsgésére, akkor vár titeket a természet. Tehettek egy nem is kicsi sétát a Bükkös pataknál, egészen a Vashídig, ami pont annyira vadregényes, hogy még romantikusnak mondható. De mi lehetne jobb hely egy szerelmespár számára, mint egy erdő és a természet lágy öle: Szentendrén ez is lehetséges. Mindegy igazából mikor jöttök ide és melyik arcát akarjátok kiélvezni a városnak, mert egyszerűen Szentendrébe bele van kódolva a romantika és kész. Érkezhettek kétkeréken, hévvel, autóval, de akár hajóval is. Én talán ezt az utóbbit ajánlanám főleg, hiszen a Dunán törni a habokat, csodálni a tájat és a vizet, talán még szerelmesebb hangulatot tud varázsolni.

legromantikusabb városok
Szentendre

Eger

Ez a város a szívemnek egyik legkedvesebb hely, itt csak szerelembe lehet esni. Eger pont annyira nyüzsgő és multikulti, mint amennyire nyugodt és autentikus. Mintha patikamérlegen mérték volna ki, hogy a lehető legtöbb igénynek megfeleljen. Andaloghatunk a történelmi kis utcákon, miközben felfedezzük a város nevezetességeit, és persze ott az a sok étterem, kávézó, na meg a jó egri borok. Mi lehetne romantikusabb program, mint kiülni egy minőségi borozó teraszára, egy bikavérre vagy egri csillagokra és bámulni az eget, a várost, na meg egymást. A híres magyar regény,- az Egri csillagok – óta tudjuk, hogy ez a város nem csak a törökök elleni küzdelmek miatt kiemelt jelentőségű, de igazi szerelmi sztorival is rendelkezik. A regény két főszereplője, Bornemissza Gergely és Cecey Éva is itt fogadtak örök hűséget egymásnak a szabad ég alatt, mindenféle szertartást nélkül, ami annyira belém ivódott, hogy azóta is Eger számomra egyenlő a romantikával. Van pár helyszín, amit kifejezetten érdemes felkeresni, ha szeretnénk kicsit még inkább hangulatba kerülni a városban. Ilyen például a Minaret, amit, ha este keresünk meg, miközben kékes színnel megvilágítják a 40 méteres tornyot, egészen misztikus hangulatú lesz. A romos falak között a kis utcákban vagy ha szerencsénk van és akad hely a padon a többi szerelmes között, akkor összebújni elég jó randi helyszín. Szerintem a legjobb dolog egy város felfedezésében a kis rejtett kincsek, apróságok, ilyen például a Kossuth Lajos utcai beugró, amely egy csendes szigetként szolgál az arra járók számára. Nappal ide hozhatjátok a nem messze található cukrászdából a finomságokat, hogy együtt elfogyasszátok, este pedig egy kis intimitással szolgál, persze csakis törvényes keretek között. Aztán ne feledjük a Dr. Agyagási Dezső Gyógyparkot sem, ami főleg este mutatja romantikusabb arcát. Van itt minden, ami a szerelmes hangulathoz kelhet: szökőkút, híd, vízesés. Ha pedig szeretnétek kikapcsolódni is a szerelmes hétvége alatt, akkor ajánlom a törökfürdőt, ami felfrissít és egyszerre relaxál. Minden szerelmespárra ráfér néha a pihenés és a kényeztetés, ami lehet egy közös fürdőzés, szaunázás vagy egy jó kis páros masszázs is. Természetesen Egerben kihagyhatatlan a vár, de nem csak a történelmi értéke miatt, hanem mert innen elképesztő a panoráma, szó szerint belátni az egész várost és a környéket. És ha már környék, akkor bizony nem árt kimozdulni a városból és felfedezni kettecskén a nem kevésbé csodás vidéket. A Boldogasszony völgye egy kihagyhatatlan pont, ha mind a ketten nem csak egymást, de a bort is szeretetitek, a lélegzetelállító természeti adottságokról nem is beszélve. Nekem személyes kedvencem Egerszalók, ahol többször is töltöttem romantikus hosszú hétvégéket. Ez a parányi kis hely olyan aurával rendelkezik, hogy ahogy megérkeztek, kisimulnak az idegeitek: irány a gyógyvíz vagy egy jó kis túra, az biztos, hogy ez a hely még jobban összekovácsol titeket.

legromantikusabb városok
Eger /fotó: Heszler Ramóna/

Szeged

Az alföldi régiónak sincs oka szégyenkezni, ha romantikáról van szó: ugyanis Szeged a szerelmesek egyik kedvenc úticélja. Na nem csak azért, mert egyetemváros lévén, számos fiatal szerelmes kapcsolata szökkent szárba vagy éppen ért itt véget, hanem mert annyi csodás látnivaló is van. A városban andalogni, beülni egy kávéra vagy sütire, este pedig megkóstolni a szegedi halászlevelet kötelező program minden szerelmes számára. Azt pedig talán ti sem gondoltátok, de ebben a városban is létezik egy Sóhajok hídja, még ha nem is olyan, mint az eredeti. A Széchenyi téren a Városháza és a Bérpalota között látható ez a kis híd két épület között. Elnevezését semmi romantika nem lengi körbe, ugyanis akkor adták ezt a nevet neki, amikor az adóhivatalba lehetett eljutni rajta keresztül. Ettől függetlenül nagyon szép látnivaló, és ha két szerelmes keresi fel, máris sokkal romantikusabb értelmet nyer az egész. Ha pedig randi, akkor talán a gyönyörű természettel lehet a legkevésbé mellélőni, így érdemes elmenni a Szegedi Fűvészkertbe és leginkább augusztus elején, amikoris virágoznak a lótuszok. Ha nem lenne önmagában jó és romantikus program a gyönyörű virágok között és a természetben sétálni, még programok is várnak ilyenkor titeket. Egészen távol-keleti hangulat lengi ilyenkor körbe a füvészkertet: kell ennél több? Szeged egy igazi lüktető egyetemváros és az alföldi régió központja, így kifejezetten azoknak a pároknak ajánlom, akik folyton mozgásban vannak. Itt felfedezhetitek együtt a várost, megpihenhettek együtt a Dóm-téren, jókat ehettek, ihattok és kulturálódhattok is, hiszen itt szinte mindig akad valamilyen program. Legyen az koncert, színház, kiállítás; ha szeretnétek ezeket az élményeket közösen megélni, akkor Szegedet imádni fogjátok. Persze ott a természet is, ami bőven ad lehetőséget romantikázásra. A Szegedi Fehér-tó az egyik ilyen hely, amit kiemelnék: A Kiskunsági Nemzeti Parkban található és az ország legnagyobb szikes tava. Ha vonulási időszakban jövünk ide, számos madárfajjal találkozhatunk, ami még különlegesebb hangulatot ad az egész helynek. És persze a szegedi vadasparkot is kár lenne kihagyni. Mi lágyítaná meg jobban egy lány szívét, mint a cuki állatok? Na, ugye.

legromantikusabb városok
Szeged

Nagymaros-Visegrád

Ahogy megérkezünk erre a dunaparti kis településre, biztos, hogy egyből romantikus hangulatba kerülünk. Az egész nem nagyobb, mint egy zsebkendő, de mégis a régies házak, a kis macskaköves utcák vonzzák a romantikát. Én is egy ilyen romantikusnak szánt randin ismertem meg jobban Nagymarost, amikor is sikerült eltévedni, de egy percig se bántam. Jó volt együtt sétálgatni, felfedezni a helyet, a kis apróságokat, amik olyan hangulatossá is teszik a települést. Ráadásul így találtam meg az azóta is kedvenc cukrászdámat, amire teljesen véletlenül bukkantunk rá. Az Édeske névre hallgató kis cuki igazi múltszázadi, békeidőkbeli hangulatot áraszt: mind a bútorzata, mind az egész kialakítása megőrizte a nagy múlttal rendelkező hely egykori fényét. A sütik isteniek, a kiszolgálás kedves és életem egyik legromantikusabb pár óráját töltöttem itt, így azóta is minden évben meglátogatjuk ezt a helyet, ha szeretnénk kicsit kettesben lenni. Ahogy megjön a jó idő, a kertbe is ki lehet ülni, ami nem kevésbé hangulatos. Tovább haladva nem szabad kihagyni a Dunapartot, ahol jól esik nézni a vizet és a szemben látható Visegrádi várat. Itt mindenképp egyetek egyet a helyi hekkezőben, legalább amíg várjátok a révet, amivel át tudtok menni Visegrádra. Érdemes egy nagy túrával összekötni ezt a két települést: egyet elárulhatok, ez próbára teheti a kapcsolatotokat, de ha kibírjátok és együtt jöttök ki az erdőből, akkor bármit túléltek. Tapasztalatból mondom. Ez a lélegzetelállító környezet, olyan hatással van mindenkire, hogy kérdés nélkül romantikus hangulatba kerül. Töltsetek akár csak pár órát vagy több napot a környéken, szerelmesebben jöttök haza, mint előtte valaha. Ajánlok egy kis andalgást Visegrád utcáin is, mielőtt felküzditek magatokat a várba: megéri itt betérni a Don Vito Pizzériába. Igazi 30-as évekbeli maffia hangulat uralkodik, úgyhogy ha szeretnétek elrugaszkodni a valóságtól, ez a hely szuper lesz erre a célra is. Na meg a pizzák, azok isteniek. A várba mehettek kocsival is, de én szintén ajánlom, hogy ide is sétáljatok fel egy kis túra keretén belül, a csodás kilátás és a természet közelsége mindenkire jó hatással lesz. A fellegvárban kiállítás vár titeket, megismerhetitek az épület történetét, és kicsit a végére talán ti is királynak és királynőnek érezhetitek magatokat, legalábbis egymás szemében.

legromantikusabb városok
Nagymaros /fotó: Heszler Ramóna/

Keszthely

Ez a város mindig a szívemhez legközelebb álló lesz, hiszen itt születtem, itt nőttem fel és az első 19 évemben bizony jó néhányszor estem szerelembe itt és ábrándultam is ki persze. A Balaton közelsége önmagában rásegít a romantikus hangulatra, hiszen mindegy melyik évszakban járunk itt, egy séta a Balcsi parton, örök randihelyszín. Nem csak az elfogultság beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy Keszthelynek a többi balatoni településhez képest van egy más, egy egyedi hangulata. A megújult város egyszerre modern és régies, annak minden bájával. Természetesen senkinek sem maradhat ki egy romantikus séta a Festetics kastélyban és parkjában, ahol egykor egymás után szövődtek a szerelmek grófok és más nemesek, esetleg néhanapján cselédek között is. Az egyik kedvenc szerelmi történetem is egy Festeticshez, méghozzá Taszilóhoz köthető, aki igazi romantikus történetbe bonyolódott Mary Victoria Hamilton monacói hercegnével. Volt itt minden: eltiltott szerelmesek, kitagadás, válás és végül a jól megérdemelt happy end. Sok évig éltek boldog házasságban a kastély falai között, majd szerelme jelképeként a gróf mauzóleumot is építtetett feleségének. Ezt a belvárosban található temetőben lehet megtekinteni, amit mióta felújítottak, már nem is félelmetes, már akit nem zavarnak a kripták persze. De akadnak itt még szerelmek bőven, az egyik leghíresebb magyar költő, Petőfi Sándor múzsája, Szendrey Júlia is itt nevelkedett és álmodozott róla, hátha egyszer elveszi az a Sándor. Kamaszkoromban a legkedveltebb randihelyszín a Helikon park volt. Nemhiába, sok a pad, sok a növény, el lehet bújni kicsit romantikázni a kíváncsi szemek elől, és a helyszín is gyönyörű. Ha kellőképpen sportos pár vagytok, akkor ajánlom még, hogy tekerjetek a Fenyvesállén is egy kicsit kettecskén, a látvány lélegzetelállító, egy közös túlélőtúra pedig mindig összehozza az embereket. Szinte. Ha nyugodtabb programra vágytok, amiben finom ételek és italok is szerepelnek, akkor irány a főtér. Itt akad étterem és cukrászda is. A mi törzshelyünk az Ánizs nevű hely volt mindig, ha romantikáról volt szó, ahol jó a hangulat, kedvesek az emberek és finomak a borok. Visszatérve a város nevezetességéhez, a Festetics kastélyhoz, megemlíteném a Pálmaházat és a Madárházat is, ezek is tutira jó randitippek lehetnek és nem utolsó sorban jó élmények. Kevés jobb dolgot tudok mégis elképzelni, mint fogni egy üveg jó balatoni bort, valami finomságot és kiülni egy pokróccal a Balaton partjára. Nézni a naplementét, a megnyugtató vizet és a rajta ringatózó hajókat: maga a tömény romantika.  Persze a környéket is érdemes együtt felfedezni, tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel. Nekem az egyik kedvencem, ahol órákig tudtam nézni a naplementét az éppen aktuális nagy Ő-vel, az Vonyarcvashegyen a Szent Mihály domb. Itt lélegzetelállító kilátás vár minket a Balatonra és a környékre, amit egy kis padon ücsörögve csodálhatunk. Keszthelyről le sem lehet vakarni a romantikus jelzőt, keressétek fel bármikor ezt a csodás várost, amelynek minden szegletében találtok valamit, amitől még szerelmesebb hangulatba tudtok kerülni.

legromantikusabb városok
Keszthely /fotó: Heszler Ramóna/

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32