fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A környezetvédelem mindannyiunk szívügye kellene, hogy legyen, hiszen mind ezen a bolygón élünk, és nincs belőle másik. Sokan azonban még mindig tanácstalanul állunk, hogyan is építsük be ezt a változást az életünkbe. Hoztam ma néhány apró praktikát, amivel máris egy lépéssel közelebb kerülhetünk a tudatos életvitelhez.

Mikor előkerül a környezetvédelem, mint téma, akkor talán a lustaság, a motiváció hiánya az, ami visszatartja az embereket a változástól. A komfortzónánkból kilépni sosem egyszerű, ez tény, ezért próbáltam most olyan tippeket összeszedni, amik nem igényelnek nagy áldozatot, sőt akár könnyebbé is tehetik az életünket.

Utazás

Ez alatt nem csak a nyaralásra gondolok, hanem például a fővárosban való közlekedésre is. Ma már a Simple alkalmazás segítségével minden jegyet intézhet az ember a telefonján. Ezt a lépést én is csak most tettem meg, és imádom ezt a rendszert. A Bkk bérlet esetében például mindig valamilyen kis kedves animáció jön elő, ha leolvasom a busz oldalán a qr kódot, és azt kell megmutatnom a sofőrnek. Én személy szerint olyan lettem, mint egy kisgyerek, és minden utamnál várom, hogy most milyen minta jön elő. Ezzel a saját életemet is megkönnyítettem, mert nem kell többet a bérletemet keresgélni a táskámban, elég, ha a telefonom meg van. Ráadásul ugyanígy volánjegyet is tudunk venni, szintén a Simple-ben.

Ha pedig vonattal kell utaznod, már arra is van Máv-os applikáció, ami azért szuper, mert ha késésben vagy, akkor a vonathoz sietve útközben is megveheted a jegyedet, nem kell többé az automatáknál sorba állnod! És a legjobb az egészben, hogy az alkalmazásban vásárolt jegyekre kezdemény is jár. Így nem csak egy felesleges papírra nyomtatást spórolsz meg a Földnek, hanem néhány forintot is magadnak!

Akik pedig az autózást preferálják, azoknak javaslom a telekocsi szolgáltatásokat, mint az Oszkár vagy a Blablacar, hiszen minél többen ültök egy autóban, annál kevesebb a károsanyag kibocsájtás. Na, nem azért mert sokan vagytok benne, hanem mert nem külön autókat használtok, hanem egyet! Költséghatékonyabb is így, illetve a Simple-ön már a parkolás fizetését is megoldhatod, nem kell hozzá keresned jegy automatát, illetve aprót sem kell bogarásznod a zsebedből.

A Simple egyébként egy nagyon okos kis alkalmazás, az utazásaidon túl akár a mozi- vagy színházjegyedet, sőt a csekkeidet is fizetheted vele. Ha ezeket a dolgokat mind áthelyezed a telefonodra, gondolj bele, mennyi papírt spóroltál meg!

Háztartás

Rengeteg videó készült már arról, hogyan készíthetünk magunk otthon, környezetkímélő tisztítószereket. Én őszintén eddig még csak 1-2 ilyet építettem be a mindennapjaimba, de azokhoz ragaszkodom, mert nagyon egyszerűek és beváltak. A felmosó vízhez például már nem felmosófolyadékot öntök, hanem két kupaknyi ecetet, két teáskanál szódabikarbónát, és valamilyen illóolajat. Ez nálam per pillanat a narancs, és egy picike eukaliptuszt is rakok hozzá, mert az egy frissítő, tisztító olaj. Fontos, hogy az olajokból elég 1-2 csepp, mert nagyon erősek, óvatosan kell bánni velük! Illetve ha többet akartok összekeverni belőlük, akkor érdemes utána nézni, hogy az adott illatok nem ütik-e egymást.

Az ecet egyébként egy természetes csodaszer, én a nyuszijaim ketrecét is csak azzal takarítom. Ehhez mindig egy üveget harmadáig töltök ecettel és felhúzom vízzel, aztán csak ráöntök belőle egy szivacsra és kisúrolom a ketreceket.

Az ecet-szódabikarbóna keverék pedig nagyon jó súrolóanyag akár zuhanyzóban, kádban, vagy a konyhában is. Nem beszélve arról, hogy körülbelül ötödannyiba kerül, mint egy bolti tisztítószer. És ha még egy kis citromlevet is keverünk hozzá, nem csak extra hatásos lesz, de még jó illatot is hagy maga után!

Aki viszont nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, annak javaslom az öko termékeket, amikkel a drogériák várnak minket. Szerencsére már hatalmas a választék. Szivacsból is találunk természetes anyagút (Econatural by york márka), ami nem sokkal drágább a simánál, és szerintem sokkal tartósabb. Tisztítószerekből én a Cycle termékeit használom, mosáshoz pedig folyékony mosódiót és a Lidl-ben kapható, abszolút baráti áron elérhető Souldrops öblítőket. Ezek mind-mind csak azon múlnak, hogy mihez nyúlsz a polcon, ez pedig igazán nem egy nagy áldozat azért, hogy egy kicsit segíts a bolygónk állapotán.

Hasonló a helyzet, ha tusfürdőről, vagy samponról van szó. Ezekből nagyon szuper, műanyag csomagolástól mentes változatokat lehet kapni például a Lushban, de ha neked kényelmesebb a flakonos verzió, akkor se csüggedj!

A drogériák polcai roskadoznak már a természetes összetételű termékektől, amiknek a csomagolása is tudatosabb! Ezeknél annyit érdemes megnézni, hogy újrahasznosíthatóak-e a tubusok (1,2,4,5-ös számmal ellátott). Illetve, ha ennél egy szinttel feljebb lépnél, akkor keresd azt a jelzést rajtuk, ami arról árulkodik, hogy a flakon 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, és még a száma alapján tovább hasznosítható. Ilyen például a Sansin márka argánolajos, sárga dobozos tusfürdője, illetve a Love beauty and planet Ocenas edition samponja, ami kék flakonban van. Utóbbi például óceáni műanyag szemét újrahasznosításából készült, ami nagyon-nagyon szuper!

Ezek esetében sokan húzhatják a szájukat, hogy drágák. Ezzel abszolút egyetértek, én sem veszem meg a 2000 forintos tusfürdőt, viszont az említett termékek nem is érik el ezt az összeget, illetve nagyobb kiszerelésűek. Egy átlagos sampon például általában 250ml-es flakonban van, és ha a népszerű márkákat nézzük, akkor bőven 6-700 Ft körül mozognak. Az én öko verzióimból a sampon 400 milliliteres, ami majdnem kétszerese az átlagosnak, míg a tusfürdőm 500 milliliteres, ami pedig pont a kétszerese. Ebből adódóan lehet az ára is a duplája, de ha egy nagyon picit annál több, számomra ez megéri, hogy cserébe egy környezetkímélőbb, és egyben bőrkímélőbb terméket használhatok. Ami mellesleg tovább is tart, nem kell olyan gyakran vásárolnom.

Mára ezek a tippjeim, hamarosan jövök egy új résszel, addig is osszátok meg kommentben, nektek milyen apró trükkök váltak be!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek