fbpx

Állami támogatások fiataloknak: ezekre figyelj

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elkezdeni a nagybetűs életet semmilyen szempontból sem könnyű. Sokan rosszalják ezt a generációt, akik még akár 30 évesen is a „mama hotel” biztonságában élnek. Azonban ez nem ilyen egyszerű, és sokan nem is biztos, hogy annyira élvezik, mintsem inkább a kényszer viszi rá őket. Hiszen régen viszonylag könnyebben jutottak hozzá fiatalok lakáshoz, vagy kevesebb önrész is elég volt egy hitel felvételéhez, és az árak sem voltak ennyire elszállva, miközben a fizetések nem érik az európai átlagot, valamivel könnyebb volt belecsapni a lakás és gyerekprojektbe. Azonban ma is akadnak olyan állami kedvezmények, amelyekről jó, ha tudsz, mert segíthetnek, hogy hó végén több pénz maradjon a zsebedben.

Lakhatási támogatás

A munkáltató adómentesen biztosíthat alkalmazottjának munkásszállón, vagy szolgálati lakásban elhelyezést. Ezt nem árt megérdeklődni az adott munkahelyen. Illetve népszerű még a lakáscélú munkáltatói kölcsön. Ennek lényege, hogy ezen kölcsönt a munkáltató munkavállalójának akár kamatmentesen, az ebből eredő úgynevezett kamatkedvezményből származó jövedelem utáni adómentességet kihasználva nyújthatja, amennyiben a jogszabály által megkövetelt feltételeknek a kölcsön megfelel.

Illetve, amiről talán kevesen tudnak, az az adómentes albérleti támogatás. Ennek megigényléséhez szükség van egy bejelentett munkahelyre, ahol legalább egy hónapja dolgozol, és ahol minimum 20 óra munkaidejű munkaviszonyod van vagy esetleg bejelentett álláskereső vagy egy hónapja. Illetve fontos még, hogy az állandó lakhely és a munkahely minimum 60 km távolságra legyen egymástól, a lakhatásodat pedig bérleti jogviszonnyal oldod meg a munkavégzésed helyén vagy attól minimum 60 km-re. További részletek ezzel kapcsolatban itt találhatóak. Ezeknek jó, ha idejében utána jártok, mert bizonyos megyékben még hamarabb elfogynak ezek a kedvezmények.

A támogatás a járásihivatalokban igénylehető.

Adóvisszatérítés

Bizony, még ilyennel is élhetünk, persze nem minden esetben, csak ha rendelkezünk adókedvezménnyel. Ilyen lehet például a családi kedvezmény, a betegség után járó adókedvezmény, vagy ha van nyugdíjpénztárad, amely az öngondoskodás szempontjából sem butaság. Sőt, ez minden évben 20 százalékos adójóváírással jár. De akkor is élhetünk ezzel, ha valamilyen okból a NAV több adót von le, mint kellett volna. Érvényes ez persze az önkéntes egészségpénztárra, nyugdíjbiztosításra és társaira is. A maximális éves szja jóváírás 280 000 a minimum pedig 1000 Ft lehet.

Illetve, én még ide sorolnám a fiatalok illetékkedvezményét, amely azt jelenti, hogy ha 35 éves korod előtt ingatlant, vagy ingatlan tulajdonrészt veszel először életedben, akkor jogosult vagy 50 százalékos vagyonszerzési illetékkedvezményre, ha a vételár nem éri el a 15 milliót.

Diákhitel

Ez valamiképp talán kilóg a sorból és már erről is írtunk hosszabban, de most kifejezetten egy részét szeretném kiemelni. Ha még tanulsz, akkor érdemes lehet elgondolkodnod a Diákhitel Pluszon, ennek keretein belül ugyanis összesen maximum 500 000 forint kamatmentes szabad felhasználású kölcsön vehető fel. Ezt fordíthatod a tanulmányaidra, de a megélhetésedre is.

Első házasok kedvezménye

A házasság utáni első két évben igényelhető ez a kedvezmény, ami havi nettó 5000 Ft-ot jelent. Ezt év közben kell elszámolni az adóelőleg megállapításakor vagy az adóbevallás idején levonni az személyi jövedelemadóból.

CSOK és babaváróhitel

Erről a témáról és részletekről itt írtunk már bővebben. Ha családot terveztek, akkor nagy segítség lehet a 10 milliós babaváróhitel, amelyhez viszont házasságkötés szükséges. Ez a kölcsön szabadfelhasználású, fordíthatjuk a gyerekellátásra, jövőjének beindítására, esetleg ingatlanvásárlásra vagy egy vállalkozás elindítására. Ha a hitel felvétele után, 5 éven belül születik legalább egy gyermek, akkor a hitel kamatmentes lesz és a törlesztést is szüneteltetik 3 évre. 3 gyerek után pedig elengedi az állam az egész tartozást.

A CSOK egy kifejezetten lakáscélú támogatás, amely két részből áll: egy vissza nem térintendő állami támogatásból és a Kamattámogatott CSOK hitelből, vagyis hivatalos nevén Otthonteremtési Kölcsönből, amelyhez legalább 2 gyermeket kell vállalni.

A CSOK-ot egyébként meglévő gyerekek után nem csak házastársak, de élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik.

Ugyanígy igényelhetik házasok és élettársi kapcsolatban élők is a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatását, ha közösen legalább három családi pótlékra jogosító gyermeket nevelnek.

Kedvezmények gyerek után

Minden gyerek után jár adókedvezmény: egy gyerek után ez 10.000 Ft, két gyerek után 40.000 Ft, három gyerek után 99.000 Ft. A születés után rögtön igényelhető.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32