fbpx

Megéri felvenni a diákhitelt?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A továbbtanulás előtt állók vagy annak a kellős közepén lévők számára az egyik legnagyobb kérdés, hogy mégis miből finanszírozzák az oktatásukat és az egyéb szükségleteiket. Ha nem vettek fel államilag finanszírozott szakra vagy esetleg nem is volt ilyen lehetőséged az általad választott egyetemi, főiskolai képzésre és a szüleid sem tudnak segíteni, akkor kézenfekvő lehet a diákhitel felvétele. Milyen lehetőségeid vannak, mik a buktatói, egyáltalán érdemes-e belevágni.

Sokan ódzkodnak a hiteltől – nem véletlenül -, és biztos te is megkapod azokat az intelmeket: nehogy már hitellel indítsd az életedet. Amíg mondjuk Amerikában – ahol kifejezetten drága a továbbtanulás – nagyon is elfogadott a diákhitel, illetve a diploma után igyekeznek a frissen végzett munkavállalónak elhelyezkedni, hogy minél előbb elkezdhesse törleszteni a hitelét, itthon kissé feketelyuk ez a történet.

De nézzük milyen formái vannak a diákhitelnek Magyarországon és melyik mire jók azok pontosan:

Létezik a Diákhitel 1., ami egy szabadon felhasználható hitel, tehát a legtöbben a megélhetésük biztosítása miatt veszik fel, ha esetleg nem tudnak dolgozni suli mellett (vagy csak keveset) és a szüleik sem tudnak segíteni nekik. Ennek feltétele, hogy felsőoktatási képzésben vegyél részt – nem baj, ha ösztöndíjas vagy – és lehetsz nappali-, esti-, vagy levelező tagozatos is. Kitétel viszont, hogy 45 éves korig lehet csak igényleni. Ami az összeget illetti havi 15 ezertől-70 ezer forintig lehet felhasználni, és egy félévre maximum 350 ezer forint vehető fel. Hogy te ezt havonta vagy egy összegben szeretnéd kérni, az rajtad áll. 2020. augusztus 15-től pedig már a felső összeg 150 000 forint lesz havonta, így évi akár 1 500 000 forint diákhitelt is tudsz felvenni.

Természetesen ezt az összeget vissza is kell fizetni, ami viszont kamatozik is, ennek nagysága pedig változik. Az érvényes mértéke 1,99%, így nagyjából ezzel tudsz kalkulálni, de az oldalukon is találsz egy kis számítási applikációt, hogy nagyjából mik a lehetőségeid, mennyit kell majd visszafizetned a képzésed elvégzése után. Amit viszont érdemes észben tartani, hogy a Diákhitel napi kamatozású, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvétel első napjától a visszafizetés napjáig, napi szinten halmozódik a tőketartozásra számított kamat. Érdemes, ha van rá lehetőséged, már a tanulmányi időszak alatt előtörleszteni.

Nézzük a következő lehetőséget, a Diákhitel 2. Ezt a hitelformát csakis azok vehetik fel, akik önköltséges képzésen vesznek részt, hiszen itt kifejezetten az adott képzés költségeit térítik meg. Ez az összeg a Diákhiteltől egyenesen a felsőoktatási intézményhez érkezik. A további feltételek azonosak.

Pontosan annyi összeget tudsz igényleni, amennyibe a képzésed kerül, ennél többet nem lehetséges. A kötött felhasználású Diákhitel 2 állami támogatással működik, így a fizetendő kamat évi 0%.

Nemrég jelent meg a Diákhitel Plusz, ami a válság hatására jött létre, hogy segítse azokat a hallgatókat, akiknek a munkahelyeik megszűntek, így nehezebben tudják finanszírozni az oktatásukat. Ez a kamatmentes hitel főiskolai és egyetemi oktatásban résztvevők számára elérhető, és az sem probléma, ha már igényeltél Diákhitel 1-et vagy 2-t, viszont ha Nyelvtanulási diákhitellel rendelkezel, akkor sajnos neked ez nem áll rendelkezésedre. A terv szerint a Diákhitel Plusz, hamarosan a felnőttképzésben résztvevők számára is elérhető lesz valamilyen formában, azonban, hogy milyen képzések esetében és milyen feltételek mellett, az még kérdéses.

Tanulmányaid befejezése után, a negyedik hónaptól kell elkezdeni hivatalosan törleszteni a hitelt és minden hónap 12. napjáig kell megérkeznie az összegnek, különben késedelemi kamatot számítanak fel.

Bár tény, hogy a többi hitelhez képest ez egy jóval kiszámíthatóbb és alacsonyabb kamatozású hitel, de akkor is adósággal kezded az életedet, ezt kár lenne szépíteni. Azonban vannak azok az élethelyzetek, amikor ez elkerülhetetlen.

Fontos, hogy ezt ne ingyen pénznek fogd fel, ami havonta jön, hiszen ezt vissza kell fizetned, és ha valami rosszul jön ki, akár évtizedeken keresztül is nyögheted ezt a plusz terhet.

Ennek megelőzésére próbálj mindig előre gondolkozni, ha teheted vállalj be plusz kereseti forrásokat és igyekezz előtörleszteni. A minimális összegnél célszerűbb magasabb összeget utalni, hogy nehogy a tartozás a törlesztés első időszakában tovább növekedjen.

Bár diplomával nagyobb eséllyel kaphatsz majd később jobban fizető állást, de ezt sosem lehet előre tudni, ezért fontos, hogy tudatosak legyünk és próbáljunk előre gondolkodni, már a hitel felvétele előtt és számítsuk ki, biztosan megéri-e ez nekünk.

Elengedhetetlen az is, hogy folyton figyeljük a fizetés könnyítését szolgáló híreket, intézkedéseket. Most például a válsághelyzet miatt, nem kamatoznak a tartozások év végéig: használjuk ki ezt a lehetőséget és amennyiben van rá keretünk, akkor továbbra is fizessük a tartozásunkat, ezzel akár egy kis előnyre is szert tehetünk. Illetve azoknak a diákhitellel rendelkező nőknek, akiknek két gyerekük van 2018. január elseje óta adósságuk 50 százalékát elengedik.

A diákhitel igenis lehet egy jó befektetés: jó befektetés a jövődbe az álmaidba, főleg, ha nincs más lehetőséged mindezek finanszírozására. Azonban, ha ezt nem veszed komolyan, és bulira, ruhákra, felesleges dolgokra költöd a felvett összeget, és meg sem próbálsz félretenni vagy előre gondolkodni, még akkor sem, ha lenne rá lehetőséged, akkor bizony egy rossz hitelspirálba is belekerülhetsz.

Ha lediplomáztál és sikeresen el is tudtál helyezkedni, akkor igenis bele kell számítanod a költségvetésedbe, hogy nagyjából átlagosan a fizetésed 22%-a a hiteled törlesztésére fog elmenni. Ezt az összeget, ha csak tudod, mindig különítsd el, ebből ne engedj semmilyen csábítás hatására sem. Ha pedig van rá esély, akkor igyekezz akár nagyobb összeggel is előtörleszteni, hidd el, nagy megkönnyebbülés lesz, ha megszabadulsz ettől a plusz kiadástól.

Összeségében a diákhitel nem ördögtől való és bizony nem mindenkinek adatik meg, hogy állami képzésen vegyen részt vagy bármilyen segítséget kapjon és tudja finanszírozni a mindennapjait a tanulmányai alatt, még akkor sem, ha dolgozik mellette. Erre találták ki ezt a hitelformát, ez egyáltalán nem szégyen, csupán egy lehetőség, amellyel ha okosan élsz, akkor még a javadra is válhat: hiszen rákényszerít a tudatos pénzügyi gondolkodásra, a jövőd tervezésére.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32