fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ebben a cikksorozatban olyan apró kis trükköket osztok meg veletek, amik nem kerülnek feltétlen sok pénzbe – sőt némelyik pont, hogy spórolási lehetőséget nyújt – , nem igényelnek nagy erőfeszítéseket, mégis védheted a bolygónkat velük.

Legutóbb utazási, háztartási ötleteket adtam nektek. Ezúttal három másik szegmensét vesszünk sorra a hétköznapoknak.

Kávézás

Azt már biztosan sokan tudjátok, hogy az elviteles kávés poharak mennyire környezetszennyezőek, mert sajnos legtöbbjüket még csak szelektívbe sem dobhatjuk, mert nem újrahasznosíthatóak. Szerencsére azonban egyre több repohárral találkozhatunk a kávés színtéren is. Ezek közül némelyik elég drága, de már erre is kezdenek megjelenni alternatívák, Pécsen például az egyik kávézóban mindössze 500 Ft betétdíj ellenében egy erősebb műanyagból készült elviteles poharat kapunk, amit visszaválthatunk, de meg is tarthatunk. Én utóbbit választottam, és azóta előszeretettel hurcolom magammal a méretében is ideális, bögrére hajazó kis csodát.

Most bizonyára azt gondoljátok magatokban, hogy jó, köszi, de Pécs messze van, nem ott lakunk stb. Ez rendben is van, viszont van még egy jó hírem! Ha beszereztek valahol egy akármilyen termoszt vagy repoharat, esetleg magatokkal visztek mondjuk egy befőttes üveget, máris jól jártok, mert a Madách tér egyik kedvenc kávézójában például kedvezmény jár érte, ha ilyenbe kéred az elviteles kávédat! Ha innen nézed a dolgot, akkor mégis csak megéri akár 3000 Ft-ot költeni egy újrahasznosítható kávés pohárra, hiszen ha sokat használod, akkor előbb-utóbb ezzel a kedvezménnyel visszajön az ára. Ugyanennyire megfelelő erre a célra egyébként tényleg bármilyen otthoni, elfeledett termosz is! Hálánk ezért egyébként a My little Melbourne tulajainak, mert ezzel tényleg arra motiválnak, hogy meglépjük ezt az apró kis dolgot a bolygónkért.

Vásárlás

Élelmiszer beszerző körútjainkon, ha tehetjük, minél kevesebb műanyagot használjunk, azt hiszem ezt már nem is kell mondani. Viszont sokan itt is úgy érzik, hogy a kis textil zsákok, amiket kapni lehet, túl vannak árazva, és nem éri meg számukra váltani. Erre én két megoldást tudok javasolni. Az egyik, hogy egész egyszerűen ne tegyétek zacskóba például a krumplit. Engem még egy dolgozó sem szólt meg ezért, pedig semmi ilyesmihez nem használok nejlont, szépen belerakom a kosárba azt az öt szem krumplit, hagymát, répát, bármit, és aztán csak a nagy zacskómba vagy táskámba beleteszem úgy, ahogy van.  Az olyanokat, mint a paradicsom, érthető, hogy nem szeretnénk, ha esetleg megnyomódna és szétfolyna a táskánkban, de ha csak ehhez használsz nejlont, már azzal is csökkentetted a műanyag használatodat.

Illetve, ha a bolti zsákokat drágának tartod, akkor is van megoldás! Mindannyiunk otthonában vannak párnahuzatok, több féle méretben. Az évek során ezek megfakulnak, elhasználódnak, biztos neked is van olyan belőlük, amiket már nem szívesen használsz, de még nem dobtad ki őket. Ezek, főleg a kisebb méretűek, tökéletes szolgálatot tesznek bevásárláskor! Vigyél magaddal 1-2-t, és miután lemérted a zöldséget, tedd bele egy ilyenbe. Ezzel máris védted a környezetet, hisz nem műanyag zacskót vettél el, sőt még újra is hasznosítottál valamit, amit amúgy lehet, hogy kidobtál volna! Ugyanígy egyébként bármilyen kidobásra ítélt ágyneműből lehet kis zsákokat varrni, ha neked ehhez nincs kedved, akkor esetleg a nagymamádat is megkérheted, vagy bármelyik ügyes kezű ismerősödet, akit cserébe meghívsz mondjuk egy kávéra!

Dekoráció, ajándék

Minden bizonnyal köztetek is vannak hatalmas növény rajongók, én is az vagyok, sok barátnőmmel együtt. Az évek során pedig az ember kap ilyen meg olyan virágokat, amelynek köszönhetően 10-20 különböző cserép tarkítja már a lakást. Számomra esztétikusabb, ha összeillenek a dolgok, ezért mindig tervezem, hogy majd veszek új cserepeket, hogy egységes legyen minden. Aztán arra jutottam, hogy miért dobnék ki pénzt új dolgokra, és hajítanám a szemétbe azokat, amik vannak, mikor magam is újjá varázsolhatom őket?

Ezzel spórolok egy kis pénzt, mert a festék olcsóbb, mint 10 új kaspó. Spórolok időt is, mert a lakberendezési üzlet jóval messzebb van, mint a háztartási bolt, ahol a festéket meg tudom venni. És a környezetnek sem ártok egy rakat szeméttel, azért, hogy valamiből, ami még teljesen használható, újat vegyek, csak azért, hogy a szememnek jobb legyen a látvány. Szóval a hétvégi programom meg is van, irány festéket venni, és alkotni! Ami egyébként közös családi időtöltés is lehet!

És ha már növények, és ajándékozás! Nem egy barátnőmmel szoktunk rá arra, hogy nem veszünk egymásnak növényeket, hanem magunk gyökereztetünk a sajátjainkból. Ettől sokkal személyesebb lesz az egész, és ahogy már mondtam ebben a cikkben többször is, megint csak spórolunk vele. Ami csak egy mellékes plusz a dologban mert emellett sokkal többet is jelenthet egy olyan növényke, amiről tudjuk, hogy egy hozzánk közel álló ember szeretete és gondoskodása keltette életre a mi kedvünkért. Szerintem ennek nagyobb értéke van, mint bármelyik „gyorsan beszaladok a virágoshoz venni valamit a barátnőmnek” növénykének. És ha ötvözni akarjuk a két öko tippet, akkor a kigyökereztetett kis bébit egy olyan cserépbe ültetjük, amit magunk pingáltunk! Ezzel aztán végképp kimaxoljuk a tudatos, és eszmei értékkel ellátott ajándék fogalmát!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek