fbpx

Hogyan kezeljük a közös pénzügyeket

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pénzügyekről beszélni, azokat tervezni párkapcsolatban, mikor még szívünk legmélyén nem biztos, hogy be akarunk lépni a felnőttkorba, valljuk be, nem a legegyszerűbb dolog. Hiszen nemrég még csak saját jövedelmünkről kellett gondoskodnunk, beosztanunk, most pedig mindezeket egyensúlyba kell hoznunk párunkéval, annak érdekében, hogy megágyazzunk egy hosszútávon kiegyensúlyozott kapcsolatnak.

Mert fontos a hűség, a bizalom, a szeretet, a megértés és a tiszta kommunikáció, sokszor mégis, ha mindezek megvannak, a pénzügyi témák előkerülésénél stresszes helyzetben találhatjuk magunkat. Viszont annak érdekében, hogy ezen a területen is közösen sikereket érhessünk el, nincs másra szükség csak a pénzügyi tervezésre és a meghozott szabályok betartására

Kezdjétek az alapokkal

Mielőtt leültök megtervezni a költségvetést, fontos, hogy megismertessétek egymással pénzhez való hozzáállásotokat, az ebből eredő céljaitokat és vágyaitokat. Ilyenkor viszont nem lesz „jó” vagy „rossz” gyakorlat. Ne ítélkezz, ha számodra idegen szokásokat oszt meg veled a másik. Ez a lépés valójában a türelem, tolerancia és az őszinteség megalkotása. Hiszen az alap, amire építkeznetek szükséges, az valójában egymás megértése.

De ha úgy látod, partnered számára nyűg erről beszélni és nem érzi a fontosságát, változtass a téma megközelítésén! Tüntesd fel úgy a helyzetet, mint egy szuper lehetőség, amiben közösen, egymással összefogva tudtok haladni egy vagy több cél felé.

Határozzátok meg a fix kiadásokat

Ez a lépés foglalja magába azoknak a kiadásoknak a meghatározását, mint a bérleti díj, rezsi, számlák, étel, ital, higiéniai eszközök, amiket muszáj havi rendszerességgel kifizetnünk. Ezek a fix kiadások. Ide tartozhatnak még a hitelek, megtakarítások. Ha esetleg mindkettőtöknek van bármelyikből, tisztázzátok, azokat hogyan kezelitek. Ha már előtte vezettétek külön-külön a kiadásaitokat, akkor az jó alap lehet ennél a pontnál.

A legelső alkalommal, mikor neki láttok kiadásaitok meghatározásának, legyetek felkészülve arra, hogy emiatt módosítani kell majd az igényeiteket. Hiszen szem előtt kell tartani, hogy mi a közös cél, és mérlegeljünk, ha emiatt, valami lemondással járna. Fontos, hogy előnyben részesítsük az igényeinket a vágyainkkal szemben, és hogy ezt mindkét fél értse. Tisztázzátok a fontossági sorrendet, és beszéljetek arról, hogy miért gondoljátok így. Végezetül egy olyan bontást kell kapnotok, aminek során mindketten kölcsönösen jól érzitek magatokat.

A hosszú távú célok megfogalmazása

A hosszútávú céloknak is a pénzügyi terv részének kell lenniük, hiszen ezek segíthetnek nekünk abban, hogy átlássuk mikorra várható nyaralás, nagyobb beruházás, gyerekvállalás, stb.. Sőt, ha vannak céljaink, akkor azok elősegítik a költségvetés vezetését! Hiszen ha csak kiadásokkal és megtakarításokkal foglalkoznánk, hamar elveszne a motiváció. Ráadásul célok nélkül hajlamosabbak vagyunk a felesleg költekezésre.

Ha valamilyen oknál fogva van adósságunk, elsődleges célunk annak a kipörgetése legyen. Ezt pedig követhetik kisebb megtakarítások, később pedig a nyugdíj.

Egyértelműsítsétek egymás számára a megtakarítási céljaitokat, és határozzátok meg együtt, hogy mikor kívánjátok elérni az egyes mérföldköveket. Egy ilyen átlátható terv segíthet abban, hogy tisztában legyetek azzal, mikor tudtok bevállalni nagyobb kiadásokat. Az pedig szintén segít a harmónia megtartásában, hogy látjátok a közös tartalékokat.

Kapjanak teret az egyéni igények

Miután meghatároztátok a közös célokat, az ahhoz tartozó, illetve a fix kiadásokat, jöhetnek az egyéni igények. Ide tartoznak azok a költségek, amik a saját személyes szabadidőnkkel függnek össze: edzőterem bérlet, ruházati költségek, kozmetikumok, stb.

Sajnos sokszor hajlamosak vagyunk rá, hogy a fix költségekből próbálunk visszavenni, és helyette inkább a személyes igényeinkbe fektetnénk többet. Viszont ez hosszútávon könnyen konfliktust generál, ezért beszéljétek meg azt is, hogy számotokra mi valóban fontos és mi az, amiről hajlandóak vagytok lemondani, annak érdekében, hogy kellően egyensúlyban legyen ez az oszlop is a költségvetésben. Addig, amíg követitek ezt a felosztást, nem lesz ok veszekedésre.

A teljes jövedelemnek mennyi részét szükséges megosztani a másikkal?

Gyakran felmerül ilyen esetben az a kérdés, hogy a bevételünk mekkora részét tegyük a „közös kasszába”. Viszont ez mindenki számára személyes döntés, három megoldás közül javasoljuk a választást:

Egyik megoldás lehet az, hogy mindkettőtök teljes jövedelme megy a közösbe. Így viszont minden kiadás és bevétel publikus a számára. Ebben az esetben egy minimális összeget el lehet különíteni, ami nem nyilvános, hiszen hogy maradhat egy ajándék meglepetés a másik számára, ha látja, hogy költöttünk rá?

A következő megoldás az úgynevezett szeparált pénzügyek. Ilyenkor mindkét fél saját számlán kezeli a költségeket, amik előtte felosztásra kerültek. Tehát például te fizeted ki a teljes lakbért, a párod pedig minden más szükséges fix kiadást (ételeket, higiéniai eszközöket), hogy ez egyensúlyba kerüljön. Ez a felosztás lehet jövedelem alapú, de működhet úgy is, hogy bármennyi a jövedelmetek annak a felét vagy x hányadát a közös kasszára szánjátok.

A harmadik variáció úgy néz ki, hogy van egy közösen vezetett számla a háztartási kiadásoknak, illetve másik a megtakarítások, hitelek részére. A többi fennmaradó összegből pedig mindkét fél külön-külön gazdálkodik. Itt is több féle módon meg lehet határozni, hogy ki milyen összeget különít el.

Bármelyiket is választjátok, a legfontosabb az, hogy megismerjétek, számotokra hogyan a leghatékonyabb kezelni a pénzügyiteket. Győződjetek meg arról, hogy mindketten igazságosnak tartjátok a felosztást, ami szükség esetén megfelel arra az esetre is, ha valamilyen oknál fogva vége a párkapcsolatotoknak.

Pénzügyekkel kapcsolatos megbeszélések

Valóban nem ez a legromantikusabb része a párkapcsolatoknak, de szükség van rá. Eleinte akár heti több alkalommal is szánjatok időt arra, hogy megnézitek az elmúlt napok kiadásait, illetve azt is, hogy hogyan haladtok a tervezett célok felé. Ha új típusú (például egy új hobbi) vagy váratlan (háztartási gép, esetleg autó szerelése) kiadás is felütötte fejét, kalkuláljátok bele.

Miután belejöttök, elegendő lesz heti egyszer, majd akár havonta egyszer megejteni ezt a felülvizsgálást. A segítségetekre lehetnek egyébként pénzügyi applikációk is, már sokat úgy fejlesztettek, hogy kifejezetten párok használhassák.

Bármennyire gyakran vagy épp ritkán ülünk le beszélgetni a pénzügyekről, minden alkalommal maradjatok higgadtak. Ha bármelyikőtök hibázik, ne akadjatok fenn a problémán, az abban való elmélyülés, idegeskedés nem fog segíteni. Helyette keressétek meg együtt a megoldást!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32