fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A nagysikerű The Crown, azaz magyarul A Korona című Netflix-es sorozat már a negyedik évadát indította a napokban. A sorozat Erzsébet angol királynő trónra kerülésétől indul, bemutatva a modernkori uralkodás szép és nehézségekkel teli időszakait. Olyan komplex képet kaphatunk a britek, de a világ által is imádott királyi családról, mint eddig soha.

Mi a The Crown titka?

Egyrészt az igényes kivitelezés, másrészt pedig a jól eltalált karakterek, akik nagyon jól hozzák az igazi királyi család tagjainak jellemeit. Számomra nagy kérdés, hogy vajon a 21. században egy olyan modern és szabadfelfogású helyen, mint Nagy-Britannia, hogyhogy még mindig életben lehet tartani a monarchiát? Sőt nem csak, hogy létezik, de elképesztő rajongás is veszi körül.

A The Crown egy jó történi látlelet, ami egységes képet ad a politikailag is nehéz időszakokról, amikor bizony ingatag volt a korona és a család sorsa. Valamint bemutatja a brit néplelket is, illetve, hogy milyen nehézségek árán jutottak el ma oda, ahol vannak. Olyan nagy nevek, mint Chruchill vagy Margaret Thatcher és a királynő kapcsolatába is jobban bele láthatunk.

Persze, még ha valós alapokon is nyugszanak a történetek, azért nem kell készpénznek venni, de én így se éreztem azt, miközben néztem, hogy na ez tuti nem történt meg.

A sorozat közelebb hozza a királynőt és családját az emberekhez. Láthatjuk, hogy ők is halandók, akik elbuknak, rossz döntéseket hoznak és sokszor bizony boldogtalanok. A kötelességük felülírja a vágyaikat, miközben, ha belegondolunk, szerepük napjainkra csupán formálissá vált.

Jó, ha lehull a lepel?

A királyt és a királynőt a régi időkben egy olyan pátosz lengte körbe, ami már-már Isteni szintre emelte őket. A nép el se tudta képzelni, hogy az uralkodói család ugyanúgy emberek, mint ők maguk, és hogy nekik is hasonló gondjaik lehetnek.

A The Crown ezt a leplet rántja le az uralkodói családról, főleg a királynőről. Megérthetjük a reakcióikat, a miérteket és ha sajnálni nem is kell őket, a végére azért én ki merem jelenteni, hogy nem lennék a helyükben.

Sokan, talán pont azért rajonganak a brit királyi családért, mert valami tündérmesét sejtenek mögötte. És onnantól, hogy belátnak a színfalak mögé, a varázslat megszűnhet. Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jó, ha ezek a falak leomlanak. Viszont számításba kell venni, hogy az idő előre haladtával, és a királyi család szerepének átalakulásával igenis szükség van a nyitásra.

Habár nyilván nem a királynő megrendelésére készült ez a sorozat, főleg, mert sokszor nem éppen hízelgő szerepben tetszeleg, mégis szerintem nagyon jót tett nekik és a köztudatnak is ez a sorozat. Több szemszögből is láthatunk visszás helyzeteket. Ott van például a negyedik évadban megjelenő Diana és Károly kapcsolatának és nem éppen boldog házasságának bemutatása. Kívülről egy igazi tündérmese, ahol a herceg és a hercegnő egymásra talál. Belülről, megcsalások, szomorúság és boldogtalanság jellemezte. Azonban a sorozatban választ kaphatunk a miértekre, anélkül, hogy bűnbakot kiáltanának ki.

Ha kíváncsi vagy a királyi család emberi oldalára, a színfalak mögötti történésekre, akkor mindenképp ajánlom a The Crown című sorozatot, ahol végre megismerhetjük a világ egyik legrégebbi monarchiáját belülről.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32