fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tavaly kezdődött minden. A barátom rákényszerített, hogy nézzek meg egy dokumentumfilmet a híres Sennaról, minden idők legjobb F1-es pilótájáról. Kicsit húztam a számat, de előtte én választhattam filmet, így nyert. És Senna is. Na, nem csak versenyeket, de az én rajongásomat is. Elképesztő egyéniség, lehengerlő tehetség és egy végzetes baleset, amivel halhatatlanná vált a sporttörténelemben. De ki is volt Ayrton Senna?

A kezdetek

Senna brazil származású, Sao- Paoloban született egy jómódú családban és már 3 évesen rajongott az autókért. Pályafutását gokarton kezdte: első versenyét 13 évesen nyerte. 1977-ben megnyerte a dél-amerikai gokartbajnokságot, majd 1979-ben és 1980-ban világbajnoki ezüstérmes lett.

1981-ben megnősült és megsem állt Európáig, bekapcsolódott a nagy-britanniai Formula Ford 1600-as versenysorozatba. A következő évben megnyerte a brit és az európai Formula Ford 2000 bajnokságot, 1983-ban pedig megnyerte a brit Formula 3-as bajnokságot is.

Innen már egyenes volt az út a Forma1-be, 1984-ben egy kis csapat, a Toleman színeiben debütált. Nem kicsit robbant be a köztudatba, hiszen már a második versenyén pontot gyűjtött és az idényben háromszor dobogóra is állt.

Erre a többi csapat is felfigyelt, és a következő évben már a Lotus színeiben versenyzett, ahol hat futamgyőzelmet is szerzett.

1988-ban szerződött a McLarenhez, ahol a kétszeres világbajnok francia Alain Prost csapattársa lett. Az ő viszonyuk legendásan rossz volt, folyamatosan versenyeztek egymás ellen. 1990-ben Senna még szándékosan neki is ment Prostnak, így mindketten kiestek, de végül a brazil lett a világbajnok. Amíg Prost megfontolt haladó volt, Senna a friss és fiatal titán, aki sokszor nagyobb kockázatot is vállalt a győzelemért. Amíg Prostnak már jól bejáratott kapcsolatai voltak a vezetők között is, addig Senna mélyen lenézte a politikát, ami a F1-et is egyre inkább jellemezte. Bár kibékíthetetlen ellentétek voltak köztük, azért végig tisztelték egymás tudását.

A McLaren színeiben aztán megállíthatatlan lett: három világbajnoki címet is nyert.

A legenda születése

Ha számokban nézzük a teljesítményét, akkor 41-szer intették le elsőként Forma-1-es viadalon, és 162 futam során 65 pole-pozíciót szerzett. Ezt a rekordját csak 12 évvel később Michael Schumacher tudta megdönteni.

Több, azóta gépekkel végzett felmérés is a legjobb és legnagyobb hatású versenyzőnek hozta ki, de Senna sokkal több volt számoknál. Hiszen, ha azt nézzük, azóta és előtte is voltak nála jobbak, bár tény, hogy az 1994-es halála miatt sose tudhatjuk meg, mi lett volna ha…

Senna azért lett többek között legendás, mert elképesztően más vezetési stílusa volt, de emberként is kitűnt. Sokan nehezteltek rá, mert mindig őszinte, szókimondó volt és borzasztóan makacs. De ott volt az istállóban, amíg az utolsó szög is a helyére kerül, és a legkisebb beállítás is rendben volt. Igazi profi volt, aki a győzelemért élt.

Bár sok ellensége volt, de a többi versenyzőért is mindig kiállt, és nem csak szavakkal harcolt. Volt rá példa, hogy amikor Eric Comas, francia versenyző balesetet szenvedett és bent ragadt az autóban, Senna képes volt megállni verseny közben, hogy kimentse a társát.

Igazi megszállott volt, akit a vakmerősége vitt később a sírba.

A halála

1994-ben már a Williams színeiben versenyzett és az évad egyik legnagyobb esélyese volt. Senna a San-Marinó versenyen megszerezte a pole-pozíciót, így minden esélye megvolt, hogy azt megnyerje.

Az időmérőt Roland Ratzenberger halálos balesete árnyékolta be, ekkor a brazil pilóta is elgondolkodott egyáltalán elinduljon-e. Nem hiába volt rossz érzése Sennanank, ugyanis a hatodik körben nem tudta bevenni a kanyart és egyenesen a betonfalba ütközött.

Az ütközés után még látni lehetett, ahogy az ikonikus sárga bukósisak még félrebillen, ekkor még élt a remény, hogy túlélte. Azonban többet nem mozdult. Halálát, mint később kiderült nem az ütközés, hanem a jobb szemébe fúródó, a kerékkel együtt leszakadt felfüggesztés-rúd okozta, megtalálva a sisak és a rostély közötti néhány milliméteres rést. Ugyan kórházba szállították, de a mentést végző orvos a későbbi visszaemlékezésben elmondta, már ott tudták, hogy vége, olyan súlyos volt a sérülése.

Tragikusan fiatalon, mindössze 34 évesen vesztette életét Ayrton Senna, de legalább azt csinálta, amit mindig is akart: versenyzett. Teljesítményével, személyiségével és a mindent legyőző igazságérzetével pedig örökre beírta magát a sporttörténelembe.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32