fbpx

Ismerd fel és tegyél ellene – az Unicef gyermekvédelmi kampánya

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ma, november 20-án van a Gyermekek Világnapja. 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, ami azóta is garantálja a gyerekek jogait. Ennek kapcsán indította el az Unicef legújabb kampányát, ami a fiatalok bántalmazására hívja fel a figyelmet.

A gyermekbántalmazás a mi ügyünk, mindenki ügye. Nem csak azoké, akiknek van gyerekük, hanem a sajátunk is, hiszen egykor mind gyerekek voltunk. Sokan hordozunk magunkban olyan sérüléseket, amik visszavezethetőek kiskorunkra. De nem csak ezért közös ügy a gyermekek védelmezése, hanem az elborzasztó nemzetközi statisztikák miatt is.

Egy év alatt ugyanis egymilliárd gyerek tapasztalja meg az erőszak valamilyen formáját. Legyen az szexuális, pszichés vagy fizikális. Ebből az egymilliárdból 40 ezer pedig nem éli túl a bántalmazást, gyilkosság áldozata lesz. Úgy, hogy az 5 év alatti gyerekeknek 91 százaléka él olyan országban, ahol jogellenes a testi fenyítés. Csak az a probléma, hogy ezek közül mindösszesen körülbelül 60 ország az, ami a családon belül is tiltja a testi fenyítés minden formáját. Ebből kifolyólag például a 2-4 évesek 75 százalékát rendszeresen fegyelmezik erőszakkal.

Nem kell azonban belépnünk mások otthonába, hogy abuzióval találkozzunk. A 13-15 éves gyerekek közel egyharmadát éri az iskolában valamilyen erőszakos fellépés, atrocitás. Az adatok tehát igencsak ijesztőek. Ezen pedig a pandémiás helyzet sajnos nem segít. Mivel az emberek sokkal több időt töltenek bezárva, elszakítva azoktól a tevékenységektől, amikben felszabadulhatnak, vagy amik során levezethetnék a stresszt, ezért a feszültség sokkal könnyebben felgyűlik. Ez pedig a legkisebbeket veszélyeztetheti leginkább, hiszen adott esetben családtagjaik rajtuk vezetnek le mindent, agresszió formájában. Számok szintjén a felmérések azt mutatják, a pandémia miatt 30 százalékkal nőhet a gyermekbántalmazások esetek száma.

A vírus okozta helyzet másik árnyoldala, hogy az egészségügyi szolgáltatások túlterheltsége miatt globálisan csökken a színvonal, és ezzel arányosan növekszik a fertőzések lehetősége, nem csak a koronavírus szempontjából, hanem az összes többi vírus is könnyebben terjeszkedik ilyen körülmények között. Mindezeken túl pedig az online oktatás sincs megoldva, világszerte több száz millió gyereknek nincs meg a technikai háttere ahhoz, hogy jelenleg tanulni tudjon. Sőt, sokaknak az élelmezése sem megoldott, mert van, aki csak az iskolákban tudott meleg ételhez jutni. Ezeknek a gyerekeknek a családjai mélyszegénységbe kerültek. Mindezekből kifolyólag pedig a következő egy évben megtörténhet, hogy kétmillió öt év alatti gyermek veszti életét.

Mit tehetünk?

Elsősorban javasoljuk az Unicef mesterkurzusát, ami az Ismerd fel, és tegyél ellene kampányhoz kapcsolódik. Ahogyan maga a kampány, úgy a kurzus is a bántalmazásra hívja fel a figyelmet és mankót nyújt a hétköznapi ember számára, mit tegyen, ha a környezetében erőszakos fellépést tapasztal egy gyermek irányába. Erre a kurzusra itt tudtok feliratkozni. Az Unicef egyébként készített egy alkalmazást is első sorban gyerekeknek, amin tájékozódhatnak a jogaikról, és tanácsot kapnak, mit tegyenek baj esetén.

Ezen kívül pedig segíthetjük az Unicef Magyarország kampányát, és munkáját azzal, hogy egyszeri, vagy állandó adományt jutattunk el hozzájuk. Ezt most megtehetjük sms vagy hívás formájában is, ha a 136 66-os számot hívjuk, vagy elküldjük rá az UNICEF szót. Az adományozás különböző formáiról itt találtok bővebb információkat.

Fotó: Unicef Magyarország

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32