fbpx

Karácsonyi hagyományok a világ körül

Ahány ország, annyi szokás. Ez alól természetesen a karácsony sem kivétel. Összeszedtünk nektek néhány furcsa, vicces vagy egyszerűen csak érdekes hagyományt, hogyan készülnek az ünnepekre külföldön.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Norvégia

Északon aztán bővelkednek a karácsonyi tradíciókban. Számomra az egyik legviccesebb az a seprűk elrejtése, ami sok-sok évtizedre nyúlik vissza. A hiedelmek szerint a boszorkányok és sötét szellemek karácsonykor jöttek elő, ezért aznap az emberek a seprűiket eldugták a legtitkosabb részére a háznak, nehogy a boszorkányok használni tudják őket. A vicces az, hogy ezt néhányan a mai napig megteszik!

Fontos karácsonyi tradíció még a közös zabkása reggeli, de nem akármilyen formában! Az egész család, vagy közösség együtt fogyasztja el a fahéjas édességet, amit egy nagy lábosban készítettek  el. Különlegessége, hogy egyetlen mandulát rejtenek el benne, és a szerencsés, akinek a tányérjára kerül és megtalálja, kap egy marcipánmalacot is. Magának a malacnak valójában az új évhez van köze, vele kívánnak jó szerencsét, de valamiért a norvégok mégis karácsonykor lepik meg ezzel a nyertest.

Fülöp-szigetek

A világ másik felén a karácsony előtti estén igazán felvillanyzott lesz mindenki. Szó szerint, ugyanis ekkor tartják meg az óriási lámpás fesztivált. San Fernando város az esemény székhelye, ami emiatt ki is érdemelte a Fülöp-szigetek karácsonyi fővárosa címet. A fesztivál pedig tulajdonképpen egy verseny, amin 11 város vesz részt alkotásával. Hajdanán még mindössze fél méter átmérőjű, origami papírból készült, és gyertyával megvilágított lámpásokat készítettek az alkalomra. Ma már viszont ezek a csodák a hat méteres átmérőt is elérhetik, a világításhoz pedig izzókat és kaleidoszkópokat használnak.

Kolumbia

Kolumbiában a gyertyagyújtás egy picit másképp zajlik, mint hazánkban. Itt az emberek nem koszorút készítenek, hanem az ablakot dekorálják. Náluk a karácsonyi szezont a Little Candles’ Day nyitja, ami egy keresztény ünnep, Szűz Mária tiszteletére. Ilyenkor a kolumbiaiak papírlámpásokkal és gyertyákkal rakják ki az erkélyeiket, a bejáratukat, és az ablakpárkányokat. Egyes városokban már szinte versengenek a lakosok, ki tud impozánsabb kreációkat alkotni. Érdemes ilyenkor idelátogatni, ha teheti az ember, mert gyönyörű, ahogyan a mécsesek bevilágítják az utcákat.

Izland

Izlandon a Mikulás egy picikét másképp látogatja meg a gyerekeket, mint itthon. Az északi országban ugyanis egyáltalán nem a Télapó az érdekes, hanem 13 trükkös troll érkezik a Karácsonyt megelőző 13 napban. Ők lepik meg a jó gyerekeket apró ajándékokkal. A rossz gyerekek viszont nem virgácsot kapnak, hanem rothadt krumplit. Az egyetlen hasonlóság, hogy itt is cipőbe érkezik a meglepetés, ezért azt szépen ki kell azt pucolnia mindenkinek. Viszont, hogy a 13 nap melyikén jön az ajándék, és melyik troll hozza el, az meglepetés!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32